Urenregistratie als zzp’er?

Avatar foto Apps, software en tools
Page 1 Created with Sketch.
3 Shares
ZZP Barometer | Urenregistratie | Appwiki

De kosten en opties onderzocht

Iedere zzp’er heeft belang bij een nauwkeurige urenregistratie; een overzichtelijke urenadministratie geeft inzicht in je bedrijfsvoering en is bovendien van belang voor de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen, moet je namelijk kunnen aantonen dat je aan het einde van het jaar het urencriterium voor zzp’ers hebt behaald. Maar hoe kun je als zzp’er nou eenvoudig je uren bijhouden? Hieronder hebben wij de beste urenregistratie programma’s voor zzp’ers op een rij gezet. Ben je benieuwd uit welke verschillende optie je kunt kiezen en welke het beste bij je past?

Welke opties er zijn, wat deze opties kosten en welke optie het best geschikt is voor welke situatie, lees je hieronder.

 

Hoe kun je het beste uren bijhouden als zzp’er?

Urenregistratie in Excel of met software?
Er zijn verschillende opties voor het bijhouden van je zzp urenregistratie. De meest populaire opties zijn urenregistratie software of urenregistratie in Excel.

Veel startende zzp’ers kiezen voor urenregistratie in Excel. Dit programma is vaak al op je desktop geïnstalleerd en de kans is groot dat je al met Excel hebt gewerkt voordat je met je onderneming begon. Als je genoeg basiskennis hebt van de verschillende Excel formules, is dit programma een prima keuze.

Het bijhouden van je urenadministratie in Excel is echter een tijdrovende klus en bovendien foutgevoelig. Urenregistratie software is voor zzp’ers een goed alternatief. Dergelijke software helpt je om uren nauwkeuriger bij te houden en genereert automatisch een gedetailleerd overzicht van je werkzaamheden en de efficiëntie van jouw bedrijfsvoering.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor handige urenregistratie tools zijn zeer uiteenlopend en afhankelijk van de aangeboden functies van het programma. De prijs voor urenregistratie tools ligt grofweg tussen een paar euro en enkele tientjes per maand. Wil je liever (nog) geen geld uitgeven aan software? Kies dan voor urenregistratie in Excel.

Wanneer kiezen voor welke optie?
Zoals hierboven aangegeven is Excel voor veel startende ondernemers een voor de hand liggende keuze omdat het laagdrempelig en (meestal) gratis is. Met urenregistratie software kun je echter een hoop tijd besparen. Zeker voor zzp’ers die veel verschillende taken uitvoeren en/of veel onderweg zijn, is dit een uitermate geschikte optie.

Waarom urenregistratie bijhouden als zzp’er?

Je urenregistratie bijhouden als zzp’er doe je om verschillende redenen. Allereerst helpt een helder urenoverzicht je bij het optimaliseren van je bedrijfsvoering. Je kunt gemakkelijk inzien hoeveel tijd je besteed aan specifieke taken en op basis daarvan je tijd efficiënter indelen. Zo kun je bijvoorbeeld taken clusteren en hier vaste tijden voor reserveren (denk aan factureren, acquisitie en het bijwerken van je boekhouding). Daarnaast kun je op basis van je urenoverzicht beter bepalen wat je uurtarief is en facturen beter verantwoorden ten opzichte van je klanten.

Urencriterium voor zzp’ers
Een andere waarom het belangrijk is om als zzp’er je urenregistratie bij te houden, is het urencriterium van de Belastingdienst. Om aanspraak te maken op fiscale voordelen voor (startende) ondernemers, moet je namelijk aantonen dat je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming investeert. Daaronder vallen niet alleen de directe uren (de uren die je factureert), maar ook de indirecte uren, zoals het lezen van vakliteratuur, bezoeken van beurzen en bijwerken van je administratie. Wanneer je aan het urencriterium voor zzp’ers voldoet, betaal je minder inkomstenbelasting. Dit komt je totale winst aan het einde van jaar ten goede komt. Bovendien voorkom je met een gedetailleerde urenregistratie zzp de kans op boetes wegens fraude. Genoeg reden dus om als (startende) zzp’er je urenregistratie bij te houden!

Avatar foto
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als zzp’er de beste bedrijfssoftware vindt en vergelijkt. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

Bekijk alle artikelen van Arjan Nieuwbeerta →

Dit zijn de beste softwareprogramma’s van 2021 voor zzp'ers :e-Boekhouden.nl

Visma

Rompslomp.nl

DigiBTW

MoneyMonk

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →