Zo combineer je werk en vakantie als zzp’er

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
9 Shares
ZZP Barometer | workation | Knab Zakelijk

7 tips voor een succesvolle workation

Het voordeel van het werken als zzp’er, is dat je overal aan de slag kunt. Dus ook op een willekeurige tropische bestemming! Zo’n ‘workation’ wordt steeds populairder, maar vergt wel de nodige discipline. In dit artikel geven we je zeven handige tips, zodat jij naast werken ook toekomt aan de nodige ontspanning.

Een workation, wat is dat precies?

Tijdens een workation combineer je werk met vakantie. Het ene moment duik je in het zwembad, het andere moment buig je je over een ingewikkeld vraagstuk. Steeds meer bedrijven en zzp’ers kiezen voor deze afwisseling, omdat het vaak de productiviteit vergroot.

7 tips voor een succesvolle workation

Tip 1. Zorg voor goedwerkende wifi
Niets is zo vervelend, als een slechte wifi-verbinding. Helemaal als je aan het werk bent. Zoek dus van tevoren uit in welke hotels en cafés je (gratis) optimaal gebruik kunt maken van wifi. Tip: vraag het wachtwoord voor een beveiligde verbinding, zo hoef je niet steeds opnieuw te verbinden.

Tip 2. Ga op reis met een doel
Je ligt lekker op het strand in de zon. Voor je het weet, is de dag alweer bijna voorbij. Heerlijk natuurlijk, maar niet de bedoeling van een workation. Prioriteiten stellen is dus erg belangrijk. Beslis daarom van tevoren met welk doel je op reis gaat. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel opdrachten je wilt afronden en of je e-mails continu gaat beantwoorden.

Tip 3. Maak een planning
Om je werkdoelen te behalen, doe je er goed aan om vooraf een planning te maken. Zo kun je op reis direct zien wanneer je wat moet doen. Door je tijd goed in te delen én je hieraan te houden, heb je nog genoeg tijd over om te ontspannen.

Tip 4. Registreer je uren
Of je nou op Ibiza of in Nederland werkt, tijd is geld. Zorg dus dat je op vakantie ook gewoon je uren registreert. Voor zzp’ers is het belastingtechnisch wel zo prettig als je voldoet aan het urencriterium. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek waar je dan van kunt profiteren.

Tip 5. Zakenreis of workation?
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een zakenreis en een workation. Een combinatie van werk en vakantie wordt door de Belastingdienst namelijk als ‘gemengde kosten’ gezien. Kun je aantonen dat het om zakelijke uitgaven gaat (denk aan bonnetjes, afspraakbevestigingen etc.)? Dan kun je de kosten die je maakt van de winst aftrekken, tijdens de aangifte inkomstenbelasting

Tip 6. Zorg voor de juiste verzekering
Verzekerd op pad gaan is altijd een goed idee. Helemaal als je een tripje plant naar het buitenland. Als je aan het werk bent, dekt een particuliere reisverzekering vaak niet alle kosten. Het kan dus slim zijn om een extra dekking af te sluiten of te kiezen voor een zakelijke reisverzekering.

Tip 7. Maak een apart spaarpotje
Op een workation kan het lastig zijn om zakelijke kosten te onderscheiden van je privé-uitgaven. Een zakelijke rekening is daarvoor de ideale oplossing. Bij Knab open je deze vanaf slechts €5 per maand. Doe dat vandaag nog, want je ontvangt nu 50% korting op het eerste jaar.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →