Trends en ontwikkelingen: is jouw zzp-boekhouding volledig up-to-date?

ZZP Barometer | MoneyMonk | Trends boekhouding

Trends en ontwikkelingen op het gebied van boekhouden

De boekhouding moet gebeuren, dat is sinds jaar en dag zo. De manier waarop je die zzp-boekhouding doet is echter niet hetzelfde gebleven. Sterker nog, boekhoudpakketten staan tegenwoordig in de cloud en bieden allerlei opties die je jaren terug nog niet had.

Met de volgende zes belangrijke trends ben je helemaal op de hoogte van de ontwikkelingen voor jouw zzp-boekhouding. Zo kun je eenvoudig nagaan of jouw boekhoudpakket nog helemaal up-to-date is, of dat er alternatieven beschikbaar zijn die je veel tijd kunnen besparen.

6 trends onder boekhoudpakketten voor zzp’ers

De belangrijkste trends en ontwikkelingen maken de zzp-boekhouding vooral een stuk makkelijker. Makkelijker en sneller, omdat je er zelf veel minder moeite voor hoeft te doen. Dat bespaart kostbare tijd en voorkomt fouten, terwijl je bovendien kunt rekenen op goede ondersteuning. Met een actueel boekhoudpakket voor zzp’ers kun je tegenwoordig rekenen op:

  • Uitstekende service
  • Inzichten en rapportages
  • Een mobiele app
  • UBL en voorbereiding op PSD2
  • Automatische boekhoudkoppelingen
  • Facturen met leesbevestiging
  • Boekhoudpakket met uitstekende service

Alleen een boekhoudpakket is tegenwoordig niet meer voldoende. Moderne pakketten werken vanuit de cloud, maar bieden tegelijkertijd uitstekende service. Met de antwoorden op veel gestelde vragen en een interactieve helpfunctie. Op die manier sta je er nooit alleen voor, ook al kun je voor een paar tientjes per maand gebruik maken van een betaalpakket pakket.

Bovendien gaat de service voor een zzp-boekhoudprogramma verder dan hulp bij problemen. Moderne aanbieders ontwikkelen doorlopend nieuwe functionaliteiten en werken aan de verbetering van de (online) klantervaring. Om het jou op basis van nieuwe inzichten zo makkelijk en snel mogelijk te maken, bijvoorbeeld met slimme algoritmen die handig gebruikmaken van beschikbare data.

Inzichten en rapportages: grip op jouw administratie

De algoritmen gebruiken gebruiksdata om betere voorspellingen te doen en repeterende handelingen te automatiseren. Daarnaast kun je handig gebruikmaken van de data uit jouw administratie.

Moderne inzichten en rapportages gaan veel verder dan de balans en de winst- en verliesrekening. In plaats daarvan kun je inzicht krijgen in openstaande facturen per klant, het aantal uren dat je voor een klant werkte of de ritten die je maakt. Op die manier kun je rapportages maken voor de btw-aangifte of nagaan welke inkoopfacturen er nog open staan. Vergelijk meerdere boekjaren en herken trends, zodat je daar met jouw bedrijf beter op kunt inspelen.

Mobiele app voor bonnetjes en meer

Moderne boekhoudprogramma’s voor zzp’ers werken vanuit de cloud en beschikken over een mobiele app. Deze dient als verlengstuk om bonnetjes te kunnen scannen en automatisch het bedrag van het bonnetje en de datum over te nemen. Ook is het een soort mobiele versie van het pakket, bijvoorbeeld om openstaande facturen te bekijken of een overzicht te krijgen van de inkomsten en uitgaven tot op dat moment. Smartphones worden steeds krachtiger, waardoor de mobiele app meer te bieden heeft dan alleen de mogelijkheid om bonnetjes in te scannen.

UBL en PSD2

Aan de voorkant zien de up-to-date boekhoudprogramma’s voor zzp’ers er toegankelijk en netjes uit. Aan de achterkant is er juist sprake van snelle technologische vooruitgang. Het gaat bijvoorbeeld om UBL, Universal Business Language. Die maakt het mogelijk om digitale facturen te sturen, binnen systemen die zonder tussenkomst van mensen met elkaar kunnen ‘praten’. Handig, om steeds meer tijd te besparen en de administratie te kunnen automatiseren.

Nog zo’n ontwikkeling is PSD2. Dit staat voor Payment Service Directive 2 en is belangrijk voor boekhoudleveranciers. Het is een Europese richtlijn voor betaaldiensten, die moet zorgen voor meer concurrentie, maar vooral ook voor meer technologische innovatie.

Boekhoudleveranciers die zich hier al op voorbereiden zijn beter bestand tegen de toekomst. Op de lange termijn pluk je daar ook als zzp’er de vruchten van, met bijvoorbeeld automatische boekhoudkoppelingen en het inschieten van betaalopdrachten bij de bank vanuit je boekhoudprogramma.

Automatische boekhoudkoppelingen

Vruchten die je al langer kunt plukken, zijn bijvoorbeeld de automatische boekhoudkoppelingen, als innovatie ten opzichte van het importeren van bankafschriften. Dat maakte het al mogelijk om makkelijk betalingen te verwerken. De koppelingen met systemen zoals Mollie en banken maakt het mogelijk om transacties automatisch te laten verwerken en daarmee opnieuw veel tijd te besparen.

Facturen mailen: met leesbevestiging

Ten slotte kunnen up-to-date boekhoudpakketten facturen maken en die ook meteen naar de klant sturen. Gewoon vanuit de eigen software, inclusief een lees- en openbevestiging. Op die manier is het altijd goed duidelijk of een klant de factuur heeft ontvangen en die ook heeft geopend. Zo heb je meer grip op je eigen administratie, bijvoorbeeld op het moment dat de betaling te lang uitblijft.

Check of jouw boekhoudprogramma nog helemaal up-to-date is, aan de hand van de bovenstaande trends en ontwikkelingen. Zo maak je de administratie zo eenvoudig mogelijk, waardoor jij meer tijd hebt om voor klanten te ondernemen.

Jasper Horstink

Jasper Horstink is oprichter en directeur van MoneyMonk, Online Boekhouden voor ZZP’ers. Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn in de bankwereld (business-banking: ABN Amro Bank en Deutsche Bank) richte hij in 2013 samen met zijn broer MoneyMonk op. Inmiddels is MoneyMonk toonaangevend voor éénvoudig, snel maar vooral efficient boekhouden voor ZZP’ers. MoneyMonk is in 2015 door BNR ZZP Café uitgeroepen tot hét meest gebruiksvriendelijkste boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Bij MoneyMonk hebben we maar één missie: boekhouden écht makkelijk maken!

Bekijk alle artikelen van Jasper Horstink →