Veranker je droomleven

ZZP Barometer | Veranker je droomleven | Alexandra Smith

Leer je eigen verhaal te vertellen

Stel je voor dat je zonder beperkingen 100% zelf bepaalt hoe je (werkende) leven en ondernemerschap eruitziet. Hoeveel je verdient, hoeveel uren je maakt, welke ontwikkeling je doorloopt, wie je klanten zijn en waar je uiteindelijk naartoe groeit. Misschien werk je een dag per week minder en leer je op je vrije dag paardrijden. Of misschien ga je elk jaar in plaats van drie weken wel twee maanden op vakantie naar een tropisch eiland. Lekker naar een bijna verlaten strand waar je van een sangria nippend uitkijkt op een azuurblauwe zee. Met natuurlijk briljante ideeën voor nieuwe projecten (zoals altijd gebeurt als je niet aan het werk bent).

Bepaal zelf het verhaal van je leven

Als je geen beperkingen hebt, welk verhaal zou je dan leven? Of liever gezegd… waarom leef je dat verhaal dan niet? Want de waarheid is dat je als zelfstandig ondernemer juist alles zelf bepaalt. En ook als niet-zelfstandig ondernemer trouwens. De basis van ons leven is vrijheid. Keuzevrijheid. En toch hoor ik vaak mensen denken als gevangenen. ‘Ik kan nog niet voor mezelf beginnen, want dat brengt financiële onzekerheid.’ Of: ‘Dat lijkt me gaaf, maar dat kan nu nog niet omdat ik mezelf eerst moet bewijzen.’ Of: ‘Dat zou ik graag verdienen, maar dat kunnen mijn klanten niet betalen.’ En ook: ‘Ik weet wel dat ik zelfstandig ondernemer ben, maar ik moet toch doen wat mijn klant wil.’ Onzin. Als jij doet wat jouw klant wil, is dat omdat jij die klant wil houden. Maar in feite MOET je natuurlijk helemaal niets.

Welk personage past bij jouw droomleven?

Omdat denken in overvloed je veel creatiever maakt en je mogelijkheden geeft die je eerder niet zag, geef ik je vandaag een oefening die je helpt om je droomleven te creëren. Dat begint zoals bij elk verhaal met een personage, dus beroep ik me op mijn storytellingachtergrond om jezelf als personage van jouw droomleven te kunnen aanschouwen. Beantwoord hiervoor de volgende vragen:

  • Als jouw personage de top van zijn/haar kunnen heeft bereikt, wat voor nieuwe vaardigheden heeft hij/zij zich dan eigen gemaakt?
  • Met welke kwaliteiten heeft jouw personage die top bereikt? Misschien is jouw personage wel heel sensitief en voelde hij/zij feilloos aan hoe klanten het beste konden worden benaderd. Misschien heeft jouw personage een vlotte babbel, is het een doorzetter of een heel eigenwijs iemand die een compleet nieuwe methode in de markt zette. Tip: denk aan wat jouw personage vaak in de problemen brengt. Elke valkuil is immers in een bepaalde context ook een kwaliteit.
  • Hoe ziet een werkdag of -week er ideaal gezien uit voor jouw personage gekeken naar het aantal werkuren, de te vervullen taken en de werklocatie(s)?
  • Welk inkomen verdient jouw personage en waar woont hij/zij?
  • Wat voor hobby’s beoefent jouw personage in zijn vrije tijd?
  • Waar eet, slaapt, woont jouw personage en waar spendeert hij/zij zijn vakanties?
  • Wat voor kleding past bij jouw personage en hoe kijken mensen in zijn/haar omgeving tegen hem/haar aan?

Moodboard: veranker je ideale droomleven

Op basis van bovenstaande vragen kun je een moodboard maken om dat ideale droomleven te verankeren. Gebruik hiervoor Google afbeeldingen, tijdschriften, kranten of passende foto’s van jezelf. Hang dat bord lekker op in je werkkamer en droom er zo vaak mogelijk bij weg. Visualiseren dat je iets bereikt hebt is een krachtige manier om je gedrag hierop aan te passen en je niet te laten tegenhouden door angst.

Een van mijn dromen was mensen leren hun eigen verhaal te vertellen en daar heb ik mijn beroep van gemaakt. Ik leef mijn droomleven en help ook zelfstandig ondernemers met storytelling. Storytelling kun je áltijd inzetten om beter te verbinden met je doelgroep. Wil jij dit ook? Op 21 mei zijn er nog wat plekjes vrij bij de masterclass storytelling. Intussen wens ik je veel succes met het leven van het verhaal waar jij als personage het meest blij van wordt!

Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →