Onderzoek: Oudere zzp’er merkt minder van aantrekkende economie

Avatar foto Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Oudere zzp’er veel minder tevreden over uurtarief

NIEUWEGEIN – De sympathie die zzp’ers van hun opdrachtgever(s) krijgen, krijgt van hen een dikke voldoende (7,5). Opvallend is dat jongere zzp’ers veel tevredener zijn over hun uurtarief dan hun oudere collega-ondernemers. Over het algemeen kan worden gesteld: hoe ouder, hoe minder tevreden over het tarief. Ook geldt: hoe ouder de zzp’er, hoe minder hij/zij het gevoel heeft vaker benaderd te worden voor opdrachten. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met De Staffing Groep.

Over het algemeen is de zzp’er gematigd positief over de opdrachten, opdrachtgevers en tarieven op het moment. Alle onderdelen worden minstens met een voldoende beoordeeld. Opdrachtgevers strooien blijkbaar met complimenten, want de waardering die de opdrachtgever toont voor de inzet, wordt gemiddeld met een 7,5 beoordeeld.

Zzp’er redelijk tevreden

De gemiddelde zzp’er beoordeelt de stijging van de tarieven met een 6,4, een krappe voldoende. Over de onderhandelingspositie is de zzp’er met een 6,6 iets positiever. Op de vraag of de zzp’er tevreden is met het uurtarief, antwoordt de gemiddelde zzp’er richting de ruim voldoende (6,8).

Ondanks dat het nog niet algemeen zo gevoeld wordt bij de zzp’er zelf herkennen intermediairs wel ontwikkelingen. Arjan Pronk, Client Director bij De Staffing Groep: ‘Door de veranderende verhouding tussen vraag en aanbod zien wij wel degelijk dat de tarieven recentelijk wat sneller stijgen dan we op basis van de inflatie zouden mogen verwachten. Met als direct gevolg ook een verbeterde onderhandelingspositie van die zelfstandig professional. Een en ander is vanzelfsprekend wel afhankelijk van branche en functie.’

Jongere zzp’er iets tevredener met uurtarief en heeft gevoel vaker benaderd te worden

In de verschillende leeftijdscategorieën wordt de waardering van het uurtarief en ook het gevoel vaker benaderd te worden door opdrachtgevers om een opdracht te doen anders beoordeeld.

Zzp’ers onder de 35 jaar geven hun uurtarief gemiddeld een 6,9. In de leeftijdscategorie 55+ zijn zij met een gemiddelde van een 6,6 minder tevreden. Ook op de vraag of zij het gevoel hebben vaker benaderd te worden wordt, naarmate de leeftijd oploopt, steeds minder positief geantwoord.

Zzp’er blij met schouderklopje opdrachtgever

De (non-financiële) waardering van de opdrachtgever wordt door de oudere zzp’er wel ongeveer hetzelfde beoordeeld als de jongere zzp’er. In de leeftijdscategorie 25-35 wordt de waardering met een 7,8 beoordeeld, tegenover een beoordeling van een 7,6 bij ondernemers in de leeftijd van 55-65. Alleen 65-plussers beoordelen de waardering van de opdrachtgever voor zijn/haar inzet (gemiddeld 7,1) iets minder positief.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 791 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de ruim 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, oktober 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →