Pascal Jonkman: “Ben je bewust van de risico’s als ondernemer”

Interview met Pascal Jonkman van Andere Morgen

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Pascal Jonkman van Andere Morgen. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Andere Morgen verzekert de financiële gevolgen van een diagnose kanker, een hartaanval of een beroerte. Na de controle van de aanvraag keren wij het totale verzekerde bedrag uit. Je hebt de vrijheid om het bedrag naar eigen inzicht te besteden. De verzekering is inkomensonafhankelijk. Wij verzekeren onder meer zzp’ers en ondernemers tegen dit financiële risico.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Jarenlang heb ik gebankierd bij de bank waar ik als kind mijn spaarrekening had. Je had nog een vast contactpersoon die je ook kon bereiken en waar je de juiste begeleiding van kreeg. Dat werd met de tijd steeds minder, terwijl de behoefte hetzelfde bleef. Het was moeilijk iemand te bereiken en werd vaak doorverwezen naar de website. Een vriend wees mij op Knab. “Knab is gespecialiseerd in online bankieren, begrijpt welke service daarbij hoort en is een specialist op dit vlak. Altijd bereikbaar en altijd snel antwoord”. En hij heeft gelijk.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Belangrijk. Dat is ook een van de redenen dat ik Andere Morgen heb ontwikkeld als een online platform waar je jezelf kan verzekeren tegen de financiële impact van een ernstige ziekte. 60% van de mensen leidt financiële schade bij bijvoorbeeld een ziekte als kanker. Ik heb aan den lijve ondervonden dat het leven niet alleen over rozen gaat. Toen er bij mijn vrouw borstkanker werd geconstateerd, veranderde er veel. We hebben drie kinderen waarvoor gezorgd moest worden. School, sport etc., de zorg voor mijn vrouw moest worden geregeld en het bedrijf moest worden voortgezet. Kortom, tijd tekort. Je moet dus keuzes maken. Door mijn reserves hoefde ik geen keuze te maken, omdat ik ervoor kon kiezen tijdelijk minder te werken.  Tijdens haar behandelingen heb ik veel patiënten en partners gesproken die deze luxe niet hadden.  Zij konden er niet altijd voor hun partner zijn of belandden zelfs in de financiële problemen omdat zij hun lopende kosten niet meer konden betalen. Laat staan dat zij bijvoorbeeld extra opvang voor de kinderen konden regelen of kiezen voor bijvoorbeeld een behandeling in het buitenland. Uit onderzoek blijkt dat bijna 40% van de zzp’ers na een diagnose in de bijstand komen en hiermee financieel afhankelijk worden van familie en vrienden in een periode waarin je er geen stress over financiën bij kan hebben.

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Naast mijn spaarrekening heb ik een rekening waarop ik geld stort zodat ik daaruit kan putten als ik onverhoopt geen inkomen heb. Als daar geld vanuit wordt onttrokken zorg ik ervoor dat dat weer wordt aangevuld.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Ieder half jaar maak ik een verkoop/financiële planning. Samen met het businessplan en de middellange termijnplanning kijk ik hoe ik ervoor sta. Of de doelen worden gehaald, wat er moet gebeuren om dit te behalen of dat er moet worden bijgesteld. Feitelijk ben ik hier natuurlijk iedere dag mee bezig.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Ik ben vooral bezig met ondernemen. Inkomen is een resultaat uit het ondernemen. Uiteraard heb ik een planning en heb ik mijn risico afgedekt via verzekeringen.

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Ben je bewust van de risico’s als ondernemer. Een ongeluk of een ernstige ziekte kan ons allemaal overkomen, waardoor je (tijdelijk) niet meer in staat bent om je vak volledig uit te oefenen en daarmee je (volledige) inkomen te genereren. Natuurlijk verschilt het per beroep, maar zorg er in ieder geval voor dat jij en je gezin even vooruit kunnen als jou iets overkomt. Zodat je niet direct in een stressvolle situatie komt en je moet nadenken over je financiële situatie. De tip is dan ook je financiële situatie te bekijken en indien mogelijk te zorgen voor een financiële buffer of je risico’s af te dekken door een verzekering.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →