Voed de juiste Wolf

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
17 Shares
ZZPBarometer | Cherokee indiaan | Arturo Massaro

Een oude Cherokee-indiaan geeft zijn kleinzoon onderricht over het leven

’Binnenin me is een groot gevecht gaande’, zegt hij tegen de jongen. ‘Het is een afschuwelijk gevecht tussen 2 wolven. De ene wolf is slecht – hij bestaat uit woede, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego. De andere wolf is goed – hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Binnen in jou woedt dezelfde strijd – en datzelfde geldt voor ieder mens.’

De kleinzoon denkt daar enkele ogenblikken over na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf zal het gevecht winnen opa?’ De oude Cherokee glimlacht en antwoordt eenvoudig: ‘Degene die jij voedt!’

Simpel antwoord

Dit verhaal is al oud en bij velen bekend. Het antwoord van de grootvader klinkt erg simpel. Het is echter een cruciaal punt wat bepaalt of mensen hun dromen wel of niet realiseren. Dit is het meest onderschatte stuk waarom wij mensen constant de mist ingaan. Het heeft te maken met onze overtuigingen, datgene waar wij in geloven. Hier zitten onze aannames en (voor)oordelen die voor een overgroot deel ons gedrag bepalen. Dit is een programma dat constant wordt afgedraaid in onze hersenen  en we zijn ons er niet van bewust.

Welke Wolf voed jij in jezelf?

Op het moment dat je deze tip echt en goed uitvoert, maak je ontzettend grote stappen in het realiseren van al je doelen. Doe dit serieus en besef dat dit een van de meest cruciale stappen is op weg naar meer geluk. Noteer elke keer de negatieve gedachtes die je hebt, of word je er op zijn minst bewust van. Besef dat je ze constant hebt. Ook nu bij het lezen van dit stukje heb je misschien al een paar keer iets gedacht in de trant van:

 • Ja, dat zeggen heel veel trainers en coaches.
 • Zo erg zal het toch niet zijn met me.
 • Ik denk dat het wel meevalt.
 • Dat klinkt wel heel simpel.
 • Moet ik wéér wat noteren en doen.
 • Dat doe ik morgen wel.

Schrijf je gedachten op

Waarom raad ik je zeer sterk aan om het wel te doen? Onze gedachtes en vooral onze overtuigingen bepalen onze gevoelens. En onze gevoelens zorgen voor een overgroot deel voor ons gedrag. Wanneer jij niet weet, je niet bewust bent van welke gedachten en overtuigingen jij hebt, blijf je acteren aan de hand van het automatische programma dat draait in jouw brein. Ga er eens goed voor zitten en maak 2 lijsten. Op de ene lijst schrijf je al jouw gedachten en overtuigingen op waar jij de ‘slechte’ wolf mee voedt. Op de andere lijst schrijf je alles op waarmee jij de ‘goede’ wolf voedt. Als voorbeeld wat gedachten die ik zelf had en soms nog heb.

Slechte Wolf

 • Dat kan ik niet
 • Er zijn al zoveel mensen die dat doen
 • Wie zit er nu op mij te wachten?
 • Waarom zouden mensen naar mij luisteren?
 • Ik heb nog niet de juiste opleiding/diploma
 • Ik heb daar nog nooit iets mee gedaan
 • Hij heeft makkelijk praten
 • De economie is te slecht op dit moment
 • Ik mag hem niet
 • Ik vind haar zo overdreven doen
 • Ik ben totaal niet creatief
 • Daar moet je wel heel veel voor doen

Goede Wolf

 • Daar ben ik goed in
 • De mensen zijn enthousiast
 • Ik heb al veel ervaring
 • Ik krijg hier veel energie van
 • Dit wil ik veel meer doen
 • Het is spannend, en ik zeg ja
 • Dit is de eerste kleine stap
 • Ik kan hulp vragen aan ….
 • Hoe zou … dit aanpakken?
 • Waar had ik eerder succes?
 • Ik heb ook leren fietsen
 • Iedereen maakt fouten

Buig ‘t om naar positiviteit

De lijst is eindeloos lang. Verreweg de meeste gedachten en overtuigingen zijn uit zorg en angst geboren. Jij bent ze voor waar gaan aannemen, en onbewust handel jij daar nu naar. Noteer deze lijst voor jezelf en schrijf daarnaast de positieve variant daarop. Word je bewust van de gedachten die je hebt. Elke keer als je ze hebt, bedank je ze en buig je ze om naar de positieve kant. Blijf dit doen totdat het bijna een automatisme is geworden om direct de ‘goede wolf’ te voeden.

‘Whether you think you can, or you can’t do it, you are usually right.’ –Henri Ford-

Avatar foto
Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

Aanbevolen

ZZP Barometer _ Arturo Massaro
6 Hand-vatten om je prioriteiten snel terug te vinden
Groei
Page 1 Created with Sketch.
48 Shares
ZZP Barometer | 5 tips om je passie terug te vinden | Arturo Massaro
5 tips om je passie terug te vinden
Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
48 Shares
ZZP Barometer | Arturo Massaro | Twijfel naar zelfvertrouwen
Van twijfel naar zelfvertrouwen
Groei
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares

Populaire artikelen

Cybercriminaliteit bij zzp'ers
19% van de kleine bedrijven neemt geen cybermaatregelen
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →