Is leasen als zzp’er financieel en fiscaal wel gunstig?
Private lease of zakelijke lease, wat kies je en welke optie is voor jou als zzp’er financieel en fiscaal gunstig? Voordelen zijn altijd belangrijk, maar welke zijn er? Ga je voor bijtelling of niet? Wat is aftrekbaar en hoe zit het met de btw? Verschillende afwegingen die je als ondernemer kunt maken bij de aanschaf van een auto en daarom hebben wij deze op een rij gezet.
Hoe los je als zzp’er je mobiliteitsprobleem op? Meestal is een auto een handige en efficiënte oplossing. Zo ben je als ondernemer flexibel en op ieder moment vrij te gaan en te staan waar je wilt. Een auto is echter wel vaak een grote investering waar toch enig wikken en wegen aan vooraf gaat. Niet iedere zzp’er kan en wil zomaar een flink bedrag op tafel leggen. Soms is dat zelfs niet eens verstandig. Dan is een auto leasen in plaats van kopen een zeer goed alternatief. Maar welke vorm van leasen is dan slim? Kies je voor operational of financial lease? Private lease of zakelijke lease? Welke financiële en fiscale voordelen horen hierbij? En is het voor jou als zzp’er wel interessant en gunstig?
Operational en financial lease
–Operational lease–
Wat voor jou als zzp’er interessant is, hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld van wat je verdient, welk model auto je wilt leasen, hoeveel privé en zakelijke kilometers je rijdt per jaar en welke vorm van kredietacceptatie het best bij jouw situatie past.
Zowel voor zakelijke als private lease is full operational lease de basis. Alle zorgen worden jou als zzp’er dan uit handen genomen. Afschrijving, reparatie, rente, pechhulp, onderhoud, banden en verzekeringen en wegenbelasting zijn bij de prijs inbegrepen. Je betaalt dan een vast maandbedrag aan de leasemaatschappij. Jij hoeft alleen nog de juiste auto te kiezen én te tanken. Hiermee beperk je dus de risico’s van restwaardeverlies en onderhoudskosten.
De maandelijkse leasekosten zijn net als overige gebruikskosten zoals bijvoorbeeld autowassen aftrekbaar van de winst. Omdat je geen eigenaar bent van het bedrijfsmiddel, kun je niet afschrijven op de waarde van het bedrijfsmiddel en je kunt geen investeringsaftrek gebruiken. De btw over het leasebedrag is ook aftrekbaar.
–Financial lease–
Het is echter ook mogelijk te kiezen voor financial lease, voor een vast bedrag per maand. Dan heb je als ondernemer het eigendom en word je door de fiscus aangemerkt als eigenaar van de auto. Dit is dus een vorm van financieren. De variabele kosten: afschrijving, reparatie, pechhulp, onderhoud, banden en verzekering zijn voor jouw rekening. Ook kun je profiteren van fiscale voordelen: afschrijving, investeringsaftrek, renteaftrek, btw-teruggaaf.
Je activeert de auto tegen investeringswaarde op de balans van jouw onderneming door de factuur in de boekhouding op te nemen. Wanneer het een btw auto betreft, boek je direct het terug te vorderen btw bedrag. Deze ontvang je via de aangifte terug. Wanneer je een occasion (marge auto) leaset en/of je een niet btw-plichtige ondernemer bent, boek je de gehele factuur als volledige investeringswaarde.
Als het bijbehorende financial lease contract op de balans is geactiveerd, is jouw financial lease fiscaal aftrekbaar en schrijf je boekhoudkundig af op de lease auto. Deze afschrijfkosten gaan direct ten laste van het bedrijfsresultaat, waardoor jouw netto bedrijfswinst lager uit zal komen. Door deze fiscale aftrekpost betaal je minder inkomstenbelasting over het boekjaar.
Daarnaast kan je investeringsaftrek claimen. Er zijn 3 soorten investeringsaftrek mogelijk (ook bij operational lease mogelijk):
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Ook de betaalde rente is aftrekbaar. Rentekosten van een leasecontract zijn directe bedrijfskosten. De boeking van de rente gaat ten koste van het bedrijfsresultaat waardoor je hierover geen belasting betaalt. Bij een financial lease auto is de betaalde rente en afschrijving fiscaal aftrekbaar, omdat het beide afschrijvingskosten zijn.
Kies je als zzp’er voor private of zakelijke lease
–private lease—
Je rijdt als particulier met private lease een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze jouw eigendom is. Dus zonder zorgen in een gloednieuwe auto. Een gevoel van veiligheid en zekerheid over welke kosten je kwijt bent aan het autorijden. Bij private lease kun je de zakelijke kilometers doorbelasten aan je bedrijf als je dat wilt en deze weer aftrekken als kosten van de winst voor belasting. Hiervoor ben je wel verplicht een rittenregistratie bij te houden, waar tegenwoordig wel weer handige tools voor zijn, zoals bijvoorbeeld DriveGuide. Maximale netto kilometervergoeding bedraagt 19ct per kilometer.
Je hebt bij deze vorm van leasen geen bijtelling, want je rijdt de auto privé. Je hebt als zzp’er namelijk een contract dat helemaal buiten de onderneming omgaat, je sluit het privé af.
De kredietacceptatie van private lease loopt via de BKR en kan een nadeel zijn. Het is een contract dat je privé afsluit en als je bijvoorbeeld ook een hypotheek wilt afsluiten, kan dit invloed hebben op je leencapaciteit. Ook is de btw niet aftrekbaar. Je kunt het bedrag immers niet tot je bedrijfskosten rekenen. Maar vaak zijn het de grote voordelen die het winnen van de nadelen en het interessant maken voor de zzp’er te kiezen voor private lease. Uit een online enquête blijkt echter dat er nog steeds een grote groep zzp’ers, namelijk 41%, niet voldoende weet over private lease.
Samengevat betaal je privé de maandelijkse kosten voor de auto en kan je deze niet in mindering brengen op de winst van het bedrijf en heb je geen btw-verrekening. Kosten van zakelijke ritten kunnen, mits goed geadministreerd, tot 0,19 cent per kilometer onbelast aan jezelf vergoeden.
—zakelijke lease—
Op basis van operational lease behoort de zakelijke auto niet tot het vermogen van jouw onderneming en staat dus ook niet bij jou als ondernemer op de balans. De leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s van de auto. Bij zakelijke lease zijn de leasekosten en BTW aftrekbaar. Dit geldt ook voor de eventuele BPM op een bestelauto, aangezien ondernemers daarvan vrijgesteld zijn.
Als je de leaseauto privé gebruikt, moet je het privégebruik verrekenen met de autokosten door middel van bijtelling. Je krijgt te maken met deze bijtelling in de inkomstenbelasting als je privé meer dan vijfhonderd kilometer met je zakelijke auto rijdt. Als je aangeeft minder dan 500 kilometers per jaar privé te rijden, moet je een adequate kilometeradministratie bijhouden.
De bijtelling is afhankelijk van de CO2-waarde en van de aanschafwaarde en varieert in 2019 van 4% tot 25% van de nieuwwaarde.
Bij zakelijke lease zijn er twee vormen van kredietacceptatie. Op basis van jaarcijfers of de persoonlijke situatie. Er is geen BKR-registratie. Zo kun je als startende zzp’er ook vaak al snel in een leaseauto rijden.
Voor meer informatie kun je het Whitepaper ‘Zakelijk of private lease?’ hier downloaden.