Onderzoek: Tweederde zzp’ers zegt exact te weten hoe hij er financieel voor staat

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
1 Shares

Nog niet iedereen overtuigd van gemak boekhoudkoppeling

UTRECHT – Zzp’ers zijn over het algemeen goed op de hoogte van hun financiële situatie. Maar liefst 67 procent geeft aan exact te weten hoe 2018 op financieel gebied verlopen is. Nog eens 28,5 procent zegt een redelijk idee te hebben hoe hij financieel gepresteerd heeft. Slechts 3,5 procent zegt niet goed op de hoogte te zijn van zijn/haar financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1041 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

Jasper Horstink van MoneyMonk: “Het is goed om te vernemen dat 2/3 van de zzp’ers weet hoe ze er financieel voor staan. De meeste zzp’ers stoppen juist als gevolg van gebrek aan financieel inzicht. Boekhoudsoftware moet nog eenvoudiger worden de komende jaren waarbij de redzaamheid van zzp’ers naar 100% kan groeien! Bij MoneyMonk stimuleren we succesvol ondernemerschap vanaf dag één met behulp van eenvoudige boekhoudsoftware die de zzp’er inzicht geeft.”

Zzp’er neemt financiën serieus

Zzp’ers moeten van alle markten thuis zijn. De administratie is voor velen niet het favoriete onderdeel van het zelfstandig ondernemerschap. Toch houdt de zzp’er de financiën, zelfstandig of met behulp van een accountant of boekhouder, nauwlettend in de gaten. Het overgrote deel (66,6 procent) zegt exact te weten hoe de financiële zaken in 2018 zijn verlopen. Nog eens 28,5 procent beweert hier een redelijk idee van te hebben. Een heel klein deel (3,5 procent) geeft aan een vaag of slecht zicht te hebben op de financiën.

Nog niet iedereen overtuigd van boekhoudkoppeling

Bijna een op de vijf zzp’ers (19 procent) vindt een volautomatische koppeling tussen bank en boekhoudprogramma “heel belangrijk”. Toch is nog niet iedereen overtuigd van het gemak van een dergelijke koppeling: 46 procent geeft aan dit “niet belangrijk” of “niet echt belangrijk” te vinden.

Merendeel doet btw-aangifte zelf

Meer dan de helft van de zzp’ers doet de btw-aangifte geheel zelfstandig. 28 procent besteedt dit uit aan de boekhouder of accountant en bijna 12 procent doet dit zelf, maar maakt daarbij nog wel gebruik van hulp van een accountant.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1041 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de ruim 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, oktober 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic(Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: