5 tips om je excuses te elimineren

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
17 Shares

Wanneer begin je aan je droom?

We hebben allemaal ideeën en dromen die we graag willen waarmaken. Velen beginnen een eigen onderneming. Als zzp’er laat jij je inhuren, als interimmanager doe jij langdurige opdrachten of je hebt een bedrijf die een product levert. Allemaal mogelijkheden om zelf het stuur in handen te nemen. De vraag die ik vaak krijg is, ‘Wanneer zou ik daar mee kunnen beginnen?’

En ik hoor vele excuses om het niet te doen. Zomaar een paar redenen die mensen vaak gebruiken.

 • Geen geld.
 • Ik kan het niet.
 • De economie is niet goed.
 • Er zijn er al zoveel.
 • Ik moet eerst nog wat studeren.
 • Ik heb ‘t te druk.
 • Ik ben nog te jong.
 • Ik ben te oud.

Over dat laatste excuus, ‘Ik ben te oud!’, wil ik het graag hebben met je. Dit is namelijk de grootste onzin die er is. En ik ga het je bewijzen.

Het is nooit te laat

Allereerst mijn eigen verhaal. Ik had een goede leidinggevende baan met veel mooie vooruitzichten bij NUON. Toch wilde ik wat anders en ik kreeg in januari 2001 letterlijk een droom om trainer te worden in Persoonlijke groei. Dat jaar heb ik mijn baan met behulp van NUON opgezegd en ben voor mijzelf begonnen. Ik was toen 40 jaar. Voor velen was dat al te oud. ‘Denk om je pensioen.’ ‘Je hebt nog helemaal geen ervaring daarin.’ ‘Hoe ga je nu je hypotheek betalen.’

Allemaal goed bedoelde zorgen van mensen die zelf geen stappen durfden te nemen. Ze projecteerden hun angsten op mijn situatie.

Ik reis nu de gehele wereld over om trainingen te mogen geven, ben een veel gevraagd key-note speaker, heb een boek geschreven en ben uitgeroepen tot Freelancer of the Year 2017. Ik ben een gewone jongen met een HAVO-diploma.

Bekenden die op latere leeftijd succesvol werden

 1. Vera Wang was eerst kunstschaatsster en journalist toen ze op 40-jarige leeftijd de mode industrie inging. Ze is een van ’s werelds meest bepalende dames ontwerpsters geworden.
 2. Henry Ford was 45 toen hij de revolutionaire T-Ford model creëerde in 1908.
 3. Julia Child werkte in marketing voordat ze op haar 50ste haar eerste kookboek in 1961 schreef. Dat maakte haar daarna de wereld beroemde Chef. (Film Julia & Julie)
 4. In 1952 begon Harland ‘Colonel’ Sanders zijn eerste Kentucky Fried Chicken franchise. 12 jaar later verkocht hij het voor $2 miljoen.
 5. Anna Mary Robertson ‘Grandma’ Moses begon pas met schilderen toen ze 78 was. In 2006 verkocht zij een van haar schilderijen voor $1,2 miljoen.
 6. Samuel L. Jackson had altijd kleine bijrolletjes totdat hij op zijn 43ste een award-winning rol kreeg in Spike Lee’s film ‘Jungle Fever’.
 7. Sam Walton begon op zijn 44ste de winkelketen Wal-Mart in de USA.
 8. Charles Darwin veranderde op zijn 50ste de gehele wetenschap met zijn eerste boek ‘On the Origin of Species’.
 9. Laura Ingalls Wilder publiceerde haar eerste boek ‘Little House’ toen ze 68 was. Dat werd de basis voor de TV-serie ‘Little House on the Prairie.’
 10. Stan Lee was 39 toen hij zijn 1e comic ‘The Fantastic Four’ tekende. Een paar jaar later creëerde hij de bekende Marvel Universe.

Zo zijn er nog tientallen andere verhalen te vertellen. De vraag is echter: ‘Ben jij bereid om stappen te zetten? Of blijf je hangen in excuses?’

Jouw volgende stap als ondernemer

Wat zijn jouw volgende dromen? Je bent al ondernemer, maar ben je al daar waar je wilt zijn? En welke excuses gebruik jij nu om het niet te doen? Leeftijd telt niet meer zoals je hebt kunnen lezen.

Hieronder een paar simpele aanwijzingen die jou verder helpen op weg om jouw dromen te realiseren.

 1. Focus: Focus op wat je wél wilt. Het is zo’n simpele tip die al duizenden keren vermeld en verteld is. En toch passen we het zelden toe. De meeste mensen focussen op wat ze niet willen. Ze geven aandacht aan waarom iets niet lukt. Ze zien al de mislukkingen voor zich, en dan kom je uiteraard niet in actie. Wie wil nou stappen gaan zetten richting een mislukking? Zorg dat je aandacht gaat naar waarom je het wél wilt en waarom het wél zou lukken. Aandacht geven is niets anders dan daar waar jij aan-dacht. Controleer dus je denken.
 2. Commitment: Als je iets wilt bereiken betekent het dat jij je daar 100% voor moet gaan inzetten. Hoeveel ben jij bereid om te laten voor je grotere doel? Blijf je televisie kijken, lekker luieren op de bank, zeggen dat je morgen wel begint, enz? Dat is geen 100% commitment, maar eerder 60% of nog erger 99,9%. Elke dag het beste van jezelf vragen om je dromen waar te maken. Dat kan betekenen dat je vandaag wat minder kunt doen dan dat je gisteren deed. Of misschien heb je morgen weer wat meer energie. Elke dag het beste betekent dat je gewoon je uiterste best doet met de middelen en energie die je op dat moment tot je beschikking hebt.
 3. Stop met Wachten: Waar wacht jij nog eigenlijk op? Dat iemand anders jou vraagt? Een ander de ‘moeilijke’ dingen voor je doet? Dat je de loterij wint? Werkelijk, Waar wacht jij nog op om je droom te realiseren? Als jij niet vandaag start, wanneer dan wel? Een ander gaat het echt niet doen voor jou. In januari 2017 is er een mooi onderzoek geweest van een Australische verpleegster. Zij vroeg aan 100-en mensen op hun sterfbed waar zij het meeste spijt van hadden. Verreweg het nummer 1 antwoord was: ‘Ik wou dat ik mijn dromen had nagejaagd!’ Zorg dat jij géén spijt krijgt van niet in actie komen. ‘Just do it!’
 4. Visionboard: Maak van de droom die jij voor je ziet een werkelijk beeld. Plak plaatjes, maak tekeningen, schrijf er woorden bij en maak het zo mooi mogelijk. Durf groots te dromen. Alles kan en mag, wees niet realistisch maar juist onrealistisch. Als het realistisch blijft is het er al, dus is het geen droom meer. Kijk elke dag naar dit beeld en voel wat het je doet. Zend de juiste energie uit om het terug te krijgen. Visualisatie is een enorm sterk hulpmiddel om je doelen te bereiken.
 5. Stap voor Stap: De meeste mensen willen te snel hun succes halen. Als het dan even tegenzit, haken velen af. Voor anderen duurt het te lang en haken ook af omdat ze geen doorzettingsvermogen hebben. Winston Churchill zei al: ‘Never, never, never give up!’ Als jij je visionboard klaar hebt, beschrijf dan een paar relatief makkelijke stappen die je direct kunt zetten. Stappen waarvan je bijna zeker bent dat die lukken. Dat geeft je energie en vertrouwen. Dan pak je de volgende stappen en zo zorg je ervoor dat je Stap voor Stap dichter bij je doel komt.

Er zijn excuses genoeg in het leven om iets NIET te doen. We maken daar allemaal zo nu en dan gebruik van. Op zich is dat niet erg. Het wordt wel vervelend als jij daardoor niet datgene haalt wat je echt wilt. Neem het stuur weer in handen en bepaal zelf wat je wel wilt. Ik gun je alles wat jij jezelf gunt. Maar dat betekent wel, ACTIE!

Avatar foto
Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Ondernemerschap, timing | Jolanda Wicherson
Het komt op timing aan in ondernemerschap
Groei
Page 1 Created with Sketch.
17 Shares
ZZPBarometer | Cherokee indiaan | Arturo Massaro
Voed de juiste Wolf
Groei
Page 1 Created with Sketch.
17 Shares

Populaire artikelen

Cybercriminaliteit bij zzp'ers
19% van de kleine bedrijven neemt geen cybermaatregelen
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →