Groeien door vaker ‘ja’ te zeggen

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Groeien door vaker 'ja' te zeggen | Alexandra Smith

3 tips waarom ‘nee’ toch een ‘ja’ verdient

Anderhalve week geleden werd mij gevraagd iets te doen wat ik nog niet eerder had gedaan. Of ik een speech wilde schrijven voor een buitenlandse politica. Mijn eerste reactie was: ik merk dat ik hier niet direct enthousiast van word. Bijna maakte ik de fout om nee te zeggen. Ik ben namelijk gewend om alleen te doen wat ik leuk vind, dus als ik niet enthousiast ben, zal het wel niet voor mij zijn, beredeneerde ik. Toch zei ik ja. Omdat ik óók weet dat een uitdaging je altijd verder brengt en dat alles wat je in het leven onderneemt je weer iets nieuws leert. Degene voor wie ik de speech schreef was ook nog eens iemand die ik bewonderde.

Vervang de stem van angst: just do it

Drie dagen lang zwoegde ik erop. Er zat een deadline op dus mijn weekend ging eraan. Wat gebeurde er? Ik kreeg gaandeweg steeds meer plezier erin, maar ik ontdekte ook een angst die steeds groter werd. Wat als ik de verkeerde toon aansla? Wat als ik gewoon toch niet goed genoeg ben? Wat als ze het vreselijk vindt? Toch zette ik door. Ik dacht: ik schrijf gewoon wat voor mezelf goed voelt en haal het beste uit mezelf. Als het dan toch niet goed blijkt, is het in ieder geval iets waar ik zelf wel achter stond. Het eindresultaat kwam dan ook rechtstreeks uit mijn hart.

Toen de speech af was, stuurde ik het met hartkloppingen op. Wat bleek? Alleen maar lof! Ze verheugde zich zelfs op een volgende keer dat we konden samenwerken. Al mijn angst was voor niets geweest. En ik leerde een belangrijke les. Soms denk je dat je intuïtie je iets influistert, maar is in werkelijkheid de stem van angst aan het woord (‘ik voel geen enthousiasme, dus moet ik het maar niet doen’).

Verdient jouw nee een ja?

Ik roep altijd dat je je hart moet volgen en op je intuïtie moet afgaan, maar door dit soort momenten realiseer ik me dat het leven je hierop blijft uitdagen. Ook als je denkt dat je al volgens die visie leeft. Daarom drie tips om te toetsen of jouw ‘nee’ niet toch een ‘ja’ verdient.

  1. Monitor je gedachten. Hebben die een hoog ‘wat als’-gedachte? Dan is de stem van angst aan het woord. Kom tot rust en transformeer je gedachten naar: ‘Ik ga gewoon mijn best doen en openstaan voor deze ervaring.’
  2. Wees moedig. Zonder lef blijf je doen wat je altijd doet, loop je belangrijke inzichten en lessen mis en beperk je je eigen groeikansen. Vervang je angst door over te gaan op de doemodus. ‘Ik ga dit gewoon doen!’ Focus je vervolgens op de eerste stap.
  3. Keep calm in de storm van je gedachten. Neem de tijd om dicht bij jezelf te komen. Mediteren is een goede manier om je te ontdoen van angstige gedachten. Handel vervolgens vanuit je diepste zelf en je diepste waarheid. Als iets dan niet lukt, weet je in ieder geval zeker dat het niet is omdat je maar wat aan klungelde.

Kortom, zeg de volgende keer gewoon ja tegen iets waar je uit angst nee tegen wilde zeggen. De ergste dingen waar je bang voor bent, gebeuren meestal niet. Wat wél altijd gebeurt is dat het je verder brengt en dat je jezelf beter leert kennen. Ondernemen is risico nemen. And while you are at it… don’t forget to have fun.

Avatar foto
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →