Hoe bepaal je als freelancer jouw uurtarief?

ZZP Barometer | Uurtarief bepalen | FreelancePayroll

Factoren die jouw uurtarief kunnen beïnvloeden

Als gevolg van de groeiende vraag naar arbeidskrachten hebben veel freelancers in het afgelopen jaar hun tarieven verhoogd. Zo schreven we al eerder dat veel freelancers profiteren van de krapte op de arbeidsmarkt. Waar moet je rekening mee houden bij het bepalen van jouw uurtarief?

Kijk wat andere freelancers in jouw branche verdienen

Verken wat er binnen jouw branche wordt gerekend en vergelijk de prijzen van jouw concurrenten. Op deze manier onderzoek je wat een gangbaar tarief is. Hierbij kun je kijken wat jou onderscheidt van de concurrentie en welk prijskaartje je daaraan kunt hangen. Zo kun je kijken naar:

  • Hoeveel ervaring heb je? Ervaren freelancers berekenen doorgaans een wat hoger uurtarief dan starters.
  • Heb je relevante diploma’s behaald of bepaalde cursussen en trainingen gevolgd? Ook dat kan je uurtarief beïnvloeden.
  • Heb je unieke kwaliteiten ten opzichte van jouw concurrenten? Hoe unieker jouw kwaliteiten, des te hoger het tarief is dat je kunt berekenen.

Duur en de omvang van de opdracht

Je kunt bij het berekenen van het uurtarief ook rekening houden met de duur en de omvang van de opdracht. Zo kun je voor een korte klus een wat hoger tarief berekenen dan bij een opdracht voor langere tijd. Als je langere tijd aan een opdracht werkt, betekent het dat je voor langere tijd verzekerd bent van een bepaald inkomen.

Zet alle onkosten op een rij

Maak inzichtelijk welk bedrag je moet verdienen om de onkosten te kunnen dekken. Denk hierbij aan kosten als:

  • Administratiekosten, zoals het inhuren van een boekhouder of accountant
  • Huisvesting, zoals de huur van een kantoorruimte
  • Verzekeringen en pensioen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw
  • Vervoerskosten, zoals benzine en onderhoud

Helaas, er bestaat geen magische formule om jouw uurtarief te berekenen. Wat een goed uurtarief is, kan je alleen zelf bepalen. Je wil niet een te hoog uurtarief berekenen, want dat schrikt klanten wellicht af. Ook wil je niet te laag inzetten. Met een te laag uurtarief doe je jezelf tekort en houd je bovendien weinig inkomen over.

Wil jij als freelancer de vrijheid van het ondernemerschap combineren met de voordelen van het werken in loondienst? Met FreelancePayroll kun je volop genieten van jouw zelfstandigheid, want wij nemen je werk uit handen en bieden je zekerheid. Jij kiest je opdrachten en uurtarief, wij regelen de rest. Daarnaast bouw je ook gewoon pensioen op en ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →