Onderzoek: Bijna kwart zzp’ers maakt al gebruik van handige tankpas

Mannen en fulltimers veel vaker in bezit van tankpas dan vrouwen en parttimers

DEN HAAG – Bijna een kwart van de zzp’ers (23,4%) is in het bezit van een tankpas. We zien daarbij een groot verschil tussen mannen en vrouwen: één op de drie mannelijke zzp’ers gebruikt een tankpas, tegenover slechts één op de twaalf (8,2%) vrouwen. Ook hebben parttime zzp’ers, vergeleken met fulltimers, vrijwel nooit een tankpas. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Total onder 804 zzp’ers.


Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de zzp’ers in het bezit is van een tankpas. Een op de acht zzp’ers die niet in het bezit zijn van een tankpas gaf hiervoor als reden dat zij zich nooit in de mogelijkheden hebben verdiept en is dus niet op de hoogte van de voordelen. Ruim 13% gelooft niet dat een tankpas voordeliger is.

Mannelijke en fulltime zzp’er veel vaker in bezit van tankpas

Er is een groot verschil te vinden in het bezitten van een tankpas tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers (30% tegenover 8,2%) en tussen fulltime en parttime ondernemers (26,6% tegenover 3,6%).

Merendeel zzp’ers krijgt te maken met bijtelling

Ruim de helft (60%) van de zzp’ers heeft een zakelijke auto die hij ook privé gebruikt. Dat betekent dat dit deel zzp’ers, afhankelijk van het aantal kilometers dat privé wordt gereden, mogelijk te maken krijgt met bijtelling.

Als je kunt aantonen dat je een zakelijke auto minder dan 500 km per jaar voor privédoeleinden gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Toch rijdt bijna 94% van de zzp’ers die hun zakelijke auto privé gebruiken meer dan 500 km per jaar. Dat betekent dat zij allemaal met bijtelling te maken krijgen.

Om gemakkelijk aan te kunnen tonen dat je een zakelijke auto minder dan 500 km per jaar privé gebruikt, is een tankpas ideaal. Dan ontvang je namelijk altijd achteraf een fiscusproof factuur.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 804 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, april 2018). Van de respondenten van dit onderzoek is 13,9% parttime zzp’er en 86,1% fulltime. Dat wijkt iets af van de echte cijfers over de zzp-populatie in Nederland (22,1% parttime en 77,9% fulltime) en kan dus een iets vertekend beeld van de resultaten opleveren. Bij het onderscheid tussen mannen en vrouwen is dit minder van toepassing: in dit onderzoek is 30,4% van de respondenten vrouw en 69,6% man, tegenover de echte populatie van ongeveer 35% vrouw en 65% man volgens de actuele zzp-cijfers van de KVK.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →