Heb jij voldoende uitdaging?

ZZP Barometer | Heb jj voldoende uitdaging | Alexandra Smith

Talent groeit dankzij uitdagingen

Vanochtend liep ik lichtelijk gespannen de deur uit. Eenmaal in de trein las ik nog even de input van vandaag door. De bedoeling was dat ik samen met een kerndocent een training Performance zou geven aan rechters in opleiding. In theorie is dit appeltje eitje voor mij. Als presentatiecoach heb ik al vele trainingen gegeven. Niet alleen aan ondernemers, maar ook aan high professionals, afdelingsmanagers, ambtenaren, wetenschappers, gemeentepolitici, advocaten, politie, enzovoorts.

Ik kom in het hele land en daarbuiten. Never a dull moment, ook na jaren niet. Ervaring genoeg. Waarom ga ik dan tóch lichtelijk gespannen de deur uit? Omdat ik vandaag een nieuwe doelgroep had die zich in een compleet andere wereld beweegt dan de mijne. En dat is een uitdaging voor mij. Ik moet dan on the spot ontdekken wat wel en niet werkt bij deze doelgroep en me verdiepen in hun taal en belevingswereld. En wat merk ik dan? De dingen die ik aanvankelijk spannend vind, zijn juist de dingen die me uiteindelijk de meeste voldoening geven. Het maakt me betrokken, creatief en ontzettend scherp (een voordeel van spanning). Voor ik het weet raak ik in een werkflow. En dat zijn precies de kwaliteiten die nodig zijn om resultaten te bereiken. Waarom zijn we dan toch geneigd om uitdagingen uit de weg te gaan?

Uitdagingen zijn groeikansen

Het is natuurlijk heel fijn om goed in iets te zijn. We voelen ons als een vis in het water. Zelfverzekerd. Dat wat bekend is voelt veilig: niets brengt ons uit balans. Maar als de context waarbinnen je dingen doet altijd hetzelfde blijft, gaan we ons werk minder interessant vinden, raken we eerder verveeld en zijn er weinig groeikansen. In het ergste geval verslap je ook en lever je minder kwaliteit omdat er geen reden meer is om alert te zijn. Je hebt dan op het einde van de dag minder voldoening. Want voldoening komt juist van harder moeten werken voor iets. Uitdagingen helpen hierbij. Je hebt ze nodig om te groeien én om ondernemersgeluk te blijven ervaren.

Test jezelf: heb jij voldoende uitdaging?

Beantwoord de volgende vragen om uit te vinden of je voldoende uitdaging in je werk hebt.

  1. Zijn de taken die je verricht divers?
  2. Verandert de context c.q. omgeving waarbinnen je jouw werk verricht regelmatig?
  3. Moet je regelmatig kennis of vaardigheden opdoen om je werk goed uit te blijven voeren?
  4. Voel jij je minstens een paar keer per maand tijdens je werk uit je comfortzone?
  5. Ervaar je af en toe spanning in je werk omdat je iets nieuws moet doen of een nieuwe doelgroep bedient?

Als je minstens drie van de vijf vragen met ‘Ja’ hebt beantwoord, ervaar jij waarschijnlijk voldoende uitdaging in je werk. Wanneer je minder dan drie vragen met ‘ja’ kan beantwoorden laat je wellicht groeikansen liggen. Zonde, want de wereld wacht op jouw talent. En talent groeit dankzij uitdagingen. Omarm ze dus en bouw ze in!

Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →