“Neem het heft in eigen handen en word de ‘baas’ die je wilt zijn”

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Boekinterview Lerend Leven | Niels Huismans

Interview met Niels Huismans over ‘Lerend Leven’

Wij interviewden Niels Huismans over zijn pas verschenen boek ‘Lerend Leven‘. In dit boek legt hij niet alleen het concept van een lerend leven uit, maar laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien dat ondernemers en professionals van allerlei situaties kunnen leren. Van tv-series tot internationale bedrijven en van lokale familiebedrijven tot het gedrag van kinderen. 

De basis van het concept van een ‘lerend leven’ werd gelegd op de Universiteit van Tilburg, waar Niels zijn Master Marketing Management behaalde. Op zijn blog Marketives.nl gaf hij een vernieuwende kijk op marketing, strategie en management, wat uitgroeide tot een bedrijf, waarin hij ondernemers helpt met het strategisch uitzetten van een koers en deze na te streven. Ook op maatschappelijk gebied is Niels actief. Zo zit hij sinds 2014 in de gemeenteraad van Alphen-Chaam.

Bovendien schrijft hij, als expert, sinds 2014 artikelen voor ZZP Barometer. Om hem als ondernemer nog beter te leren kennen en meer te weten te komen over zijn boek, interviewden wij hem.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik vind vaak eigenlijk van allerlei situaties wel iets. Niet alleen zaken die ergens niet goed gaan maar zeker ook zaken welke bepaalde organisaties en mensen juist goed doen. Dit probeer ik dan te combineren met mijn eigen visie en in voor mij relevante situaties toe te passen. Als het aankomt om dit soort zaken te veranderen, dan bleek steeds vaker dat dit in loondienst een heel stuk lastiger is dan als ondernemer. Als je denkt dat je het beter kunt, dan moet je dit ook maar laten zien en niet alleen maar roepen is mijn motto.

Wat doe je precies? En wat is je missie?

Ik help en ondersteun ondernemers om strategisch koers te zetten en deze ook daadwerkelijk te behouden. Dit doe ik door een sparringpartner voor ondernemers te zijn waarbij ik altijd aansluiting zoek bij de beleveniswereld van de ondernemer. Ik geloof in een nieuwe manier van consultancy waarbij ik graag op een duurzame manier betrokken blijf bij de organisatie en haar koers.

Hoe ben je op de titel van jouw boek gekomen?

A life lived learning was de titel van mijn TedXTalk tijdens TEDXAmsterdamED. Sommigen concepten laten zich lastig op een juiste manier vertalen. Lerend leven komt toch zeer dicht in de buurt. Een weldegelijk verschil met ‘een leven lang leren’ zoals ik in het boek ook toelicht.

Wat wil je bij de zzp’er bereiken met dit boek?

Ik wil laten zien dat we altijd, overal, op elk moment en van elke situatie wel iets kunnen leren. Dat concept wil ik niet alleen eenvoudig uitleggen in het boek, maar ik wil ook gewoon simpele voorbeelden laten zien over wat voor soort momenten en situaties ik het dan onder andere heb. Hopelijk gaat de lezer hier zelf ook mee aan de slag. Verder wil ik ze laten nadenken over hoe ze als ondernemer zaken aanpakken. Ik wil ze triggeren om na te denken over hun onderneming en hun manier van werken.

Door wie ben je geïnspireerd bij het schrijven van jouw boek?

De inspiratie van het concept van Lerend Leven komt vanuit mijn moeder. De inspiratie om dit te combineren met korte management- en marketinghoofdstukjes komt van Eckart Wintzen. Zijn boek Eckart’s Notes is me altijd bijgebleven. De vormgeving van mijn boek is daar ook een knipoog naar.

Wanneer is jouw boek succesvol?

In de basis is het verschijnen van dit boek al een succes voor mij. Toch ontken ik niet dat het natuurlijk super zou zijn als er veel interesse is en mensen het ook echt daadwerkelijk gaan lezen en ermee aan de slag gaan. Een volledig uitverkochte eerste druk zou natuurlijk helemaal geweldig zijn. Echter is iedere persoon die het leest en er ten minste één belangrijke les uit kan meenemen een succesje op zichzelf…

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Wat is jouw favoriete (ondernemers)boek? En waarom?

Zoals gezegd staat Eckart’s Notes zeer hoog. Als ik verder nog een ander boek zou moeten noemen, dan is dit Gaat niet bestaat niet van Richard Branson. Niet alleen zozeer dit specifieke boek, maar meer omdat hier heel duidelijk naar voren komt wat voor ondernemer en inspirator een persoon als Richard Branson kan zijn. Een belangrijke les die hij in dit boek meegeeft is: “zorg dat je plezier hebt in alles wat je doet!”. Sowieso een inspirerende ondernemer.

Tot slot… wat is jouw belangrijkste tip voor de zzp’er?

Lees mijn boek! Haha, nu even serieus. Mijn belangrijkste tip: Ook als zzp’er moet je durven kiezen, zodat jij gekozen kunt worden. Focus is noodzakelijk om echt succesvol te zijn. Om deze focus te kunnen hebben is het van belang dat je doet waar je blij van wordt!

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →