Onderzoek: Eén op de vijf zzp’ers kiest het voordeel van een leaseauto

Avatar foto Lease
Page 1 Created with Sketch.
34 Shares

Fiscale- en subsidieregelingen mobiliteit niet bekend bij zzp’er

UTRECHT – Het aantal gebruikers van een leaseauto onder zzp’ers blijft onverminderd doorgroeien. Eén op de vijf zzp’ers (20,2%) leaset inmiddels een auto. Steeds meer zzp’ers zien de gemakken van leasen en daardoor groeit de populariteit nog steeds onder zzp’ers. Voor wat betreft de fiscale- en subsidieregelingen voor mobiliteit valt er bij de zzp’er nog wel wat te leren. Ruim twee derde (76,6%) geeft aan hier niet van op de hoogte te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1070 zzp’ers in samenwerking met Terberg Business Mobility.

Terberg Business Mobility: “Voor de ondernemer is het belangrijk te weten wat de financiële/fiscale consequenties zijn van de mobiliteitskeuze. Wij willen hierin graag de kennispartner zijn voor deze ondernemers.”

Aantal zzp’ers met leaseauto groeit door

90% van de zzp’ers gebruikt zijn of haar auto voor het werk. En het aantal zzp’ers met een leaseauto, binnen deze groep, is weer gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren. Koos in 2017 12,1% van de zzp’ers voor het leasen van een auto, in 2018 was dat percentage gegroeid naar 13,9%. Nu, in 2019, maakt 20,2% van de zzp’ers gebruik van een leaseauto. Daarmee groeit het aantal zzp’ers met een leaseauto nu al 5 jaar achter elkaar. Eén op de vijf zzp’ers ziet inmiddels de voordelen van een leaseauto.

Mogelijkheden fiscale- en subsidieregelingen voor mobiliteit zzp’er

Voor wat betreft de fiscale- en subsidieregelingen voor mobiliteit valt er nog wel wat te leren door de zzp’ers. 76,6% van de zzp’ers is namelijk niet op de hoogte van de mogelijkheden. Verder geeft 69,5% van de groep ondervraagden aan eerder tot aanschaf of leasen van een (nieuwe) auto over te gaan als ze daar subsidie op krijgen of extra fiscaal voordeel valt te behalen.

Alternatief vervoer

Naast de auto gebruikt de zzp’er ook alternatief vervoer. 26% stapt regelmatig op de fiets, waarvan 28,6% over een elektrische fiets beschikt. Ook het openbaar vervoer blijft populair, 46,9% van de zzp’ers maakt hier, naast de auto ook gebruik van, waarvan slechts een klein percentage, 7,9%, met de bus gaat en het overgrote deel, 92,1%, de voorkeur geeft aan de trein.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1070 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, oktober 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic(Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Waarom leasen geschikt is voor jou als zzp’er | Terberg Leasing
Waarom leasen geschikt is voor jou als zzp’er
Lease
Page 1 Created with Sketch.
34 Shares
ZZP Barometer | Kopen of leasen, wat past jou het best? | Terberg Leasing
Kopen of leasen, wat past jou het best?
Lease
Page 1 Created with Sketch.
34 Shares

Populaire artikelen

Cybercriminaliteit bij zzp'ers
19% van de kleine bedrijven neemt geen cybermaatregelen
Lease
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →