Uwe Kalms: “Je hebt doelen nodig om ergens naartoe te werken”

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
3 Shares
ZZP Barometer | Interview Knab Uwe Kalms

Interview met Uwe Kalms van Uthoka

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Uwe Kalms van Uthoka Sommelier & Brouwerij. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Zo’n drie jaar geleden heb ik besloten om van mijn passie, ‘bier’, mijn beroep te maken. Na het behalen van mijn diploma als Diplom-Biersommelier ben ik begonnen met het oprichten van een kleinschalige brouwerij. Bier is meer dan ‘maar’ een drankje. Bier is een culinaire specialiteit. Dat wil ik als sommelier met advies en informatie en als brouwer met kwalitatief hoogwaardig en smaakvol bier laten zien.

Trouwens, de naam Uthoka klinkt misschien wat science-fiction-achtig, maar is niets anders dan een afkorting van mijn naam: Uwe THorsten KAlms.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Uthoka is een modern, open en slank bedrijf met als oogmerk hoge kwaliteit. Dat alles vind je ook terug bij Knab: een bank van nu, straight to the point en met een duidelijke visie. Dat het bovendien ook nog een voordelige bank is, maakt het interessant voor een startende ondernemer zoals ik.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Gezien ik een productieproces in gang moet houden, is een reserve een noodzaak. Helaas zitten er soms dingen tegen en je buffer gaat op in voorraden en/of producten. Ook voor technische problemen heb je een buffer nodig. Dus: hoe belangrijk? Heel belangrijk!

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Door middel van een terugstelling als er voldoende kapitaal op de bankrekening staat. Dat is trouwens heel makkelijk te automatiseren bij Knab.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Voor Uthoka ben ik destijds gestart met het schrijven van een businessplan, inclusief een visie, strategie en het bijbehorende financiële plan. Zonder een gedegen plan kun je niet investeren, bouwen, sturen of bijsturen. Je hebt doelen nodig om ergens naartoe te werken en je plan continu te kunnen staven: ben ik op de goede weg of moet ik bijsturen?

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Het oprichten van een bedrijf kost geld, tijd en energie. De kunst is om alles wat je erin stopt te vermeerderen en dan ben je eigenlijk al bezig met je inkomen voor de toekomst.

Natuurlijk is het heel belangrijk hierbij het overzicht te bewaren en permanent met je financiële doelstellingen te benchmarken of je op de goede weg bent.

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Knab heeft veel mogelijkheden om financiële operaties te automatiseren of makkelijker te maken. Maak er gebruik van, want de tijd die je in je bedrijf kunt stoppen is vele malen waardevoller. Gebruik ook de geautomatiseerde terugstelling op een spaarrekening vanaf een door jou bepaald saldo op je bankrekening – zo ‘spaar’ je makkelijk, heb je beter zicht op je buffer en je geld levert ook nog een klein beetje op.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →