Meeste inschrijvingen bij KVK sinds 2013

ZZP Barometer | Inschrijvingen KVK Q123 2018

Aantal ondernemingen blijft groeien in Nederland

Het houdt niet op met de groei van het aantal ondernemers! De Kamer van Koophandel heeft in de eerste drie kwartalen van 2018 twaalf procent meer starters, tien procent meer stoppers en zes procent minder faillietverklaringen geregistreerd dan in dezelfde periode in 2017. Niet eerder waren er in de afgelopen vijf jaar zoveel starters in de eerste drie kwartalen van het jaar. Dat blijkt uit de bedrijvendynamiek die door de KVK is gepubliceerd.

Op 1 oktober 2018 stond de teller op maar liefst 1.882.414 ingeschreven bedrijven. Dat was op 1 oktober 2017 nog 1.801.965. Met name het aantal startende fulltime zzp’ers heeft voor deze toename gezorgd. In Q1-Q3 van 2018 startten 15% meer zzp’ers dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook h8et aantal parttime zzp’ers dat in de eerste drie kwartalen startte is flink toegenomen (+13%). In totaal werden 155.432 nieuwe ondernemingen in de eerste negen maanden van 2018 ingeschreven in het Handelsregister.

Een boek vol inspiratie, trucs en tactieken: Download het ZZP Jaarboek 2016 gratis

Meer bezoekers, meer klanten en meer opdrachten? Download het ZZP Jaarboek van 2016 en ontvang tips, trucs en tactieken die jou als zzp’er, freelancer of interim professional (nog) succesvol(ler) maken.

Meer info

Ook meer stoppers

In de eerste drie kwartalen van 2017 is het aantal stoppers met 10% verhoogd. In totaal werden 91.616 ondernemingen in de eerste drie kwartalen van dit jaar uitgeschreven uit het Handelsregister. Ruim de helft (50.971) hiervan was zzp’er. Dat betekent dat er negen procent meer stoppende zzp’ers dan in de eerste drie kwartalen van 2017 waren.

Minder faillietverklaringen

Het aantal faillietverklaringen is in de eerste drie kwartalen van 2018 zes procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar: het aantal daalde van 2.406 in de eerste negen maanden van 2017 naar 2.271 dit jaar. Een faillietverklaring leidt niet direct tot de ontbinding van een onderneming: daarvoor moet de curator een faillissement eerst formeel afronden.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Toename per sector en provincie

De hardst groeiende sectoren in de eerste negen maanden van 2018 zijn Energie, water en milieu (+13%), Bouw (+7%) en Logistiek (+6%). In geen enkele sector krimpt het aantal ondernemingen in vergelijking met de eerste negen maanden van 2017.

Noord-Holland (+6%) en Zuid-Holland (+5%) laten de grootste groei van het aantal ondernemingen zien in vergelijking met de eerste negen maanden van 2017. In Zuid-Holland is sprake van 18% meer starters, maar ook 11% meer stoppers in de eerste drie kwartalen van 2018 ten opzichte van de eerste negen maanden van 2017.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →