Wat je moet weten als je als zzp’er een incassobureau wilt inschakelen

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
45 Shares
ZZP Barometer | Wat je moet weten als je als zzp’er een incassobureau wilt inschakelen |Knab

Een incassobureau; hoe dat werkt en wat de kosten zijn

Het kan je zomaar overkomen: een klant die je factuur maar niet betaalt. Uiteraard probeer je het eerst zelf op te lossen door bijvoorbeeld betalingsherinneringen te versturen. Als daar echter niet op gereageerd wordt, kun je overwegen om een incassobureau in te schakelen. Lees hier hoe dat werkt en wat de kosten zijn.

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Op je factuur staat de betalingstermijn vermeld. Deze is wettelijk vastgesteld op 30 dagen en binnen deze periode hoort het openstaande bedrag op jouw zakelijke rekening gestort te worden. Gebeurt dat niet? Als de betalingstermijn bijna verloopt of zelfs al is verlopen, kun je een eerste aanmaning versturen. Probeer ook contact te krijgen met je klant; waarom is de factuur nog niet betaald? Wellicht kunnen jullie er onderling uitkomen.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je klant de factuur vervolgens nog steeds niet betaalt. Misschien krijg je hem of haar helemaal niet meer te pakken. Stuur in dit geval nog wel meerdere aanmaningen en probeer via diverse kanalen contact te krijgen met deze persoon. Als je het gevoel hebt dat je er zelf redelijkerwijs alles aan hebt gedaan, kun je na een periode van bijvoorbeeld 90 dagen een incassobureau inschakelen.

Dat heeft natuurlijk wel impact op je relatie met deze klant. Als jouw klant echter niets meer van zich laat horen en/of simpelweg de factuur niet betaalt, kun je je natuurlijk afvragen wat er nog van deze werkrelatie over is.

Kun je wel een incassobureau inschakelen?

Je bent wettelijk verplicht om te bewijzen dat jouw ‘debiteur’ een vordering bij jou heeft openstaan en dat deze nog niet is betaald, als je een incassobureau wilt inschakelen. Een goede bewijslast is een ondertekende overeenkomst tussen jou en je klant. Ook de betalingsherinneringen die je hebt verstuurd, kun je opnemen in je bewijslast.

Ook ben je verplicht om je klant op de hoogte te stellen dat je een incassobureau inschakelt. Je stelt de debiteur officieel ‘in gebreke’ en geeft daarbij ook aan dat de kosten van de incasso voor zijn of haar rekening zijn.

Incassokosten voor particulieren

De minimale en maximale incassokosten voor particulieren zijn sinds juli 2012 vastgelegd in het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten (BIK). Deze worden berekend in percentages, met een absoluut minimum en maximum bedrag.

  • Over de eerste € 2.500: 15% (minimaal € 40)
  • Over de volgende € 2.500: 10%
  • Over de volgende € 5.000: 5%
  • Over de volgende € 190.000: 1%
  • Alles boven de € 200.000: 0,5% (maximaal € 6.755)

Incassokosten voor zakelijke klanten

Voor bedrijven zijn er geen wettelijke incassokosten vastgelegd. Als jouw klant ondernemer is en jij hogere incassokosten wilt rekenen, moet je deze opnemen in je algemene voorwaarden. Doe je dit niet, dan gelden automatisch bovenstaande percentages.

Wat als de klant dan nog steeds niet betaalt?

Dat is helaas mogelijk. Het is natuurlijk geen fijn idee als de factuur uiteindelijk nog steeds niet wordt betaald, en jij wel voor de kosten van het inschakelen van een incassobureau opdraait. Er bestaan echter genoeg bureaus die werken volgens het ‘no cure, no pay’ principe. Je betaalt dan pas als het bureau erin slaagt om het openstaande bedrag te vorderen.

Mocht het niet lukken via een incassobureau, dan kun je ervoor kiezen om het dossier over te dragen aan een gerechtsdeurwaarder. Deze kan – in tegenstelling tot een incassobureau – een juridische procedure opstarten en je klant voor de rechter dagen. Hopelijk komt het niet zover.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Interview Knab | Britt van Smeerdijk
Britt van Smeerdijk over financiën en ondernemen
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
45 Shares
ZZP Barometer | Zorg voor een goede buffer | Eelco Markensteyn
Eelco Markensteyn: "Zorg voor een goede buffer"
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
45 Shares
ZZP Barometer | Alles over de kleineondernemersregeling | Knab
Alles over de kleineondernemersregeling
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
45 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →