Onderzoek: Zzp’er sportiever en actiever dan gemiddelde Nederlander

Zzp’er ook minder vaak ziek dan gemiddelde Nederlander

APELDOORN –  Zzp’ers sporten veel vaker dan de gemiddelde Nederlander en zitten aanzienlijk minder lang per dag. Dat lijkt zijn effect te hebben op de gezondheid: een derde van de zzp’ers geeft aan nooit ziek te zijn. Ook het gemiddelde aantal verzuimdagen van de zzp’er is met iets meer dan 2 dagen veel korter dan dat van de gemiddelde Nederlander (bijna 7 dagen). Van de zzp’ers die weleens ziek zijn, werkt een vijfde altijd door tijdens ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Centraal Beheer onder 774 zzp’ers.


Wij hebben zzp’ers exact dezelfde vraag gesteld als de Eurobarometer aan Nederlanders over de regelmaat waarmee zij sporten. We hebben de resultaten vergeleken en hieruit blijkt dat de Nederlandse zzp’er veel vaker sport dan de gemiddelde Nederlander. 70 procent van de zzp’ers geeft aan ‘regelmatig’ of ‘met enige regelmaat’ te sporten, tegenover 57 procent van de gemiddelde Nederlanders.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Hoeveel uur zit zzp’er op gemiddelde dag?

Op het gebied van ‘zitten’ hebben wij ook een vergelijking gemaakt tussen de zzp’er en gemiddelde Nederlander. Van alle zzp’ers die aan hebben gegeven meestal te zitten tijdens hun werk, zit slechts 12 procent meer dan 8,5 uur op een dag. Maar liefst 32 procent van de gemiddelde Nederlander heeft aangegeven 8,5 of langer te zitten per dag.

Gemiddeld zit de zzp’er 6,3 uur per dag, tegenover 8,18 uur van de gemiddelde Nederlander. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt zelfs dat Nederlanders tussen 25-54 jaar gemiddeld 8,68 uur op een dag zitten.

Hoe vaak is zzp’er ziek?

Uit diezelfde Nationale Enquête komt naar voren dat Nederlanders gemiddeld 6,97 dagen per jaar verzuimen. Dat is een behoorlijk verschil met zzp’ers: zij verzuimen gemiddeld slechts 2,08 dagen per jaar. Vaker sporten en minder lang zitten lijkt een correlatie te hebben met het minder ziekteverzuim.

Zzp’er weet niet hoeveel medewerkers aan premies kosten

Wij hebben zzp’ers zowel in 2017 als in 2018 naar hun verwachtingen gevraagd over wat een werkgever volgens hen kwijt is aan premies voor ziektekosten voor medewerkers. Gemiddeld genomen denkt de zzp’er dat een werkgever 11,5% procent van het brutoloon kwijt is aan premies voor ziektekosten van werknemers. In het echt is dit 14 procent.

Van de zzp’ers die geen AOV hebben, noemt ruim 58 procent hiervoor als belangrijkste reden de hoge kosten, terwijl de meeste ondernemers slechts 4-7 procent van hun brutoloon aan een AOV betalen. Dat scheelt ruim de helft ten opzichte van een werknemer!

Opvallend gegeven is dat vorig jaar slechts 9,2 procent aangaf helemaal niet te weten hoeveel een werkgever kwijt is aan premies, terwijl dit jaar bijna een kwart (23,4 procent) aangeeft geen idee te hebben.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 774 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de ruim 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, oktober 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.