ZZP Barometer | ZZP-Blindheid | Niels Huismans

Bedrijfsblindheid een grote beperkende factor voor groei

Bedrijfsblindheid is voor veel organisaties een groot probleem. Vooral als het gaat om innovatie en vernieuwing is dit een enorme drempel. We zien namelijk vaak onze eigen beperkingen en tekortkomingen niet. Bedrijfsblindheid is echter geen schande. Het overkomt ons allemaal, niemand uitgezonderd. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Door bijvoorbeeld een buitenstaander te betrekken creëer je een ander perspectief.

Een buitenstaander, bijvoorbeeld een externe professional, kan iets aanreiken dat complementair is aan het interne perspectief. Zo iemand kan bedrijfsblindheid helpen te overwinnen. Zo’n buitenstaander kan een echte specialist zijn maar ook gewoon een goede vriend. In Nederland, waar de flexibele schil een belangrijk onderdeel uitmaakt van de beroepsbevolking, neemt de zzp’er ook regelmatig deze positie in. Zzp’ers hebben als externe ook minder last van bedrijfsblindheid en zij lijken minder de bedrijfsroutines te volgen dan vaste medewerkers. Hierdoor zijn zij in staat om de behoefte aan vernieuwing (sneller) te zien en daarop in te spelen. Als er gekeken wordt naar bedrijven die hoog scoren op innovativiteit en vernieuwing, zien we ook dat deze bedrijven een grotere flexibele schil hebben en over het algemeen succesvoller zijn dan bedrijven waar de innovativiteit lager ligt en de flexibele schil kleiner is. Met Adapt Innovatie zien wij veel situaties waar bedrijfsblindheid een grote beperkende factor blijkt te zijn voor groei en innovatie binnen organisaties. Dit ook omdat innovativiteit en bedrijfsblindheid in veel gebieden elkaars tegenpolen lijken te zijn:

Bedrijfsblindheid Innovativiteit
Vastgeroest Verandering
Oogkleppen Brede horizon
Routine Vernieuwing
Gericht op oud succes Gericht op de toekomst
Gekleurde bril Open vizier
Vooroordelen Elke keer “waarom vragen
Interne focus Externe focus
Risico’s mijden Experimenteren
Homogeen Heterogeen
Consensus Debat
Stilzitten Ondernemen

Frisse blik: ben jij ‘m verloren?

Leuk en aardig dat de zzp’ers een antwoord kunnen zijn en geven op de bedrijfsblindheid van organisaties. Echter hoe voorkom je als zzp’er dat jij toch ook niet bedrijfsblindheid creëert na verloop van tijd? Veel opdrachten en projecten zijn namelijk langdurig van aard waardoor je die nieuwe en frisse blik wellicht verliest. Daarnaast moet je oppassen dat je geen blindheid creëert voor jouw eigen onderneming. Jij kunt wel een buitenstaander zijn voor de organisatie maar als jij zelf de zaken benadert zoals je het altijd gedaan hebt kun jij die vernieuwing en die frisse blik ook niet brengen. Je bent dan namelijk niet meer in staat om buiten je eigen kaders en patronen te denken.

Wanneer moet je oppassen?

Net zoals heel veel organisaties last hebben van bedrijfsblindheid, volgens onderzoek zelfs meer dan 75%, hebben zzp’ers hier ook last van. Bedrijfsblindheid ontstaat al vaak na 6 maanden. Nu is het zo dat veel zzp’ers ook opdrachten en projecten hebben die langer duren. Dus naast het feit dat ze blind kunnen worden voor hun eigen onderneming kunnen ze ook bedrijfsblindheid creëren voor de organisatie waarvoor ze werkzaam zijn.

Het erkennen van het feit dat dit ook op de loer ligt voor zzp’ers is een eerste stap. De volgende zaken zijn symptomen van- en bevorderaars voor het creëren van bedrijfsblindheid:

  • Je zit in je comfortzone;
  • Je werk heeft een bepaalde dagelijkse routine en sleur;
  • Iedereen is tevreden;
  • Je hoort: “Heb ik al geprobeerd. Dat werkt hier niet”;
  • Je ontwikkelt je niet of nauwelijks door middel van trainingen en/of opleidingen;
  • Intervisie heeft geen meerwaarde voor jou;
  • Je bent succesvol;
  • Je hebt een vaste methode die je altijd bij elke opdracht toepast;
  • Ik denkt geen noodzaak te zien tot verandering van je werkzaamheden per klant;
  • Je vindt het niet nodig om andere zzp’ers en branches te observeren;
  • Je denkt of hoort: “We hebben het altijd al zo gedaan en dat is goed”.

Als je deze zaken herkent moet je opletten en nadenken over jouw eigen bedrijfsblindheid. Gelukkig kun je er uiteraard ook wat aan doen. Hierbij een aantal tips om bedrijfsblindheid, of de vorming van, te doorbreken:

  • Ruim alles op en orden alles. Zo creëer je ruimte voor nieuwe ideeën;
  • Ga in gesprek met je klant, je manager en je collega’s en vraag om feedback;
  • Sluit je aan bij relevante netwerken. Dit kan offline en online. De mogelijkheden zijn eindeloos;
  • Probeer nieuwe dingen. Niet alleen op het werk maar ook daarbuiten. Ga naar een film waar je normaal niet heen zou gaan of dineer in restaurants waar je nog nooit geweest bent. Spreek mensen die je normaal niet zou spreken. Al deze zaken kunnen leuke inzichten opleveren. Zo niet, dan is er niets aan de hand.
  • Kijk eens naar je eigen onderneming als zzp’er. Wat als je helemaal van het nulpunt mocht beginnen. Wat zou dan anders doen? En waarom? Stel overal de vraag bij: “Waarom doen we dit zo?” Kinderen die voor het eerst naar school gaan stellen meer dan 50 vragen per dag. Meestal starten deze vragen met “waarom ..?” Wanneer we met pensioen gaan stellen we nog maar 6 keer per dag een vraag. Laten we dus weer allemaal de volgende vraag stellen: “Waarom….?”
  • Kijk naar bedrijven die succesvol zijn in andere branches. Wat kun je van deze bedrijven leren?

Sparren

Mijn belangrijkste advies is toch dat het allemaal heel eenvoudig kan zijn. Plan een avond met je partner of goede vriend en neem de tijd voor een gezellig diner en een goede fles wijn. Belangrijk is dat deze persoon als leek naar jouw werkzaamheden en jouw visie kan kijken. Het maakt niet uit wie het is als deze persoon maar voldoende intelligent is en zijn mening durft te geven. Praat samen over waarom je de dingen doet, zoals je ze doet en waar je tegenaan loopt. Laat hem of haar vervolgens eens aangeven wat hij of zij anders zou doen. Iemand die niet dagelijks bezig is met jouw werk heeft vaak een verrassende en niet geremde kijk op de zaken.

Uiteraard mag je mij, of één van mijn collega’s bij Adapt Innovatie, ook vrijblijvend benaderen om eens als sparringpartner op te treden. Mail me op niels@adapt.nl

Avatar foto
Niels Huismans

Niels Huismans (1986) is Managing Partner bij Adapt Business Innovatie. Dit bedrijf is hij in 2018 samen met Laurens van Piggelen gestart vanuit de overtuiging dat alle bedrijven en organisaties in Nederland meer bezig moeten zijn met hun strategische vraagstukken. Eerder was hij meer dan vijf jaar werkzaam bij FastFlex, waar hij verantwoordelijk was voor de Business Development-activiteiten. Voordat Niels aan de slag ging bij FastFlex, heeft hij onder andere de master Marketing Management gedaan aan de Universiteit van Tilburg. Vervolgens heeft hij het management traineeship van Young Colfield doorlopen. Hierbinnen is hij o.a. actief geweest als projectmanager bij T-Mobile. Sinds zijn studietijd is Niels ook altijd, vanuit Marketives, actief geweest als strategische sparringspartner. Naast zijn werk heeft Niels een passie voor sport, film, reizen en culinaire uitspattingen. Tevens is hij sinds 2014 actief als raadslid in de gemeente Alphen-Chaam en publiceerde hij in 2018 zijn eigen boek genaamd ‘Lerend Leven’.
www.adapt-bi.nl & www.marketives.nl

Bekijk alle artikelen van Niels Huismans →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →