Marktoplossing voor dure zzp-verzekeringen

ZZP Barometer | Oplossing zzp-verzekering

Zo kunnen we de steeds hoger wordende premie afremmen

Onlangs maakte Zelfstandigen Bouw bekend dat het aantal zzp’ers in de bouw dat zich heeft verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid in de afgelopen acht jaar is gehalveerd. Tweederde van de zzp’ers in de bouw werkt nu onverzekerd.

Dat betekent dat zij een groot risico lopen. Mochten zij arbeidsongeschikt raken, dan hebben zij een groot probleem. Het Financieele Dagblad schreef vorige week dat zzp’ers eigenlijk altijd te veel betalen voor hun verzekering. Dat is de belangrijkste reden voor zzp’ers om geen AOV af te sluiten.

Verhoging premie

De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is de afgelopen jaren flink verhoogd. Volgens het FD is de oorzaak van deze verhoging dat verzekeringsmaatschappijen niet goed in kunnen schatten hoe gezond een zelfstandige ondernemer nu echt is. Om het risico dat de verzekeraar daardoor loopt te verkleinen, rekenen zij een wat hogere premie.

Het gevolg van deze premieverhoging is dat gezonde zelfstandigen zich niet willen verzekeren, omdat de premie voor hen te hoog is. Dat betekent dat de verzekeraar vooral “ongezonde” zelfstandigen overhoudt. Dit maakt het verzekeren duurder voor de verzekeringsmaatschappij, dus zal de premie opnieuw worden verhoogd. Het is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden om de premie weer betaalbaar te maken voor bijvoorbeeld zelfstandigen in de bouw.

Mogelijke oplossingen

Volgens het FD zijn er twee mogelijke oplossingen voor dit probleem. De ene mogelijkheid is dat verzekeringsmaatschappijen komen te beschikken over betrouwbare informatie over de gezondheid en werkveiligheid van de potentiële verzekerde. Op die manier kan de verzekeraar een passende, persoonlijke premie berekenen. Zo betaalt de verzekerde niet te veel. Het nadeel hiervan is dat een ongezonde zelfstandige die zeer risicovolle klussen uitvoert bijna onmogelijk te verzekeren is.

Een andere oplossing is om de informatie over iemands gezondheid niet meer mee te nemen in de premieberekening. Dat is alleen mogelijk als de verzekeringsplicht in wordt gevoerd. Aan de ene kant is dit wenselijk, omdat zelfstandigen met een risicovol beroep dan niet meer onverzekerd hoeven te werken. Aan de andere kant worden gezonde zzp’ers die juist heel weinig risico lopen verplicht om te betalen voor iets dat zij niet nodig hebben. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de meeste zzp’ers (78 procent) tegen een dergelijke verplichtstelling zijn. Kortom, iedere oplossing heeft nadelen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →