Verplichte oriëntatie op voorzorgsmaatregelen voor arbeidsongeschiktheid startende zzp’ers

Avatar foto Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
2 Shares
ZZP Barometer | Persbericht AOV | CB

Ruim helft zzp’ers onderschat risico arbeidsongeschiktheid

APELDOORN – 58% van de zzp’ers onderschat het risico op arbeidsongeschiktheid en een kwart van de zzp’ers is er niet op voorbereid. Bij startende zzp’ers is het percentage dat niet voorbereid is zelfs 43%. Dit blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer.

Een verplichte oriëntatie op de verschillende voorzorgsmaatregelen die er genomen kunnen worden door de startende zzp’er, zou volgens Centraal Beheer de juiste oplossing zijn. Zo pak je het probleem bij de kern aan, namelijk bij de start van het ondernemen.

“Alleen door je vooraf goed te oriënteren op verschillende voorzorgsmaatregelen, weet je tegen welke problemen je aan kunt lopen. Zo kun je beter beslissen welke risico’s je wel of niet als ondernemer wilt nemen. Als er dan iets gebeurt, ben je goed voorbereid”, zegt Centraal Beheer directeur, Jack Hommel.

Voorzorgsmaatregelen

Als het om voorzorgsmaatregelen gaat voor arbeidsongeschiktheid kiest ruim de helft (56%) van de zzp’ers ervoor om zelf te sparen. En deze groep ziet de financiële buffer als oplossing, mocht er zich onverhoopt een periode voordoen dat er niet gewerkt kan worden. Toch kan twee derde (65%) van de zzp’ers minder dan twee jaar overbruggen bij arbeidsongeschiktheid. Slechts een klein deel (15%) van de groep zzp’ers in ons land heeft bij arbeidsongeschiktheid een voorzorgsmaatregel tot de pensioenleeftijd. Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat 1 op de 8 verzekerde zzp’ers arbeidsongeschikt wordt en gemiddeld 6 jaar een uitkering krijgt. Reden genoeg om de startende ondernemer te beschermen en bewust te maken van de risico’s en oplossingen.

AOV Online Advies laat zien welke AOV bij de ondernemer past

Zelf neemt Centraal Beheer een belangrijk initiatief, door het AOV Online Advies te introduceren. Het AOV Online Advies is een online adviestool waar ondernemers in 30 minuten door een aantal vragen heenlopen en vervolgens een adviesrapport ontvangen, gericht op de situatie van de ondernemer. Hierin staat wat voor soort AOV het beste aansluit bij de situatie van de ondernemer. “De ondernemer kan met dit advies een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) bij Centraal Beheer afsluiten, of naar een andere aanbieder gaan. Wat starters ook kiezen, het gaat ons er vooral om dat ze bewuste keuzes maken. Een AOV is niet altijd de beste oplossing. Dus vraag in je netwerk hoe anderen het hebben geregeld, ga naar je bank of onafhankelijke adviseur of maak gebruik van online advies”, aldus Jack Hommel.

Alle partijen die betrokken zijn bij starters kunnen een belangrijke rol spelen

Centraal Beheer hoopt dat andere partijen ook meer actie gaan ondernemen als het gaat om voorzorgsmaatregelen voor arbeidsongeschiktheid en de bewustwording daarvan bij zzp’ers. Kamer van Koophandel heeft deze taak al op zich genomen als een startende ondernemer zich meldt. Ook verzekeraars, banken, onafhankelijke adviseurs en andere partijen kunnen startende ondernemers nog duidelijker informeren over de mogelijkheden en risico’s omtrent arbeidsongeschiktheid.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →