Onderzoek: Zzp’ers tegen verplichtstelling verzekeringen

ZZP Barometer | Poll verplicht verzekeren

Voor- en nadelen van de verplichte verzekering voor zzp’ers

Een ruime meerderheid (78 procent) van de zzp’ers is tegen het verplichtstellen van (sociale) verzekeringen voor zzp’ers. Dat blijkt uit de resultaten van een poll in opdracht van Centraal Beheer.

Dit resultaat is opvallend, aangezien werkgeversorganisatie AWVN de voordelen hier juist wel van inziet. Zij claimden bovendien dat minstens de helft van de zzp’ers het met hen eens zou zijn. Dat lijkt toch niet helemaal het geval te zijn.

Dat onderbouwt ook Jeroen Sakkers, zzp-expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer: “Uit dit onderzoek blijkt dat de zzp’er klaar is met bemoeienis vanuit de overheid. De zzp’er is onder meer ondernemer geworden vanwege de flexibiliteit, en verplichtstellingen van verzekeringen zijn daarom tegen het zere been. Werkgeversorganisaties willen deze bal uiteraard wel neerleggen bij de zzp’er, dan hebben zij een zorg minder. Dat lijkt mij niet de oplossing. Wel is het belangrijk dat de zzp’er meer geïnformeerd wordt over de mogelijkheden, echter verplichtstelling is een brug te ver.”

Een prima idee?

Onlangs schreef Sander Heijne voor De Correspondent ook een artikel over het idee van AWVN. Hij noemde een collectieve verzekering voor zzp’ers een ‘prima idee’.

Met deze uitspraak keert hij zich tegen de uitspraken van Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland. Heijne geeft als belangrijkste reden voor zijn standpunt dat sommige zzp’ers, zoals bouwvakkers, zichzelf niet kúnnen verzekeren, ook al zouden zij dat willen. Hij vindt het getuigen van moed dat Harry van de Kraats, algemeen directeur van de AWVN, pleit voor zekerheid voor de zzp’er.

Oplossing

Vorige week maakte Zelfstandigen Bouw bekend dat tweederde van hun leden niet verzekerd is. Daarmee is het aantal verzekerden gehalveerd ten opzichte van tien jaar geleden. Is de steeds groter wordende groep zonder AOV dan toch een probleem aan het worden en moet dit worden opgelost door een verzekering te verplichten?

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.