Prinsjesdag 2018: een overzicht van de maatregelen

Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Fiscale maatregelen prinsjesdag | SEAT

Veranderingen op het gebied van mobiliteit

Op Prinsjesdag zijn de fiscale maatregelen voor het komende jaar gepresenteerd. Dit jaar betekent dat vooral een uitwerking van het regeerakkoord. We zetten alle maatregelen op het gebied van mobiliteit op een rij. Inclusief de al eerder aangenomen maatregelen die impact hebben op 2019, zodat jij als zzp’er weer helemaal bij bent.

Nieuwe auto’s emissievrij

Het kabinet blijft inzetten op elektrisch rijden. Het streven is dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissievrij zijn. Om deze transitie te stimuleren, blijft de overheid inzetten op volledig elektrische auto’s en waterstofauto’s.

Bijtelling volledig elektrische auto’s

De bijtelling van 4% voor volledig elektrische auto’s en waterstofauto’s blijft ook in 2019 doorlopen. Voor nieuwe volledig elektrische auto’s geldt het 4%-tarief van 2019 voor de eerste € 50.000 van de catalogusprijs. Als je catalogusprijs hoger is, geldt voor dat hogere deel het bijtellingspercentage van 22%.

Bijtelling andere auto’s jonger dan 15 jaar

De bijtelling voor andere personen- en bestelauto’s jonger dan 15 jaar blijft 22% van de catalogusprijs voor auto’s met een datum eerste toelating vanaf 2017 en 25% als de auto uit 2016 of een eerder jaar is. Had je destijds een verlaagd bijtellingspercentage, dan blijft dat percentage doorlopen zolang de bij jouw auto horende 60-maandsperiode nog niet voorbij is.

Lagere netto bijtelling

Het verlagen van de tarieven van de loon- en inkomstenbelasting (in ruil voor verhoging van de btw-tarieven) betekent effectief een lagere netto bijtelling dan voorheen. De huidige 40,85%-schijf gaat in 2019 naar 38,1% en het toptarief gaat van 51,95% naar 51,75%. Op termijn gaan we naar twee belastingtarieven: één lange eerste schijf van 37,05% en vanaf € 68.507 belastbaar inkomen 49,5%.

Vrijstelling BPM

Voor de BPM wordt de vrijstelling voor auto’s met een nul-emissie van CO2 voortgezet. Voor andere personenauto’s worden de tarieftabellen per 1 januari 2019 nog niet bijgesteld naar de nieuwe WLTP-test voor de CO2-uitstoot. Daarvoor zijn op dit moment nog onvoldoende praktijkgegevens bekend. Die BPM-wijziging volgt op een later tijdstip.

BPM en taxi’s

In de BPM verdwijnt de teruggaafregeling voor taxi’s per 2020. Bij aanschaf in 2019 kun je nog gebruikmaken van de taxivrijstelling. De MRB-vrijstelling blijft wel bestaan.

SEAT
Partner van ZZP Barometer

SEAT streeft naar het produceren van auto’s die de spannende combinatie van superieure techniek en puur rijgenot bieden. Zij zijn al 70 jaar een dynamisch, designgericht merk vol energie. Zij zijn constant op zoek naar hogere niveaus van TECHNOLOGY TO ENJOY en combineren het beste van Spaanse en Duitse techniek. Zij zijn gepassioneerde perfectionisten.

Bekijk alle artikelen van SEAT →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Groengas zzp
Groengas: een slimme en duurzame keuze
Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
32 Shares
Profiteer jij al van deze aftrekposten?
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
34 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →