De 6 Meest gemaakte fouten om niet te starten

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
1 Shares

We hebben allemaal op z’n tijd mooie nieuwe ideeën. Het zijn van die ingevingen waar je blij van wordt. Je voelt de inspiratie en energie door je hele lichaam. Stel je nu eens voor dat je dit ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Je maakt je droom/idee waar.

 • Wat zou het jou opleveren?
 • Hoe zou jij je voelen als het gerealiseerd is?

Als je deze vragen beantwoordt komen er ongetwijfeld allemaal mooie woorden en gevoelens op papier. Het eindplaatje voor ogen hebben, geeft al ontzettend veel voldoening. Hoe grootser jij dit plaatje maakt, hoe blijer je wordt. Toch ondernemen de meeste mensen geen actie om dit waar te maken.

Denken in tekorten

Ondanks alle positieve gevoelens met het eindbeeld op het netvlies, blijven verreweg de meeste mensen passief. Men komt niet in actie. Hoe kan het nu dat als je een mooi eindplaatje hebt, je er ontzettend blij en gelukkig van wordt, grote inspiratie voelt, je toch op je stoel blijft zitten?

Een van de grootste problemen van mensen is dat zij niet denken in Overvloed, maar juist in Tekorten. Het kan niet, er zijn er al zoveel, het is al vaker geprobeerd, geen geld, geen tijd, enzovoorts. Dit denken in tekorten is al vanaf onze geboorte erin gebracht door o.a. onze ouders, leerkrachten en familie. De angsten en zorgen worden door hen zo vaak uitgesproken dat jij ze bent gaan geloven. Als je ouders zoiets zeggen zal het toch wel waar zijn?Dat is niet zo, maar nogmaals, zodra jij het als waar gaat aannemen is het de waarheid voor jou geworden. Dit programma loopt onbewust constant mee bij jou en daardoor kom je niet in actie.

Dat is natuurlijk heel logisch. Als jij denkt dat iets niet kan, dat het niet gaat lukken, dat je geen tijd en geld genoeg hebt, dat anderen je niet helpen, het je ontzettend veel energie gaat kosten, je veel tegenslag gaat krijgen…Waarom zou je dan in actie komen? Je zou wel gek zijn om dan nog te gaan beginnen. Lees hieronder 6 meest gemaakte fouten om Niet te starten.

1. Ik kan het niet

Je vindt je eigen idee erg uitdagend. Het inspireert je zeker. Je wilt het wel, maar je allereerste gedachte is dat jij het niet kan. Het gevoel van mogelijk falen is erg groot. Je begint wat plannen op een papiertje te schrijven. Er zijn wat makkelijke stappen die je kunt ondernemen. Helaas zijn er ook stappen te zetten die ver uit je comfortzone liggen. En juist deze grote stappen zorgen ervoor dat jij dichtslaat. De onzekerheid wordt plots zo groot, dat de energie om in actie te komen snel verdwijnt.

De focus zit vooral op waarom het niet gaat lukken en dat zorgt allereerst voor uitstel en uiteindelijk tot afstel. Je eigen onzekerheden overheersen over wat je wel kunt doen. Blijf focussen op de uitkomst en waarom jij het wél gaat doen. Zie constant voor je wat het je oplevert, niet wat het je kost. Stap voor stap kom je dichterbij je einddoel. Fietsen heb je ook geleerd omdat je het echt wilde. Je bent doorgegaan ondanks dat je gevallen bent.

“Of je nu denkt dat je het kunt of niet, je hebt altijd gelijk.”  – Henri Ford –

2. Niemand zit op mij te wachten

Toen ik mijn boek wilde schrijven had ik vaak gedachten van;

 • Er zijn al zoveel boeken.
 • Wie gaat dit nu lezen?
 • Niemand kent mijn naam.

Allemaal onzekerheden die bepaalden dat ik het boek niet ging schrijven. Ik had wel al heel wat dingen op papier. Door de jaren heen had ik al veel geschreven. Het stond echter allemaal in een mooi mapje in mijn computer en niet in boekvorm in de winkel. En als ik dan boeken las van grote schrijvers, zakte de moed in mijn schoenen. Het is er al en daarom zal niemand mijn boek gaan lezen. (Bij het schrijven van deze blog is mijn 2e druk net uitgekomen en ligt mijn boek gewoon in de winkel en is het te koop bij managementboek.nl.) Ik heb geleerd dat er altijd een publiek is voor jou. Jij hebt ervaringen opgedaan die anderen nog niet hebben. Daarnaast heb jij je eigen problemen op een bepaalde manier opgelost en kan je daarmee anderen heel goed helpen. Geloof dat wat jij hebt meegemaakt een belangrijke aanvulling voor anderen kan zijn. Of je nu een boek schrijft, een verhaal vertelt, een product levert, jij hebt een meerwaarde voor anderen omdat jij ervaringen hebt die zij niet hebben. Daarmee geef jij ze inzicht en kan je ze juist stimuleren.

3. Anderen zijn beter.

Ik ben zelf trainer, coach en keynote speaker. Ik doe dit werk nu al meer dan 18 jaar. Ik verdien er een goede boterham mee en ik word veel gevraagd. Ik heb heel lang gedacht (en soms nog wel) dat anderen altijd veel beter waren dan ik. Dat zij een beter verhaal hadden, meer te vertellen hadden, veel succesvoller waren.  Dat maakte dat ik mijzelf kleiner maakte dan nodig was. Dat zorgde weer voor een gedachte die te maken heeft met de eerste 2 fouten hierboven. Daardoor ben ik in de beginjaren veel misgelopen en heb ik mogelijkheden laten liggen om ervaringen op te doen.

Neem bijvoorbeeld Tony Robbins. Hij is al dertig jaar lang aan de top als speaker, trainer en coach. Als ik mij ga vergelijken met hem, en als ik dat ook zo zou willen, kom ik niet in actie. Maar wat ik dan vergeet is dat ook hij begonnen is met helemaal niets. Ook hij is onderaan de trap begonnen met klimmen. De reden dat hij nu bovenaan staat, is dat hij die treden is gaan nemen. Hetzelfde geldt voor jou. Ik weet zeker dat er anderen zijn die beter zijn dan jij op dit moment. En ik weet nog zekerder dat er mensen zijn die nog niet kunnen wat jij al wél kunt. Het gaat om de stappen die jij bereid bent om te nemen. Durf jij die eerste paar stappen te nemen om te zien wat er gebeurt?

4. Ik moet eerst nog even die opleiding doen.

Een veel gehoord excuus is dat jij nog geen ‘papieren’ voor iets hebt. Je moet eerst nog even die opleiding volgen, die cursus afmaken, dat boek lezen, wat ervaring opdoen, als ik maar eerst dat boek schrijf, ik wacht op mijn nieuwe website.

Kortom, je hebt elke keer een excuus om niet in actie te komen. Het uitstelgedrag is erg groot. De onzekerheid over jezelf neemt toe omdat je steeds niet in actie komt. En elke keer is er weer een ander ‘ding’ dat je nog wilt bereiken voordat je de daadwerkelijke stappen zet. Dit komt omdat jij denkt dat het nooit goed genoeg is om te starten. Je bent vrij perfectionistisch aangelegd en daardoor kom je moeilijk in actie.

Weet dat voor jou iets nooit 100% perfect is. Voor anderen wel, maar jij hebt altijd je twijfels. Na het schrijven van mijn boek dacht ik direct al, dit had anders gekund, dat moet er de volgende keer in. Het is nooit af. Daarom zijn er over alle onderwerpen ook zoveel boeken, producten, sprekers, trainers. En jij kan daar één van zijn. De keuze is aan jou.

5. Ik heb er even geen tijd voor om dit uit te werken.

Door de snelle tijd waarin we leven hebben we ook vele mogelijkheden. Alle sociale media die we bezoeken en waar we zelf actief op zijn. We hebben een grote sociale vriendenkring waarmee we veel afspreken. Het werk is nooit af en daardoor maak je lange dagen. We willen ook nog liefst 2 keer per jaar op vakantie en uiteraard sporten we veel. Dit neemt natuurlijk ook allemaal tijd in beslag. Al die nieuwe ideeën die je hebt zijn erg mooi, maar je hebt geen tijd om ze uit te werken. En dat idee komt elke keer weer terug. Je hebt het al vaker gehad, maar je stelt uit en zegt dat het komt als je het wat minder druk krijgt.

Wie moet daar als eerste actie in ondernemen? Dat klopt, jij! Als je echt dat idee wilt realiseren, begint het alleen bij jou en niemand anders. Ben jij bereid om tijd vrij te maken? Hoe graag wil jij jouw idee uitwerken en waarmaken?

 • Als je graag genoeg wilt is, moet jij NU beginnen met tijd maken.
 • Blok je agenda op bepaalde tijdstippen.
 • Lees je sociale media ‘slechts’ 1 uur ’s ochtends en 1 uur in de avond.
 • Doe elke dag minimaal 15-30 minuten iets aan je project.
 • Kijk niet urenlang televisie of Netflix.
 • Plan een halve dag per 2 weken om je totaal te wijden aan dit stuk.

Vanzelf merk je dat het vlotter gaat dan je dacht en dat je meer hebt gedaan dan je voor mogelijk hield.

6. Ik weet niet HOE ik het moet doen.

Een van de eerste vragen die mensen stellen als ze een idee hebben is: ‘Hoe moet ik dit doen?’ De HOE-vraag is altijd het struikelblok. Waar moet ik beginnen? Hoe kom ik aan de juiste spullen, geld, mensen? Zolang je zo blijft denken kom je niet snel in actie. Daarom is de HOE-vraag niet de belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen.

De belangrijkste vraag die jij hebt te beantwoorden is de volgende. “Ben ik bereid om in actie te komen?” Hoe gecommitteerd ben jij aan dit idee? Hoe graag wil jij dat dit gerealiseerd wordt? Als je commitment laag is, heeft de HOE-vraag stellen geen zin. Want je gaat het toch niet doen. Je wilt een makkelijke oplossing voor jouw idee. Als succes zo makkelijk was, waren er veel meer succesvolle mensen.

 • Zie voor je wat je écht wilt!
 • Voel wat het jou allemaal oplevert.
 • Geloof erin dat het kan.
 • Gedraag je zoals iemand ie het al gerealiseerd heeft.
 • Wees dankbaar voor wat je al hebt en waar je al bent.

Vertrouw op het Universum dat zij jou helpt als je deze stappen volgt. Voor jou is het belangrijk dat je weet WAT en WAAROM je het wilt en dat je bereid bent om stappen te ondernemen. Het Universum gaat over HOE en WANNEER het op je pad komt. Blijf vertrouwen houden, ook (juist) in de moeilijke tijden.

Avatar foto
Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →