Onderzoek: Merendeel zzp’ers onzeker over financiën

Avatar foto Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp-tarief gaat niet mee met inflatiestijging

HOOFDDORP – Bijna twee derde van de ondervraagde zzp’ers (63%) is regelmatig onzeker over zijn of haar financiën. Deze financiële onzekerheid bestaat uit verschillende facetten, waarbij de vraag of de zzp’er straks wel genoeg pensioen heeft opgebouwd er met kop en schouder bovenuit steekt. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab onder 995 zzp’ers.

Het merendeel van de zzp’ers (63%) voelt zich onzeker over de financiën. Pensioen, geen opdrachten, arbeidsongeschiktheid en belastingzaken zijn de uiteenlopende onderwerpen waar de zorgen zich over uitstrekken.

Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab: “Financiële onzekerheid hangt vaak samen met onvoldoende financieel overzicht. Dit komt niet alleen bij starters voor, veel zzp’ers hebben onvoldoende inzicht in welk bedrag naar welk potje moet. Terwijl dat overzicht juist veel onzekerheden kan wegnemen.”

Verschillende facetten van de financiële situatie

Zzp’ers voelen zich over verschillende facetten van de financiële situatie onzeker. Zo geeft 43% van de zzp’ers aan zich regelmatig druk te maken of er straks wel genoeg pensioen is opgebouwd. Ook zorgen over het hebben van opdracht (35,7%) en wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt (24,6%) zijn financiële onzekerheden waar de zzp’er zich regelmatig mee bezighoudt.

Uurtarief zzp’er blijft gelijk, ondanks goede prestaties

Met het innen van facturen bij opdrachtgevers heeft 76,4% van de zzp’er weinig tot geen moeite. Dit percentage is gestegen vergeleken met vorig jaar (73,6%). Een positieve ontwikkeling. Echter de zzp’er verbindt aan het feit dat opdracht goed is voltooid, de opdrachtgever tevreden is en de factuur voldoet, niet aan het verhogen van het tarief. Ook niet als er een opdracht verlengd wordt of een herhaalopdracht geplaatst wordt. Terwijl de zzp’er toch groeit in competentie en van meer waarde wordt voor de opdrachtgever. Zelfs het meestijgen van het tarief met de gebruikelijke inflatie is niet van toepassing op het tarief van de zzp’er.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 995 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2019).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic(Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →