Alles over de kleineondernemersregeling

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
45 Shares
ZZP Barometer | Alles over de kleineondernemersregeling | Knab

Kleineondernemersregeling kan fiscaal voordeel opleveren

Ben je zzp’er en betaal je niet zoveel omzetbelasting? Dan doe je er goed aan om je te verdiepen in de kleineondernemersregeling (KOR). Dat kan je namelijk een mooi fiscaal voordeel opleveren.

De KOR in het kort

De kleineondernemersregeling is in het leven geroepen voor ondernemers die minder dan € 1.883 omzetbelasting per jaar betalen. Als je voldoet aan de voorwaarden kom je in aanmerking voor btw-vrijstelling, btw-vermindering of btw-ontheffing. Toch mooi meegenomen!

De voorwaarden

Je komt in aanmerking voor deze regeling als je voldoet aan vier voorwaarden – uitzonderingen daargelaten:

  1. Je staat als een natuurlijk persoon ingeschreven bij de KvK.
  2. Je omzetbelasting is minder dan € 1.883 per kalenderjaar.
  3. Je onderneming is in Nederland gevestigd.
  4. Je voldoet aan de administratieve verplichtingen die horen bij btw.

Over btw

Als ondernemer belast je jouw diensten of producten met btw. Die btw betaal je vervolgens aan de Belastingdienst tijdens de btw-aangifte. Als je een zakelijk aankoop doet, betaal je echter zelf ook btw over die aankoop. Deze btw hoef je niet (volledig) te betalen omdat je deze onder voorwaarden met je btw-aangifte mag verrekenen. Wat er vervolgens overblijft aan btw, betaal je aan de Belastingdienst in de vorm van omzetbelasting.

Fiscaal voordeel met de KOR

Bij een omzetbelasting tussen € 1.346 en € 1.882 kun je btw-vermindering aanvragen. Bij een omzetbelasting van € 1.345 of minder krijg je btw-vrijstelling. Dat betekent dat je de btw dit kalenderjaar niet hoeft te betalen. Let in beide gevallen op dat je voldoet aan alle voorwaarden. Deze kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Als jouw omzetbelasting vaker minder dan € 1.346 bedraagt , kun je in aanmerking komen voor vrijstelling van de administratieve lasten. Dat betekent dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Let wel op: je kunt dan natuurlijk ook geen btw meer aftrekken.

Zo maak je gebruik van de KOR

Je kunt direct in het btw-aangifteprogramma van de Belastingdienst gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Dit kan ook met terugwerkende kracht later in het jaar.

Let op tijdens de aangifte inkomstenbelasting

Als je dankzij de KOR geen btw meer hoeft af te dragen, moet je deze tijdens de aangifte inkomstenbelasting wel opgeven als inkomsten. Je betaalt dus wél inkomstenbelasting over het btw-bedrag.

Zet je btw opzij

Je doet er goed aan om de btw die je ontvangt als ondernemer, altijd apart te zetten. Dit kan gemakkelijk met de zakelijke rekening van Knab, omdat je voor het vaste bedrag van € 5 per maand onbeperkt spaarrekeningen kunt openen. Een apart potje voor btw is dus zo gemaakt.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Aanbevolen

https://zzpbarometer.nl/wp-content/uploads/2018/11/shutterstock_374576839.jpg
3 tips om het beste uit je LinkedIn te halen
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
26 Shares
ZZP Barometer | Vragen omzetbelasting | Knab
Omzetbelasting: 5 vragen beantwoord
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
28 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →