De veranderende manier van werken

Avatar foto Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
3 Shares
ZZP Barometer | HNK | Veranderende manier van werken

We gaan steeds efficiënter aan het werk

De tijd is flink aan het veranderen. Ook dankzij de aanhoudende groei van het aantal zzp’ers in Nederland, is de flexibiliteit op de arbeidsmarkt steeds beter zichtbaar. Waar tot op heden vele werknemers in de auto of trein stapten om, soms langer dan een uur, van en naar het kantoor te reizen waar moet worden gewerkt, gebeurt het nu steeds vaker dat men thuis of ergens anders dan het vaste kantoor werkt.

Dat komt niet alleen door de nieuwe technologische middelen die we tot onze beschikking hebben, maar ook door de veranderende cultuur. Uren reizen wordt overbodig als we accepteren dat het net zo goed, of zelfs beter, kan werken om dichterbij huis hetzelfde werk te doen.

Efficiënt gebruik van tijd

Door de vermindering van reistijd kan tijd veel efficiënter worden gebruikt. Hier zijn zzp’ers een lichtend voorbeeld van, maar ook voor werknemers van grote bedrijven is dit een oplossing. Daarvoor moet de werkgever de werknemers wel vertrouwen, want de werkgever zit er niet altijd meer met de neus bovenop.

Hetzelfde geldt voor opdrachtgevers en zzp’ers. Sommige zzp’ers geven aan graag bij de opdrachtgever op locatie te werken. Dit kan ook komen doordat zij het gevoel hebben dat ze op deze manier aan de opdrachtgever laten zien dat zij daadwerkelijk aan het werk zijn, in plaats van dat ze de hond uitlaten.

Dit hoeft natuurlijk helemaal niet nodig te zijn. ‘Het nieuwe werken’ is gebaseerd op vertrouwen. Een kleine cultuurverschuiving is daarvoor noodzakelijk. Managers van grote bedrijven hebben soms moeite met deze verandering, maar zien ook wel dat flexibiliteit zorgt voor meer efficiëntie en uiteindelijk voor fittere werknemers. Zij hoeven immers minder lang te reizen, waardoor er meer tijd en energie overblijft voor hun werkzaamheden.

Remco Boelens, directeur van Het Nieuwe Kantoor (HNK) geeft aan dat de toekomst van het werken bestaat uit drie elementen: mobiliteit, de fysieke werkplek en ICT. Hij ziet bovendien steeds meer vermenging van functionaliteit. Ook dat zorgt voor een efficiënter gebruik van tijd.

Mobiliteit

We gaan steeds anders om met mobiliteit: vervoersmiddelen worden efficiënter gebruikt en er ontstaan steeds nieuwe mobiliteitsvormen. Een mooie, duurzame ontwikkeling is bijvoorbeeld het ontstaan van deelplatforms voor auto’s en fietsen.

Fysieke werkplek

Ook de fysieke werkplek wordt zoals gezegd steeds flexibeler. Of je nu zzp’er of werknemer bent, je werkt niet altijd meer op dezelfde plek. De fysieke werkplek wordt meer afhankelijk van je agenda. Boelens ziet bijvoorbeeld ook een toekomst voor hubs waar je kunt werken op tankstations of andere mobiliteitsknooppunten.

Ontwikkeling ICT

Tegenwoordig kun je anytime, anywhere en op any device werken. Om effectief te kunnen werken, moet het eigenlijk niet uitmaken waar jij bent. Je laptop, tablet en telefoon werken ook prima op Ibiza. Boelens geeft aan dat daar talloze mensen met hun laptop op het terras of strand zitten en ondertussen geld verdienen door bijvoorbeeld games te bouwen of te programmeren.

Veiligheid

De gehele markt verschuift dus steeds meer naar de online wereld. Daarom is het belangrijk dat de online omgeving goed is beveiligd, om te voorkomen dat belangrijke gegevens op straat komen te liggen.

In een horecazaak ben je hier niet van verzekerd, maar op flexwerkkantoren doen ze wel hun best om het wifisysteem zo goed mogelijk te beveiligen. Bij HNK worden netwerkgroepen bijvoorbeeld van elkaar gescheiden om cyber-risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Bovendien wordt er 24/7 door een beheerder gemonitord of er geen ongebruikelijke bewegingen zijn in het netwerk. Zo kun je als zzp’er wel veilig en gemakkelijk overal aan de slag.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | HNK | Flexwerken duurzaam deeleconomie
Het duurzame effect van flexwerken
Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
14 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →