3 tips om ervoor te zorgen dat jouw facturen op tijd worden betaald

ZZP Barometer | FreelancePayroll | Facturen sneller uitbetaald

Wees duidelijk tegen jouw opdrachtgevers

“Hoi bakker, mag ik een halfje bruin en een zak krentenbollen? Ik betaal je over twee maanden”. Dit klinkt als iets dat niet voorkomt, maar voor veel freelancers gebeurt het regelmatig. Uit onderzoek van FreelancePayroll en ZZP Barometer blijkt dat bij 33% van de freelancers facturen regelmatig te laat worden betaald. Wat kun jij eraan doen om ervoor te zorgen dat jouw facturen op tijd worden betaald? We geven je drie tips!

Maak van tevoren duidelijke afspraken met jouw opdrachtgever over de betalingstermijn

Ze zeggen niet voor niets: “voorkomen is beter dan genezen”. Zorg er daarom voor dat je van tevoren duidelijke afspraken maakt met jouw opdrachtgever over de betalingstermijn. Hanteert jouw opdrachtgever een betalingstermijn van 30 dagen, terwijl jijzelf een termijn van 14 dagen aanhoudt? Dan kun je kijken of jullie samen een kortere termijn kunnen afspreken. Wil jouw opdrachtgever dat liever niet? Dan kun je ook overleggen of je twee keer per maand een factuur kunt sturen, in plaats van één keer in de maand.

Zorg ervoor dat jouw factuur aan de regels voldoet

Een factuur is pas geldig als hij aan een aantal regels voldoet. Deze regels zijn opgesteld door de Belastingdienst. Voldoet jouw factuur niet aan deze regels? Dan is hij helaas niet rechtsgeldig.

Bespreek ook met jouw opdrachtgever of zij specifieke eisen stellen aan een factuur, zoals een bepaald inkoopnummer of een kostenplaats. Als deze informatie niet op de factuur staat, kan het zijn dat de betaling vertraging oplevert. Vraag dit dus na voordat je de factuur verzendt.

Neem op tijd actie

Is de betalingstermijn verstreken en heeft jouw opdrachtgever nog niet betaald? Neem dan direct contact op en maak duidelijke afspraken wanneer je de betaling kunt verwachten.

Tijdrovende klus

Wil jij liever tijd besteden aan jouw opdrachten in plaats van achter de betalingen van facturen aan gaan? Als je kiest voor FreelancePayroll, hoef je jouw facturen alleen naar ons te versturen. Wij zorgen voor de facturatie naar jouw opdrachtgever. Dat scheelt jou weer tijd!

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →