Onderzoek: Ruim 1 op de 5 zzp’ers heeft moeite met innen vorderingen

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
11 Shares

Wij geloven heilig in de zzp’er, omdat hij de ultieme specialist is.

ZZP Barometer

Buffer van zzp’ers niet altijd toereikend

Bijna een kwart van de ondervraagde zzp’ers (23%) heeft in meer of mindere mate te maken oninbare vorderingen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab onder 995 zzp’ers. Meer dan 3% van de ondervraagden geeft aan dat ze zelfs 5% of meer van hun omzet niet kunnen innen.

Verder blijkt het onderzoek dat er een groot verschil is in buffers die zzp’ers aanhouden. Meer dan 22% geeft aan dat ze het met hun buffer minder dan 3 maanden vol kunnen houden.

Klein deel int meer dan 5% niet

Meer dan 3% van de ondervraagden geeft dat ze 5% of meer van hun omzet niet kunnen innen. Daarnaast is er nog een kleine 9% van de ondervraagden die slechts 1% van hun omzet niet geïnd kreeg. Samen met een lage financiële buffer kan het niet kunnen innen van vorderingen leiden tot problemen met de solvabiliteit van het bedrijf. Het positieve nieuws is dat 76% van de ondervraagden aangeeft alle vorderingen te ontvangen

Merendeel ondervraagden heeft geen buffer voor een half jaar

Van de ondervraagden geeft 56% aan het niet langer dan een half jaar vol te houden. Meer dan 19% van de ondervraagden geeft aan dat ze € 50.000,- euro of meer hebben als financiële buffer. En meer dan 21% van de ondervraagden zegt het langer dan 13 maanden uit te kunnen houden met het bedrag dat ze als buffer hebben opgebouwd.

Aan de andere kant zegt 19% van de ondervraagden een buffer te hebben van minder dan € 5.000,-. 22% van de ondervraagden geeft aan dat het minder dan 3 maanden vol kunnen houden met hun financiële buffer.

Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab:
“Het hebben van voldoende financiële buffer is cruciaal om voortzetting van het bedrijf te garanderen. Veel ondernemers verdienen wel voldoende maar reserveren te weinig voor een gezonde buffer.”

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 995 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de ruim 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2019).

Voor meer informatie over dit onderzoek, bekijk de infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: