Motivatie begint met acceptatie

ZZP Barometer | Alexandra Smit | Motivatie begint met acceptatie

3 tips om te accepteren waar je nu staat

Toen had ik het nog goed. Als ik eerst zus of zo op orde hebt, wordt het weer beter. Eerst nog even dit, dan kan ik later echt genieten.

Bovenstaande gedachten hebben we allemaal weleens. Het kenmerkende eraan is dat ze altijd gaan over situaties in het verleden of situaties in de toekomst. De gelukswetenschap leert ons dat we het meest gelukkig zijn in het ‘nu’ en toch zijn we daar het minst. Hoe komt dat?

Accepteer waar je nu staat

Een van de redenen zou kunnen zijn dat we niet accepteren waar we nu staan, wie we ten diepste zijn en waar we op af koersen. En misschien is dat, omdat we onbewust een oordeel plakken op waar we nu staan. We zijn volgens onszelf of onze omgeving nog niet ‘daar’ of we vinden onszelf nog niet expert genoeg om te doen of uiten wat we echt vinden. En dus dwalen we af naar het verleden toen het volgens ons wel goed was. Toen we nog onbesuisd waren en alles durfden. Of we dwalen af naar de toekomst, waarin de beste versie lonkt met de gedachte dat we dat nu (nog) niet zijn. En daar gaat het mis, want daar word je allesbehalve gemotiveerd van.

Motiveer je zelf: wees oordeelloos in het nu

In het nu ligt altijd de sleutel voor geluk. Natuurlijk kun je weleens aan het verleden of de toekomst denken, maar het is vooral de intentie waarmee je dit doet wat maakt of het motiverend werkt. Heb jij behoefte aan meer motivatie? Volg dan deze drie tips om te accepteren waar je nu staat.

  1. Als je terugkijkt in het verleden, kijk dan terug naar de les die je ervan leerde en hoe die je als mens rijker hebt gemaakt in het ‘nu’. Sta jezelf toe om dankbaar te zijn en bedenk wat je nú kunt doen met de geleerde les.
  2. Als je in de toekomst kijkt, ervaar het dan niet per se als beter dan waar je nu staat. De toekomst is een plaatje dat je in beweging brengt, een avontuur wat je in het nu omarmt. Maar waar je nu staat is het ook goed. Geniet van de eerste stap die je in het nu kunt zetten.
  3. Stop met het verleden of de toekomst te gebruiken als negatief oordeel voor waar je nu staat. Waar je nu staat is namelijk het resultaat van keuzes die je in het verleden gemaakt hebt en die maakte je met de beste intenties.

Je kunt jezelf ook fysiek in het nu brengen door je te focussen op handelingen in het nu. Sterker nog, sta op vanachter je laptop en maak eens een wandeling. Let op hoe je voeten contact maken met de grond, wat je om je heen hoort en ziet en voel hoe je longen je voelen met zuurstof terwijl jij je beweegt in de milde decemberkou. Wie weet krijg je een fantastisch idee dat je enorm motiveert, want ook dat gebeurt juist als je geest vrij is van oordelen.

Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →