Het urencriterium van 1225 uren

Urencriterium voor zelfstandigenaftrek: wat telt mee voor de 1225 uur?

Zzp’ers zijn ondernemers en komen dus in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Hiervoor geldt het urencriterium van 1225 uur. Werk jij in een kalenderjaar meer dan 1225 uur in jouw eigen bedrijf, dan kom je in aanmerking voor alle fiscale voordelen voor zzp’ers, waaronder de starters- en zelfstandigenaftrek. Hoe werkt het en welke uren mag je allemaal meetellen?

Het urencriterium is bedacht om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Met dit criterium wordt namelijk voorkomen dat iedereen zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel, met minimale werkzaamheden  toch van deze speciale regeling kan profiteren.

De vereisten voor het urencriterium

Goed om te weten: het urencriterium is 1225 uur per jaar. Ook als je in augustus start met je onderneming is het minimum 1225 uur per jaar. Daarbij geldt het criterium alleen als je 50 procent van je werktijd hebt besteed aan je onderneming. Dit laatste geldt alleen wanneer je de laatste 5 jaar ondernemer bent geweest. Was je één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je hier niet aan te voldoen.

Welke uren tellen mee?

Simpel gezegd: elk uur dat je besteedt aan je onderneming. Dit kun je onderverdelen in directe en indirecte uren. Hierbij zijn de directe uren de uren waarin je declarabel bent voor de klant en de indirecte uren de momenten waarop je bezig was met bijvoorbeeld de administratie, het bouwen van je website of je reistijd.

Er zijn een paar uitzonderingen zoals zwangerschap. Over de weken waarop je normaal gesproken met verlof gaat, mag je de uren die je niet werkt (maar anders dus wel zou werken) meetellen als gewerkte uren. Je mag maximaal 16 weken opvoeren.

Ziekte en vakantie tellen dan weer niet mee. Werkt je niet in het weekend, maar word je wel gebeld door een klant? Dan mag je dit natuurlijk weer wel optellen bij de gewerkte uren.

Uren die je maakt voor samenwerkingsverbanden (denk aan maatschappen en vennootschappen onder firma) tellen niet altijd mee. Bijvoorbeeld bij een ongebruikelijk samenwerkingsverband of samenwerkingen die bestaan uit ondersteunende werkzaamheden (een tandarts en zijn assistent). Uren voor een ondermaatschap tellen niet mee.

Wat mag je allemaal meetellen?

Alle uren die je besteedt aan jouw onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn dus niet alleen de uren die je in rekening brengt aan jouw klanten. Tijd die je bijvoorbeeld besteedt aan het maken van offertes, boekhouding, facturen schrijven, rekeningen betalen, acquisitie, cursussen of opleiding volgen, vakliteratuur bijhouden, onderhouden van pc’s, kantoor opruimen, netwerken, het aanschaffen van bedrijfsapparatuur, marketing, het maken en bijhouden van je website telt mee voor het urencriterium.

Contract afsluiten met je opdrachtgevers? Download deze gratis modelovereenkomst

Wij geven jou en je opdrachtgever een overeenkomst die jullie kunnen gebruiken om een contract af te sluiten. Download de Algemene Modelovereenkomst "(Foto)Journalisten" en vul deze aan met je eigen situatie.

Meer info

Houd een urenregistratie bij

Het is belangrijk om een urenregistratie bij te houden. Je moet je uren namelijk verantwoorden als je een inspectie krijgt van de Belastingdienst. Noteer daarom elke dag de uren die je in je bedrijf stopt, houd je agenda goed bij en bewaar bewijzen, denk hierbij aan het overzicht van je ov-chipkaart, facturen en misschien zelfs je belgeschiedenis.

Heeft het urencriterium invloed op je startersaftrek?

Ja. Dit heeft de Belastingdienst zo bedacht vanwege het startersrisico dat je neemt als zzp’er. De startersaftrek is een aanvullend voordeel van 2.123 euro op de zelfstandigenaftrek van 7.280 euro.

Als je aan de 1225 uur komt, en dus aan de norm voor de zelfstandigenaftrek voldoet, mag je gebruik maken van de startersaftrek. Let wel op: je mag hier alleen gebruik van maken wanneer:

  • Je in de voorafgaande vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting was;
  • Je in de vijf voorafgaande jaren niet meer dan twee keer gebruikgemaakt hebt van de zelfstandigenaftrek;
  • Er in het kalenderjaar of in één van de vijf voorgaande jaren geen sprake was van een zogenoemde geruisloze terugkeer uit een bv.

Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid

Bij (gedeeltelijk) arbeidsongeschiktheid heb je recht op het verlaagd urencriterium. Dan worden de vereiste uren teruggebracht naar 800.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →