Sneller betaald krijgen als zzp’er: 5 tips

Avatar foto Uncategorized
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Hoe facturen sneller betaald krijgen | MoneyMonk

Hoe motiveer je opdrachtgevers om jouw factuur sneller te betalen?

Niets zo vervelend als lang op een factuur moeten wachten. Je bent als zzp’er voor je inkomen volledig afhankelijk van de betaling van facturen, dus een beetje meer snelheid is dan altijd welkom.

Hoe motiveer je opdrachtgevers om jouw factuur sneller te betalen? Er zijn een aantal zaken die je zelf kunt beïnvloeden. Je kunt je facturen als zzp’er daarmee sneller betaald krijgen. Gebruik de volgende 5 tips, zodat je niet te lang op de betaling van je volgende factuur hoeft te wachten:

  1. Op het juiste moment factureren
  2. Factureren met de voornaam
  3. Een overzichtelijke factuur
  4. Drempel tot betalen verlagen
  5. Tijdige herinneringen (en aanmaningen)

Op het juiste moment factureren

Ten eerste, zorg ervoor dat je op het juiste moment factureert. En het ‘juiste moment’, dat kan een paar verschillende dingen betekenen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat werkgevers in mei het vakantiegeld uitbetalen en in december eindejaarsbonussen uitkeren. Dat zijn geen ideale maanden om te facturen aan bedrijven, omdat ze financieel dan vaak wat minder ruimte hebben.

Tip: factureer je aan particulieren? Dan zijn dit juist wel interessante maanden, omdat ze mogelijk hun vakantiegeld of eindejaarsuitkering net hebben ontvangen.

Probeer de factuur bovendien zo duidelijk mogelijk te koppelen aan de werkzaamheden die je verricht. Stuur je (vaste) klanten een overzicht van de gewerkte uren in die periode? Doe daar dan ook meteen de factuur bij. Je ‘geeft’ dan de gewerkte uren, zodat je op basis van wederkerigheid profiteert van de neiging om daar meteen wat tegenover te zetten: de betaling van jouw factuur. Een handig psychologisch principe, dat je mist als er teveel tijd zit tussen het werk dat je levert en de factuur die je daarvoor stuurt.

Tip: het gaat om de perceptie door de opdrachtgever. Creëer een perceptie waarin jouw werk en de factuur hand in hand gaan, ook al heb je de uren als dienstverlener al eerder gemaakt. Met een overzicht van de gewerkte uren of door nog even te beschrijven wat je de afgelopen periode concreet gedaan hebt.

Factureren met de voornaam

En sneller betaald krijgen als zzp’er heeft nog meer met psychologie te maken, namelijk door de voornaam van de opdrachtgever te gebruiken. Let op: zorg er uiteraard wel voor dat de opdrachtgever dit ‘toestaat’, afhankelijk van hoe goed jullie elkaar kennen en wat de aanspreekvorm is.

De voornaam speelt een bijzondere rol in ons leven. Onze naam behoort tot de woorden die we het vaakst horen in ons leven. Onze naam heeft daardoor een heel prettige associatie. Door de opdrachtgever bij zijn of haar voornaam aan te spreken sta je eigenlijk al 1 – 0 voor, waarna je meer kans hebt dat de factuur die je bijvoegt meteen betaald wordt.

Tip: probeer het ook eens tijdens gesprekken met klanten. Door ze bij hun voornaam te noemen in de uitspraken die je doet ontstaat er gemakkelijk een betere band, waardoor je meer kans hebt nieuwe opdrachten binnen te halen.

Een overzichtelijke factuur

Niets zo lastig als onduidelijkheid, onzekerheid en moeite moeten doen om tot actie over te kunnen gaan. Zorg voor een overzichtelijke factuur, waarop alle gegevens duidelijk vermeld staan. Vermeld heel duidelijk het totaalbedrag, de te gebruiken vermelding, jouw rekeningnummer en de tenaamstelling daarvan.

Tip: gebruik een kader om deze gegevens te bundelen. En maak de onderdelen dikgedrukt die de opdrachtgever voor de betaling over dient te nemen.

Het voorkomt onduidelijkheid en zorgt in plaats daarvan voor een overzichtelijk geheel. Op die manier ervaart de opdrachtgever geen drempel om te betalen. Een drempel die je ook op een andere manier effectief kunt verlagen.

Drempel tot betalen verlagen

Je kunt als zzp’er gebruik maken van handige koppelingen met diverse betaalsystemen. Zorg voor een iDeal-link bij de factuur, bijvoorbeeld op basis van een Mollie-account. De opdrachtgever kan de link aanklikken en de factuur meteen voldoen, waardoor het niet nodig is om eerst in te loggen bij de bank of in de eigen administratiesoftware. Gemak dient de mens, dus probeer zoveel mogelijk drempels bij de klant weg te nemen. Des te gemakkelijker het gaat, des te groter de kans dat jij de factuur als zzp’er snel betaald kunt krijgen.

Tijdige herinneringen (en aanmaningen)

En is het helaas (nog) niet gelukt om je factuur als zzp’er snel(ler) betaald te krijgen? Zorg er dan voor dat je tijdig een herinnering en uiteindelijk ook een aanmaning verstuurt. Houd je aan de betalingstermijn die je instelt.

Tip: een online boekhoudprogramma kan je helpen te herinneren tijdig een herinnering en ook een aanmaning te versturen. Je geeft de opdrachtgever daarmee aan dat je dit goed in de gaten houdt.

Tip: houd er rekening mee dat een opdrachtgever je factuur een keer vergeten kan zijn. Stuur een nette herinnering en een nette aanmaning.

Gebruik deze tips om je factuur als zzp’er sneller betaald te krijgen. Je genereert daarmee meer snelle betalingen om zelf te kunnen investeren of om daar daadwerkelijk van te kunnen leven. En geef klanten die laat betalen ook gerust aan dat je daar last van hebt. Soms zijn ze zich daar niet goed van bewust en kan de betaling best sneller volgen op je factuur.

Avatar foto
Jasper Horstink

Jasper Horstink is oprichter en directeur van MoneyMonk, Online Boekhouden voor ZZP’ers. Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn in de bankwereld (business-banking: ABN Amro Bank en Deutsche Bank) richte hij in 2013 samen met zijn broer MoneyMonk op. Inmiddels is MoneyMonk toonaangevend voor éénvoudig, snel maar vooral efficient boekhouden voor ZZP’ers. MoneyMonk is in 2015 door BNR ZZP Café uitgeroepen tot hét meest gebruiksvriendelijkste boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Bij MoneyMonk hebben we maar één missie: boekhouden écht makkelijk maken!

Bekijk alle artikelen van Jasper Horstink →