Werkgevers willen verplichte verzekering voor zzp’ers

Avatar foto AOV
Page 1 Created with Sketch.
7 Shares
ZZP Barometer | Verplichte verzekering zzp'ers

AWVN ziet voordelen in verzekeringsplicht voor zelfstandigen

Werkgeversorganisatie AWVN heeft tijdens haar jaarcongres aangegeven een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden te willen. AWVN-directeur Harry van de Kraats zei tijdens het congres: “De groep werkenden die niet verzekerd is, wordt steeds groter. Ondertussen tikt de tijdbom verder. Willen we dat als Nederland?”. Volgens Trouw is dit de eerste keer dat zo een grote werkgeversorganisatie voor een verzekeringsplicht voor ondernemers pleit.

Het standpunt van de werkgeversorganisatie is opmerkelijk, omdat ondernemers over het algemeen juist vrij willen zijn in hun keuze. Uit een onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd door ZZP Barometer, bleek al dat 70 procent van de zzp’ers tegen het verplichtstellen van een AOV is. Ook bij een recente poll, in samenwerking met Centraal Beheer, gaf maar liefst 78 procent aan tegen het verplichtstellen van (sociale) verzekeringen te zijn.

 

 

Uit gegevens van TNO blijkt dat 80 procent van de zzp’ers op dit moment niet verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid: een behoorlijk hoog percentage. De hoge kosten zijn de meest genoemde reden om jezelf niet te verzekeren.

Buffer niet altijd toereikend volgens SEO Economisch Onderzoek

Zzp’ers zetten meestal zelf geld opzij om een buffer op te bouwen waar zij van kunnen leven als zij (tijdelijk) arbeidsongeschikt worden. Het wetenschappelijk instituut SEO Economisch Onderzoek rekende in opdracht van het AWVN echter uit dat 30 procent van de zelfstandigen daar financieel niet toe in staat is.

Van de Kraats noemt natuurlijke selectie als gevolg van verplichting

Als alle werkenden meebetalen aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan is de premie voor zelfstandigen beter te behappen, zegt Van de Kraats. “Maar het zorgt ook voor een natuurlijke selectie. Zzp’ers die eigenlijk te weinig verdienen om zich ondernemer te kunnen noemen, haken af. Voor hen is deze lagere premie nog steeds te hoog.”

Op deze manier wordt het minder aantrekkelijk om als zelfstandige te starten. Juist de mogelijkheid om zelf te kiezen waar je je inkomsten aan besteedt zorgt ervoor dat mensen voor zichzelf beginnen. Als zzp’ers verplicht premie moeten afdragen voor een verzekering, zal dat een verhoging van hun uurtarief betekenen. Het gevolg daarvan is dat het voor bedrijven ook minder voordelig wordt om voor een zzp’er te kiezen.

ZZP Nederland geeft ook aan verbaasd te zijn over het voorstel van AWVN en is het hier niet mee eens. Volgens voorzitter Maarten Post is het tijd dat er geluisterd wordt naar wat de zzp’ers zelf willen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | OESO
Zzp'ers verplicht aan de sociale verzekeringen?
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
4 Shares
Onderzoek: 7 op 10 zzp’ers tegen verplichtstelling AOV | ZZP Barometer
Onderzoek: 7 op 10 zzp’ers tegen verplichtstelling AOV
AOV
Page 1 Created with Sketch.
12 Shares

Populaire artikelen

vrouw achter MSI laptop
Thuiswerken veroorzaakt toename aantal burn-outklachten'
AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Cybercriminaliteit bij zzp'ers
19% van de kleine bedrijven neemt geen cybermaatregelen
AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →