Wat betekent Prinsjesdag voor de zzp’er?

ZZP Barometer | Prinsjesdag 2018 | Miljoenennota

Weinig concrete beloftes voor zzp’er in troonrede

De troonrede van Koning Willem-Alexander die hij gisteren uitsprak in de Ridderzaal had een bijzonder optimistische toon. De uitspraak die centraal stond in de rede was dat “meer mensen moeten merken dat het beter gaat met Nederland”.

Er worden slechts twee zinnen in de troonrede gewijd aan de zzp’er. Willem-Alexander geeft aan dat “de regering schijnzelfstandigheid wil tegengaan”. Hij vervolgt dit met de uitspraak “zzp’ers die bewust kiezen voor het ondernemerschap, wordt niets in de weg gelegd”. Dat klinkt als positief nieuws voor de zzp’er, maar is wel erg abstract geformuleerd. Wat dit precies betekent, zal later moeten blijken.

Dividendbelasting afgeschaft

Koning Willem-Alexander gaf in zijn troonrede aan dat de dividendbelasting wordt afgeschaft om het land aantrekkelijker te maken voor het internationale bedrijfsleven. De maatregel wordt ondanks veel tegenstand waarschijnlijk gewoon doorgevoerd.

Het lijkt er dus op dat vooral de multinationals in Nederland erop vooruitgaan. Ook Thierry Baudet (FvD) is van mening dat er weinig wordt gedaan voor de zzp’er: “de multinational wordt gepaaid, maar het mkb en de kleinere ondernemer gaan er niet op vooruit”.

Lage btw-tarief wordt verhoogd

Vorige week lekte al wat nieuws over de Miljoenennota van 2019. Toen werd bekend dat de koopkracht voor 96 procent van de Nederlanders stijgt (mits er volgend jaar niets verandert).

Deze koopkracht had nog een stuk hoger kunnen uitvallen, als het lage btw-tarief hetzelfde zou blijven. Dit is helaas niet het geval, want het lage btw-tarief wordt per 1 januari verhoogd van 6 naar 9 procent. Dat zorgt ervoor dat de stijging van de koopkracht behoorlijk wordt getemperd. Ook betekent dit dat jij je hier als zzp’er wellicht op moet voorbereiden.

Stijging koopkracht per inkomensgroep

De stijging van de koopkracht verschilt per inkomensgroep. Nieuwswebsite NU.nl zette de cijfers op een rijtje:

  • Tot 23.690: 1,1 procent (was 0,7)
  • 23.690 tot 37.904: 1,7 procent (was 1,4)
  • 37.904 tot 55.208: 1,6 procent (was 1,4)
  • 55.208 tot 80.340: 1,7 procent (was 1,5)
  • Vanaf 80.340: 1,6 procent (was 1,5)

Goed nieuws, maar werknemers moeten wel rekening houden met het feit dat bijvoorbeeld ontslag een “gigantische” negatieve impact op je koopkracht heeft: “Zelfs in deze tijden met een goed lopende arbeidsmarkt, zijn er mensen die hun baan verliezen”, zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken over de koopkrachtontwikkeling. Dat zal ook gelden voor zzp’ers die niet aan opdrachten kunnen komen.

Een boek vol inspiratie, trucs en tactieken: Download het ZZP Jaarboek 2016 gratis

Meer bezoekers, meer klanten en meer opdrachten? Download het ZZP Jaarboek van 2016 en ontvang tips, trucs en tactieken die jou als zzp’er, freelancer of interim professional (nog) succesvol(ler) maken.

Meer info

Wat vinden de politici van de uitspraken in de troonrede?

Willem-Alexanders positieve verhaal over de gunstige economie en het plan om “ons land sterker en moderner te maken” is niet voor iedere politicus even geloofwaardig.

Zo vindt Lilian Marijnissen (SP) het misplaatste jubelpolitiek: “Het viel mij op dat de koning een keurig verhaal heeft waarin iedereen erop vooruitgaat, maar dat vorige week bekend werd dat de helft van de mensen in 2017 er niets op vooruitging. De enige zekerheid is dat de boodschappen duurder worden, de energierekening omhooggaat en we langer door moeten werken.”

Lodewijk Asscher (PvdA) noemt de woorden van de koning “mooi, maar het blijven de verkeerde keuzes.”

Kees van der Staaij (SGP) vond het ook een goed verhaal, maar zet wel vraagtekens bij bepaalde onderwerpen, zoals de afschaffing van de dividendbelasting: “Gaat er niet te veel geld naar een klein aantal ondernemingen? Moet er niet meer geld naar het midden- en klein bedrijf?”

Mark Rutte (VVD) gaf dinsdag wel aan dat hij ervan overtuigd is dat we allemaal zullen merken dat het beter gaat met Nederland.

Niet alleen verschillende politici zijn kritisch over sommige plannen; ook de Raad van State is kritisch op de kabinetsplannen over de dividendbelasting. Het orgaan vindt dat het kabinet de plannen beter moet onderbouwen. “De afschaffing van de dividendbelasting leidt tot een forse derving van inkomsten”, aldus de Raad van State. “Het is daarom belangrijk dat de regering een zo compleet mogelijk beeld schetst van de gemaakte afwegingen. Op die manier kan een meer politiek afgewogen oordeel over de afschaffing van de dividendbelasting worden gegeven.”

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →