Schulden en ondernemen: 4 tips

Satcha Maduro-Valies | Expert op ZZP Barometer Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
1 Shares
ZZP Barometer | Schulden en en ondernemen: 4 tips | Satcha Maduro-Valies

Ondernemen met schulden en toch je dromen verwezenlijken

Het hebben van schulden en leven in schaarste zorgen voor langdurige stress. Door deze stress vallen bepaalde hersenfuncties uit of gaan achteruit. Je kunt niet meer zien welke keuzes er op lange termijn goed zijn. Het denken is gevuld met de focus hoe het financiële tekort gaat moet worden opgelost. Je leeft bij de dag en gaat brandjes blussen: leningen afsluiten, kopen op afbetaling, geld lenen bij familie en vrienden om het ene gat te dichten met het andere. Nadenken over de toekomst en dromen en ambities is er niet bij. Hier is geen ruimte meer voor, laat staan om creatief te zijn en vol energie zzp’er te zijn.

Veel ondernemers in Nederland hebben te maken met betalingsachterstanden en schulden. Voor schuldhulpverlening op elk niveau kun je terecht bij Zuidweg & Partners. Het reguliere traject bij problematische schulden (schulden die je niet zelfstandig binnen 3 jaar kunt aflossen) ziet er globaal als volgt uit:

 • Aanmelding bij plaatselijke schuldhulpverlening
 • Financiële situatie wordt in kaart gebracht
 • Toelating schuldhulpverleningstraject
 • Toewijzing schuldhulpverlener
 • Aanleveren van relevante documenten
 • Aanvragen van een schuldregeling bij de gemeente (minnelijke traject)
 • Aanvragen van een schuldregeling via de rechter (wettelijke traject WSNP)
 • Drie jaar de schuldregeling doorlopen
 • Einde van de regeling ben je schuldenvrij en worden de schulden die over blijven kwijtgescholden.

Wil je gaan ondernemen of je onderneming blijven behouden, ondanks jouw financiële problemen? Dat kan. Het vraagt lef, geduld en doorzettingsvermogen, maar onthoudt: Niets is onmogelijk

4 tips:

 1. Gooi schaamte overboord en vraag hulp. Zuidweg & Partners is een landelijke organisatie voor ondernemers met financiële moeilijkheden. Kijk eens op hun website en vraag ter oriëntatie een gesprek aan. Soms is één gesprek al heel verhelderend.
 2. Kijk eerlijk naar jezelf. Je hebt altijd een eigen aandeel in de ellende waar je in zit. Laat je coachen of inspireren door een goeie coach of hulpverlener en onderzoek waar jij steken hebt laten vallen en hoe je de regie in je leven weer kan gaan oppakken.
 3. Doe wat je moet doen! Soms moet je even wat anders gaan doen om weer verder te kunnen. Ik ging schoonmaken. Dit betekende niet dat ik niet meer kon ondernemen. Dit betekende dat ik een interventie had ingezet om uiteindelijk mijn doel te bereiken. Ja…je ego leidt eronder, het voelt als 10 stappen terug, maar uiteindelijk kom je vooruit! Van het schoonmaakgeld heb ik mijn eerste website betaald.
 4. Geef nooit op! Hoe zwaar het ook is, hoe uitzichtloos het ook lijkt. Er is hoop en er is altijd een uitweg. Geef nooit, maar dan ook nooit op!
Satcha Maduro-Valies | Expert op ZZP Barometer
Satcha Maduro-Valies

Satcha Maduro-Valies is een sociaal ondernemer. Vanuit haar persoonlijke ervaringen heeft zij haar bedrijf opgezet: Somega Life Coaching en Counseling. Was zij eerst cliënt door haar omstandigheden, nu heeft zij het roer omgegooid en helpt mensen die in de situatie zitten waar zij eerst in zat. Zij zorgt ervoor dat mensen de kracht kunnen vinden om uit de ellende te komen. Een bijzonder verhaal en een voorbeeld voor velen!

Bekijk alle artikelen van Satcha Maduro-Valies →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →