6 aftrekposten voor zzp’ers bij de aangifte inkomstenbelasting

ZZP Barometer | 6 aftrekposten voor zzp’ers bij de aangifte inkomstenbelasting |Knab

Een aantal aftrekposten speciaal voor zzp’ers

Het is weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Als zelfstandig ondernemer mag je bovenop reguliere aftrekposten een aantal aftrekposten speciaal voor zzp’ers opgeven. Deze extra aftrekposten zijn in het leven geroepen door de Nederlandse overheid om ondernemerschap te stimuleren.

We zetten ze hier, samen met de belangrijkste voorwaarden, op een rijtje.
Let op: de genoemde voorwaarden en bedragen gelden voor je aangifte inkomstenbelasting over 2018.

Aftrekpost 1: zelfstandigenaftrek

Deze aftrekpost bedraagt € 7.280 en mag je inzetten als je als ondernemer voldoet aan het urencriterium. Dat betekent dat je meer dan 1225 uur per belastingjaar als ondernemer werkt. Houd dit dus goed bij in je urenadministratie.

Je mag het bedrag alleen van de winst uit onderneming aftrekken. Als het bedrag dat je maximaal mag aftrekken hoger is dan de winst, verrekent de Belastingdienst dit in de volgende 9 jaar. De winst moet dan wel hoger zijn dan de maximale zelfstandigenaftrek.

Aftrekpost 2: startersaftrek

Tijdens de start van je onderneming krijg je een steuntje in je rug in de vorm van de startersaftrek. Deze aftrekpost bedraagt € 2.123. Je mag hier tijdens de eerste 5 jaar van het bestaan van je onderneming, maximaal 3 keer gebruik van maken. Als je in aanmerking komt voor startersaftrek, heb je recht op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek.Het kan voorkomen dat de zelfstandigenaftrek en startersaftrek hoger zijn dan je winst. In dat geval mag je dit ‘verlies’ verrekenen met andere inkomsten uit winst en woning. Als je geen andere inkomsten hebt, mag je dit verrekenen in een ander belastingjaar.

Aftrekpost 3: investeringaftrek

Heb je in 2018 geïnvesteerd in je onderneming? Dan mag je de kosten van investeringen gedeeltelijk aftrekken van je winst uit onderneming. Dit noemen we investeringsaftrek. Er bestaan meerdere soorten investeringsaftrek, onder andere energie-investeringsaftrek, vanaf € 2.500 per bedrijfsmiddel. Ook bestaat er kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, vanaf € 2.301 per bedrijfsmiddel.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Aftrekpost 4: zakelijke kosten

Ook de zakelijke kosten die je maakt, mag je van je opbrengsten aftrekken. Denk hierbij aan de kosten voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de jaarlijkse afschrijvingen van je bedrijfsmiddelen, de huur van een ruimte, kantoorinrichting, je zakelijke rekening en je verzekeringen. Wil jij als zzp’er de voordeligste zakelijke rekening van Nederland, dan kies je voor Knab Zakelijk.

Duurzame uitgaven lager dan € 450 excl. btw of € 544,50 incl. btw, mag je in één keer aftrekken. Duurdere zaken moet je spreiden over meerdere jaren. Je houdt in deze gevallen rekening met de jaarlijkse afschrijving.

Daarnaast mag je als zzp’er ook je zakelijke reiskosten, borrels en diners (gedeeltelijk) aftrekken. Er geldt in principe een maximum van € 1.500 dat je hiervoor mag aftrekken en je moet altijd het zakelijke karakter kunnen aantonen. Verder gelden er verschillende voorwaarden en percentages over de kosten die je mag aftrekken.

De volgende tarieven en percentages gelden over 2018:

  • Openbaar vervoer, incl. vluchten en taxi: 100% aftrekbaar
  • Kosten voor hotel, zakendiners, borrels en congressen: 80% aftrekbaar
  • Kilometervergoeding: € 0,19 per kilometer. Dit geldt voor zowel je eigen als voor een gehuurde auto. De autohuur mag je volledig aftrekken, mits de btw vermeld wordt op de factuur en je de auto uitsluitend zakelijk gebruikt.

Aftrekpost 5: zakelijk gebruik van persoonlijke bezittingen

Als zzp’er maak je misschien wel eens gebruik van je persoonlijke bezittingen ten dienste van je zaak. Deze kosten mag je soms gedeeltelijk aftrekken. Check de exacte voorwaarden altijd even bij de Belastingdienst.

Aftrekpost 6: mkb-winstvrijstelling

Maak je winst met je onderneming, na het doorvoeren van bovenstaande aftrekposten? Dan mag je gebruikmaken van mkb-winstvrijstelling. Je krijgt met deze aftrekpost een vrijstelling over 14% van de winst uit je onderneming. Over dit percentage betaal je dus geen belasting. Iedere zzp’er met winst mag deze vrijstelling toepassen.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →