Anita den Hollander: “Inzicht en reserveren is rust”

ZZP Barometer | Knab interview | Anita den Hollander

Interview met Anita den Hollander van Meliander Consulting en Meliander Bewind

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Anita den Hollander van Meliander Consulting en Meliander Bewind. Wij vroegen haar hoe zij haar zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Mijn drijfveer is het realiseren van structurele en blijvende verbeteringen. Vanuit Meliander Consulting doe ik dit in de vorm van interim opdrachten bij organisaties in Dienstverlening en het Sociale Domein. Denk hierbij aan het verbeteren van processen, bedrijfsvoering en/of de samenwerking binnen een team of organisatie. Ik doe dit als interim-, project- of verandermanager. Per 1 augustus ga ik daarnaast van start als beschermingsbewindvoerder onder de naam Meliander Bewind. In die hoedanigheid behartig ik de financiële belangen van mensen die dat zelf niet (meer) kunnen: mensen met de ziekte van Alzheimer, met een verstandelijke beperking, met een verslaving, met een psychiatrische aandoening, vermisten of mensen met problematische schulden. Ik hoop op die manier aan een structurele en blijvende verbetering van het leven van mijn cliënten bij te dragen.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Toen ik in juni 2018 startte als zzp’er heb ik er nadrukkelijk voor gekozen om zakelijk en privé financieel van elkaar te scheiden. Ik ben voor mijn zakelijke rekeningen toen op zoek gegaan naar een bank die qua prijs en kwaliteit bij mij paste. Ik heb voor Knab gekozen vanwege de lage kosten, de duidelijke producten en voorwaarden en de transparantie.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Ontzettend belangrijk! Zeker nu als “interimmer”, waarbij opdrachten en periodes zonder opdrachten elkaar afwisselen. Het geeft rust om te weten dat je voldoende geld hebt gereserveerd om die periodes te kunnen opvangen. Datzelfde geldt voor situaties waarin opdrachtgevers er langer over doen om jouw factuur te voldoen.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Het begint voor mij allemaal met inzicht. Het inzicht in hoeveel geld ik nodig heb om van te leven, om mijn bedrijfskosten te betalen, om te reserveren voor de fiscus en om te reserveren als buffer. Nu hou ik al jaren een soort van financieel dashboard voor mezelf bij, dus dat inzicht in wat ik nodig heb om van te leven was er al. Voor mijn bedrijf heb ik ook een financieel dashboard in Excel gemaakt met een duidelijk overzicht van omzet, kosten, BTW en te reserveren inkomstenbelasting. Alle inkomsten daarboven zet ik opzij.

Ik ben een enorm voorstander van geld reserveren en heb overal “potjes” voor: voor de inkomstenbelasting van het voorgaande jaar (zolang de aangifte nog niet is afgewerkt), voor de inkomstenbelasting van het lopende jaar, de BTW en uiteraard voor mijn financiële buffer. Ik maak hiervoor gebruik van de mogelijkheden die Knab biedt om gemakkelijk spaarrekeningen te openen.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Mijn belangrijkste financiële doelstelling is: rust. En dat creëer ik onder andere door me geen zorgen te hoeven maken over geld. Ik wil altijd een buffer hebben staan waar ik minimaal 12 maanden van kan leven en mijn bedrijfskosten kan betalen.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Toen ik vorig jaar mijn baan in loondienst verruilde voor een bestaan als zelfstandig ondernemer, realiseerde ik me dat dit ook consequenties heeft voor mijn  pensioenopbouw. Ik heb voor mezelf in kaart gebracht hoe mijn inkomen er vanaf een bepaalde leeftijd uit zal zien op basis van wat ik in loondienst heb opgebouwd aangevuld met wat ik nu nog in de derde pijler per maand spaar. Ik twijfel nog over het al dan niet afsluiten van een pensioenvoorziening. Het hangt ervan af hoe de portefeuille van Meliander Bewind er straks uitziet. Ik kan er eventueel voor kiezen om een kleine portefeuille, die niet veel werk vraagt, aan te houden, om daarmee een aanvulling op AOW en reeds opgebouwde pensioen te realiseren.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Zorg voor “potjes”, reserveer voldoende geld! Niet alleen voor kosten waarvan je weet dat die er aan komen, zoals de diverse aangiftes, maar ook voor onvoorziene kosten. Dat creëert rust, waardoor je al je energie in ondernemen kunt stoppen.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →