Knuffel weer terecht!

ZZP Barometer | Knuffel weer terecht! | Jolanda Wicherson

Stoer van buiten, kwetsbaar van binnen

Vanochtend kreeg ik het verlossende bericht. De knuffel was weer terecht. Lieke, onze dochter, 17 zomers oud, is een super stoere meid. Ze woont sinds september op kamers in Leeuwarden en ik vind dat nogal wat… Op dit moment zit zij in Bangkok. Deels fun en deels voor haar opleiding. En dat met haar 17 jaar. Ons kleine meisje…

Gisteravond appte ze in paniek vanuit haar hotelkamer. Nijntje is zoek. Verdrietig en boos tegelijk. Vast meegenomen door de schoonmaaksters (ik vraag me werkelijk af wie zo’n lelijk ding wil hebben, maar goed). Dit knuffelkonijn draagt ze al bij zich sinds dat ze in de wieg ligt. Ook 17 jaar de knuffel. Getekend door alle kleine en grote reizen en emotionele rollercoasters. Onafscheidelijk die twee. Uiteraard niet overdag. Want dan zie je die stoere dame. Mooi hè, die twee kanten. Stoer van buiten, kwetsbaar van binnen. Tussen servet en tafellaken zoals we dat ook wel zeggen. Zo voelt het ook een beetje. En daar is helemaal niets mis mee! Mijn dochter schaamt zich er niet voor. Die knuffel geeft haar een bepaald goed gevoel.Ik heb haar toestemming gevraagd om haar verhaal met jou te delen. Ze heeft er ook geen last van (alleen als haar knuffel zoek is, dan is er het gemis).

Gemis of onzekerheid

Een gemis of onzekerheid die je als ondernemer ook kan hebben. Het kan je in de weg zitten. Vanochtend was ik in gesprek met een toekomstige klant. Zó krachtig van buiten. Spreekt duidelijke taal. Is super stoer en is vorig jaar voor zichzelf begonnen. In eerste instantie naast een baan. Met een duidelijke missie voor ogen. Dan raken we aan de praat. Ik stel wat gerichte vragen en leer ik haar echt kennen. Zo mooi, zo kwetsbaar. Zo zoekend. Want dat is er allemaal. Vol verlangen om te ondernemen. Maar bovenal vol vragen over het ondernemerschap: hoe? wat? wanneer?

Ik gun je iemand die een tijdje met je meeloopt. Die je zicht geeft op je belemmerende gedachten. Je weet niet half hoe die gedachten jouw handelen beïnvloeden. En dus ook jouw ondernemen. Het is het verschil tussen falen en succes. Ik gun je van harte iemand die je laat zien dat ondernemen ook een vak is. En dat je dat vak kan leren. De praktische zakelijke kant, maar vooral ook de emotionele persoonlijke kant. Diegene kan je helpen om de transitie door te maken van een jongvolwassen ondernemer naar een volwassen ondernemer. Juist vanuit kwetsbaarheid.

Innerlijk criticus

Kwetsbaarheid is wanneer je laat zien dat je de moed hebt. Wanneer jij jouw onzekerheid accepteert. Je open staat voor de waarheid. Dit kan super eng zijn, want het is een emotioneel risico dat je neemt. Dit is absoluut geen zwakte! Je doet je masker af, om vervolgens te reflecteren en inzicht te krijgen in het feit dat de echte ik helemaal niet zo teleurstellend is! Het is heel menselijk, en je voelt je levend. Het roept misschien verbazing op, maar uiteindelijk voel je vrijheid en bevrijding. Dat is jouw innerlijke criticus. Behandel die innerlijke criticus (dat kleine kind in jou) met diep respect. Het helpt jou in dat fantastische ondernemerschap. Zo leer je jezelf kennen en dat helpt je groeien als ondernemer. Zo groeit mijn dochter van tiener naar de volwassen leeftijd…

Jolanda Wicherson
Jolanda Wicherson

Jolanda Wicherson is sinds 14 jaar ondernemer en de laatste jaren actief als ondernemerscoach. Ze helpt ondernemers in hun persoonlijke en zakelijke groei. Jolanda is bekend geworden door het  acquisitiebord, haar titel zakenvrouw van Flevoland 2015. Onlangs verscheen haar boek ‘Geef je bedrijf een KICKSTART: Klanten vinden en binden in de eerste vijf jaar van je onderneming’. Jolanda’s motto: begin maar gewoon…

 

Bekijk alle artikelen van Jolanda Wicherson →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →