Zo ben je óók in de zomer productief

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
8 Shares
ZZP Barometer | Zo ben je ook in de zomer productief | Alexandra Smith

5 tips om productief te zijn en te blijven

De zomer is van start gegaan. Terwijl mensen vakanties plannen en massaal de zon opzoeken (wanneer die tussen de ‘codes geel’ door schijnt), maken zelfstandig ondernemers de balans op. Het tweede kwartaal loopt namelijk ten einde. Je bent dus bijna halverwege het ondernemersjaar. Het is dan belangrijk om op een rijtje te hebben wat je nog mag doen om je jaardoelen te halen. Klein probleempje alleen… de zon maakt je loom. De zon maakt je contraproductief. En de zon maakt dat je hele andere dingen wil doen dan werken. En als je net terugkomt van vakantie is het soms helemaal een opgave om weer in het gareel te komen. I feel your pain.

Speciaal voor jou hier wat tips om tóch die productiviteit erin te krijgen

  1. Zorg ervoor dat je nog vóór je op vakantie gaat het afgelopen half jaar evalueert. Dit is belangrijk en kan confronterend zijn. Welke jaardoelen dreigen niet gehaald te worden als je nu niet bijstuurt? Inzicht hierin krijgen nog voor je weggaat, maakt dat je wat meer rust in je hoofd hebt voordat je op vakantie gaat. Bovendien krijg je dan misschien briljante ingevingen tijdens je vakantie.
  2. Maak op basis van punt 1. een to-do-lijst van dingen die in een dag, een halve dag en een half uur gedaan kunnen worden. Die lijst staat dan vast klaar als je terugkomt van vakantie. Met dit micro-voornemen maak je de kans groter om het daadwerkelijk te gaan doen, je hebt immers de eerste stap al gezet. Het mooie is dat je nog kan kiezen ook. Als je je werkdag laagdrempelig wil beginnen, begin je gewoon met iets wat maar een half uur of halve dag tijd kost.
  3. Ook al heb je geen zin: zorg altijd dat je minstens een half uur werkt. Negen van de tien keer kom je dan vanzelf in een werkflow en pak je alsnog door. Als je na een half uur constateert dat je alleen maar afgeleid wordt en het gewoon echt niet wil lukken, gun jezelf dan een halve dag vrij en geniet er ook echt van. Vertrouw erop dat er ook altijd dagen zijn dat je mega productief bent. Opladen en ontspannen is ook wat waard.
  4. Zet social media uit op momenten dat je met jezelf afspreekt te werken. Als je al geen zin hebt, is de kans groot dat je daar afleiding zoekt. Ik verzeker je dat je hierdoor echt niet meer zin in werken gaat krijgen. Al die plaatjes van mensen die op vakantie gaan…
  5. Beloon jezelf na een halve of hele werkdag. Bijvoorbeeld met een drankje met vrienden op het terras, een nieuwe zomerse outfit of een wandeling door het park. Zorg ervoor dat je iets leuks hebt om naar uit te kijken.

Enne… mocht je nog meer van dit soort tips willen lezen tijdens de vakantie, stop dan ‘Zelfstandige mét plezier’ in je koffer. Volgens ondergetekende echt een aanrader.
Ik wens je vast een hele mooie zomer!

Avatar foto
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Veranker je droomleven | Alexandra Smith
Veranker je droomleven
Groei
Page 1 Created with Sketch.
8 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →