Mag ik eens door jouw bril kijken!

ZZP Barometer | door jouw bril kijken |Herold Dat

Een gezamenlijke beeld zorgt voor wederzijds begrip

In 2019 schrijf ik in het 2e kwartaal wederom een drietal blogs over een bepaald thema, deze drie blogs gaan over “Wat kunnen wij leren van…. ?” Als trainer, coach, vader, collega, partner, ondernemer, vriend en voormalig expeditie Robinson deelnemer heb ik net zoals de meesten veel met mensen te maken. Maar wat kunnen wij eigenlijk leren van het kijken door de bril van de ander?

Op een doordeweekse donderdag kom ik na een dag werken thuis, ik loop naar binnen en bij het openen van de deur hoor ik mijn geliefde direct zeggen: “Je hebt de grijze bak vanmorgen niet aan de straat gezet!” Ik denk bij mezelf, huuuh had je mij dat gevraagd dan? In gedachten ga ik terug naar gisterenavond en herinner me dat ze zei: “Herold de grijze bak is vol.”  Ik voel me aangevallen en reageer verwijtend met de woorden: “Had me dat gewoon gevraagd dan!” Voor we het beiden in de gaten hebben belanden we in zo’n bekende wel-niet, ja-nee discussie en willen we allebei ons gelijk  halen. In een soort van ping-pong worden er woorden op en neer gespeeld die uiteindelijk voor beiden tot geen score leiden en laten we dit voorval uiteindelijk maar voor wat het is.

Miscommunicatie

Bovenstaande situaties maken we allemaal mee, iedereen zal het willen halen van je gelijk vast herkennen. Het elkaar niet of verkeerd begrijpen komt veelvuldig voor en is een normaal mechanisme, we hebben immers allemaal een ander referentiekader waarmee we op onze eigen manier situaties inkleuren. Op zich niets mis mee, echter leidt het vaak tot onbegrip en onprettige situaties. Bij de  teams die ik mag begeleiden en trainen staat miscommunicatie vaak boven aan de lijst om mee aan de slag te gaan.

De kracht van de gedachte

Doen is de beste manier van denken, daarom zet ik teams graag aan de slag met praktische werkvormen om hiermee zaken te verduidelijken. Zo liet ik onlangs een team mijn oude militaire pub tentje opzetten. Ik gaf de teamcaptain de opdracht om met zijn team geblinddoekt een tent op te zetten. Wat ik van tevoren bedacht had gebeurde ook. Om dit verder uit te leggen wil ik aan je vragen om nu een tentje in gedachten te nemen. Wat zie jij voor een plaatje als je daar aan denkt?

Chaos

Wat ik van te voren bedacht had gebeurde ook, de gedachten en beelden in de hoofden van de teamleden leiden tot een chaos bij het opzetten van dat oude pub tentje. Op zich grappig natuurlijk, maar welke leerwinst is hier dan te halen? Welk inzicht geeft het je ? Later in deze opdracht gaf ik het team de gelegenheid om vragen te stellen. Gaandeweg ontdekten ze dat hun beeld van een tentje een ander beeld was als dat van mijn militaire pub tentje. De vragen werden steeds scherper en concreter.

Drang naar grip

Toen ik je de vraag stelde om aan een tentje te denken zag jij naar alle waarschijnlijkheid een driehoekige vorm met twee langwerpige schuine tentzijden, die door twee stokken omhoog wordt gehouden en aan de voorkant een rits. De jongere lezers zien bij deze vraag meestal een koepeltentje met van de glasfiber stokken met elastiek ertussen. Vanuit dat beeld ontstaat er een drang naar grip die op dat moment je gedrag bepaalt om te komen tot resultaat.

Kruisen van beelden

Het onderzoeken hoe de ander naar zaken kijkt helpt. Veelal blijf je namelijk steken in je eigen plaatje en zorgt de drang naar grip en controle vervolgens voor miscommunicatie. Stel elkaar daarom eerder en vaker vragen om duidelijk te krijgen wat de ander bedoeld. Je zult ontdekken dat het door de bril kijken van de ander het gezamenlijke beeld aanscherpt, dit zorgt voor wederzijds begrip en maakt samenwerken toch echt een stuk gemakkelijker, ik verzeker je dat dit sfeer verhogend werkt en leidt tot meer synergie.

O ja, over mijn vrouw en ik, wij hebben afgesproken voortaan gewoon te vragen wat we willen in plaats van te praten in codetaal, de grijze bak staat tegenwoordig netjes aan de straat…

P.S. Als zzp’er gaat het je helpen om in gesprekken met klanten door te vragen. Daardoor ga je ontdekken wat deze echt van jou verwachten. Ik weet zeker dat  je daarmee je dienstverlening in positieve zin zelf kan beïnvloeden, het enige wat je daarvoor nodig hebt is het lef om gerichte vragen te durven stellen.

Herold Dat

Als docent fysieke en mentale vorming deelt Herold Dat zijn inzichten over Mentale Kracht, Leidinggeven, Stress Reductie en Agressie regulatie. Door te investeren in het (zelf) Leiderschap, de team-balans en het kunnen presteren onder druk, levert hij daarmee een bijdrage aan een duurzame inzetbaarheid en de veerkracht van personeel binnen diverse organisaties. Daarnaast was Herold Dat deelnemer aan Expeditie Robinson 2017.

Bekijk alle artikelen van Herold Dat →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →