5 tips om je passie terug te vinden

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | 5 tips om je passie terug te vinden | Arturo Massaro

Terug naar de basis, wat was je passie?

Je bent al een paar jaar zelfstandig bezig. De zaken gaan goed en je omzetten stijgen. Zeker voor de buitenwereld gaat het allemaal crescendo. Toch voel jij je niet meer zoals in het begin. Door je drukke agenda ben je harder gaan werken dan in het begin gedacht. Je maakt lange weken en je werkt zelfs op zondag, want dan kan je maandag ‘schoon’ beginnen.

Dit heeft invloed op jou, je partner en je eventuele gezin. Daarnaast heb je steeds minder tijd voor innovatie. Je wilt wel nieuwe dingen bedenken, maar je hoofd zit vol met alle drukke werkzaamheden. Het is niet dat je met tegenzin werkt, maar de échte passie is verdwenen. Of op z’n minst vervaagd.

Waarom ben je begonnen?

Toen je begon, had je allerlei ideeën. Je had een missie en je doel was helder. Door alle drukte ben je dat gevoel langzaamaan kwijt geraakt. Waarom was je nu ook alweer begonnen? Terug naar de basis. Wat was je passie en hoe zag je droom eruit?

Terug naar de basis

Het is tijd geworden om weer even terug te gaan naar de basis. Het moment waarop jij besloot om een dappere keuze te gaan maken in je leven. De keuze die veel invloed zou hebben met een grote onzekere toekomst voor je. Je passie was toen enorm, je motivatie groots en je ideeën bijna onuitputtelijk.

5 tips om je passie terug te krijgen

1. Pak je eerste businessplan erbij
Pak al je ideeën die je had opgeschreven toen je begon erbij. Misschien heb je je eerste businessplan nog. Je hebt ongetwijfeld nog diverse notities en eerste gedachten van toen nog ergens liggen. Lees deze door en laat het goed tot je doordringen. Welk gevoel had je toen? Wat waren je wildste plannen? Ervaar dat moment nog. Wat levert het jou nu op om dat moment te her-beleven? Welke eerste gedachten komen nu bij je op? Noteer deze en voel wat het je doet. Welke passie had je toen, die nu is weggezakt? Voel deze passie en kijk wat je er nu mee kunt in je huidige situatie.

2. Vraag het aan dierbaren
Ongetwijfeld heb je nog contact met mensen die jou kende toen je begon. Vraag aan hen een eerlijk antwoord op je vraag: “Zie je bij mij nog steeds dezelfde passie als toen ik begon?” Zowel bij een “ja”, als bij een “nee” antwoord, vraag dan door. Wat was dát dan dat je toen zag? Beschrijf het eens voor me. Wat deed dat toen met jou en welk verschil merk je nu bij mij? Blijf doorvragen en vertel hen waarom je deze vragen stelt. Doe dit met minimaal vier mensen die jou (vrij) goed kennen. Noteer wat ze jou vertellen en kijk waar de overeenkomsten zitten.

3. Waar sta ik over 5 jaar
Neem voor dit punt écht even de tijd. Dit is een manier die twee voordelen heeft. Het helpt je om de komende periode helder voor ogen te krijgen én het maakt duidelijk wat je de afgelopen periode hebt laten liggen.
Stel jezelf de vraag waar jij over 3 tot 5 jaar wilt staan? Hoe ziet jouw bedrijf er dan uit? Wat heb jij dan bereikt?
En vooral, hoe wil jij je dan voelen? Wat heb jij in die toekomende 3 tot 5 jaar gedaan om je passie te laten zien en vast te houden? En waarin verschilt dit van de afgelopen paar jaar? Wat heb jij daar niet gedaan wat je in de toekomende periode wél wilt doen? Nu heb je een paar manieren gevonden om je passie weer op te pakken.

4. Mijn ‘Nieuwe’ start
Nu je een aantal manieren hebt gevonden om je passie weer op te pakken komt het aan op actie. Welke acties ga jij nu in gang zetten om je passie weer te laten schijnen? Een aantal dingen waar je aan kunt denken zijn:
• Wat kan ik delegeren wat mij veel tijd kost?
• Welke taken kan ik uitbesteden die ik echt vervelend vind?
• Op welke dagen kan ik minder gaan werken?
• Hoe kan ik mijn passie opnieuw inzetten ten gunste van alles en iedereen?
• Welke taken en zaken geven echt weer waar mijn passie nog in zit? Doe daar meer van!
• Plan een aantal werkdagen per jaar écht vrij in je agenda om de creativiteit te laten stromen. Ga dan onderdelen bekijken als: innovatie, lig ik op koers, ervaar ik nog de passie, waar ben ik trots op, enz.
• Bedenk zelf nog wat punten waar jij een ‘winst‘ in kan maken.

5. Wat tolereer ik NIET meer
Dit is soms een moeilijke voor ondernemers. Toch gaat het je heel veel opleveren als je dit consequent toepast. En het gaat steeds sneller als je er in het begin echt mee aan de slag gaat. Stel jezelf de volgende vraag: “Ten aanzien van mijn passie; Welk gedrag tolereer ik NIET meer van mijzelf, omdat dit gedrag mijn passie juist ondermijnt?”

Schrijf alle gedragingen en gedachten op die jij ervaart die ondermijnend zijn aan jouw passie. Dus wat doe jij wat je niet meer wilt? Bij welk gedrag en welke gedachten ervaar jij een verlies aan energie? Waarom doe je ze dan toch? Om anderen te pleasen? Alleen voor het geld?
Durf hier echt heel duidelijk en eerlijk naar jezelf te zijn. Ga dan minimaal twee dingen in die lijst arceren welke jij vanaf nu NIET meer tolereert van jezelf. Beschrijf daarbij ook hoe jij je wél gaat gedragen als dit weer opkomt. Elke keer als jij ervaart dat het oude gedrag opspeelt, laat direct het nieuwe gewenste gedrag zien. Het gedrag dat jou wel energie, passie en voldoening geeft.

Je kunt elke tip afzonderlijk uitvoeren. Wat ik je echter aanraad is dat je ze in deze volgorde allemaal doet. Ik kan je garanderen dat het je enorm gaat helpen. Alleen er al mee bezig zijn is een geweldige stimulans. Je voelt direct de energie stromen, ondanks dat het soms even wat moeilijk is voor je. Jij weet diep van binnen dat het hier ook om gaat. Jij weet dat het je business een boost gaat geven als jij weer de ‘oude’ passie terug hebt en laat zien.

De 5 acties samengevat

1. Pak je eerste businessplan erbij.
2. Vraag het aan dierbaren.
3. Waar sta ik over 5 jaar?
4. Mijn ‘nieuwe’ start.
5. Wat tolereer ik niet meer?

Welke stap ga jij nu als eerste ondernemen om je passie en energie weer terug te vinden?
Laat het mij weten door middel van een comment en als dank stuur ik je de link voor de eerste 7 gratis tips uit mijn boek ’50 Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen’.

Extra tip: Durf Nee te zeggen tegen klanten die jou niet meer stimuleren! Ga voor de business waar jouw energie en vuur weer van oplaait!

Avatar foto
Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Van reactief naar creatief
Van reactief naar creatief
Fitheid & balans
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Arturo Massaro | ZZP Barometer - droomcoach
Droomcoach wint zzp-publieksprijs
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →