Onderzoek: Zzp’er werkt graag door na AOW-leeftijd

ZZP Barometer | Poll doorwerken na AOW

Ondernemer werkt vaker door dan werknemer

Maar liefst 44 procent van de zzp’ers wil graag doorwerken na zijn of haar AOW-leeftijd, ook als het mogelijk is om te stoppen. Slechts een derde (33 procent) wil wel graag stoppen met werken als dat mogelijk is. De overige 23 procent weet nog niet wat hij of zij wil. Dat blijkt uit een poll in opdracht van Centraal Beheer.

Dat resultaat heeft een positief effect volgens Jeroen Sakkers, zzp-expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer: “De vergrijzing is een groot probleem, als je kijkt naar het aantal beschikbare werkenden op de arbeidsmarkt versus het werk dat verzet moet worden. Nu blijkt echter dat ouderen graag door willen blijven werken, maar wel als zzp’er. Dat is gunstig voor de Nederlandse arbeidsmarkt: zzp’ers zijn namelijk efficiënter en focussen op dat wat ze goed kunnen, hun specialisme. Ik juich de toename van het AOW’ers dat actief blijft als zzp’er toe, ze zijn broodnodig voor de Nederlandse economie.”

Werknemers versus zzp’ers

Van de 3 miljoen 65-plussers werken er 180.000 door na hun pensioensleeftijd, blijkt uit onderzoek van TNO. Dat betekent dat 6 procent van de Nederlanders doorwerkt na het bereiken van de AOW-leeftijd. Dit cijfer omvat zowel mensen die vrijwillig doorwerken als mensen die genoodzaakt door moeten werken.

Als we dit cijfer vergelijken met 44 procent van de zzp’ers die sowieso door willen werken na hun pensioensgerechtigde leeftijd, is dit een behoorlijk verschil. Al helemaal als je bedenkt dat deze groep zal worden aangevuld met zzp’ers die wel graag willen, maar niet kunnen stoppen.

Mogelijkheden om te stoppen

Niet iedere zzp’er is bewust bezig met het opbouwen van een pensioen. Sommigen beginnen hier pas heel laat mee, omdat hun financiële situatie dat eerst niet toeliet. Om financiële redenen moeten veel zzp’ers soms dus tot (ver) na hun AOW-leeftijd doorwerken.

Daarnaast zal een deel dat nu aangeeft nog niet zeker te zijn van hun keuze uiteindelijk ook doorwerken na de pensioensgerechtigde leeftijd. Dat komt dus neer op een aanzienlijk deel zzp’ers die hun bedrijf niet in de steek laten na hun 65e.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.