Onderzoek: Geluk zzp’er hangt samen met gezondheid

Avatar foto Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
17 Shares

Ondanks goede gezondheid krijgt één op de vijf zzp’ers te maken met arbeidsongeschiktheid

APELDOORN –  Het cijfer dat de zzp’er zijn gezondheid geeft, hangt samen met het cijfer dat hij zijn geluk geeft. Hoe gezonder de zzp’er aangeeft te zijn, hoe gelukkiger hij is. Ondanks de goede gezondheid is een aanzienlijk deel (20,7 procent) weleens arbeidsongeschikt geweest. Een kwart daarvan was op dat moment niet verzekerd. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Centraal Beheer.

De zzp’er geeft zijn leven gemiddeld een 7,8. Dat is exact hetzelfde als de gemiddelde Nederlander, zoals eerder uit onderzoek bleek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Zzp’ers beoordelen hun gezondheid gemiddeld met een 7,7. Ook de werk-privébalans krijgt met gemiddeld een 7,3 nog een ruime voldoende.

Hoe gezonder de zzp’er, hoe gelukkiger

Des te hoger de zzp’er zijn gezondheid beoordeelt, des te gelukkiger hij is. Zo geven alle zzp’ers die hun gezondheid met 3 beoordeelden, hun geluk gemiddeld slechts een 5. Het gelukscijfer loopt vervolgens flink op: zzp’ers die hun gezondheid een 10 geven, geven hun geluk gemiddeld maar liefst een 9,2!

Ruim een vijfde is weleens arbeidsongeschikt geweest

Ondanks dat de zzp’er zichzelf gemiddeld als erg gezond beschouwt, geeft 20,7% van de zzp’ers aan weleens arbeidsongeschikt te zijn geweest.

De belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid is medisch, door een tijdelijke ziekte. Bij bijna een derde van de zzp’ers die weleens arbeidsongeschikt geweest zijn, had dat een psychische oorzaak, zoals een burn-out.

Ruim een kwart (27,5 procent) was op het moment dat zij arbeidsongeschikt raakten niet verzekerd.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 774 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de ruim 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, oktober 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →