Kleine bedrijven hebben steeds vaker een datalek

Avatar foto Juridische zaken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Eens in de zoveel tijd lees je in de krant of op het internet dat er weer een groot datalek is geweest. Gegevens van duizenden klanten liggen ‘op straat’. Voor kleine ondernemers lijkt dit de ver-van-mijn-bed-show, maar helaas komen datalekken ook bij kleinere bedrijven steeds vaker voor. Voor gedupeerden is de schade net zo groot als bij datalekken bij grote bedrijven. Datelekken moeten worden gemeld sinds de invoering van de AVG.

36% van de kleine bedrijven getroffen door datalek

Dit jaar heeft er bij 36% van de kleine bedrijven (1 – 49 werknemers) een datalek plaatsgevonden. Dit is een toename van 6% vergeleken met 2018, toen 30% van de kleine bedrijven te maken kreeg met een datalek. Ook middelgrote en grote bedrijven krijgen te maken met datalekken, maar hier is de toename ten opzichte van vorig jaar minder groot (respectievelijk 2% en 3%). Dit blijkt uit recent wereldwijd onderzoek onder 1138 bedrijven van beveiligingsexpert Kaspersky.

Impact van een datalek

De impact van een datalek is groot. Denk aan het verstoren van bedrijfsprocessen. Daarnaast kan uitval en verlies van vertrouwelijke gegevens grote financiële en/of negatieve reputatiegevolgen hebben. Zeker nu ook de AVG-wetgeving van toepassing is waarbij bedrijven risico lopen op financiële sancties.

Geen beleid

Uit het onderzoek van Kaspersky blijkt ook dat 33% van de bedrijven geen centraal beleid heeft rondom cyberbeveiliging. De beveiliging wordt overgelaten aan de individuele computergebruiker/medewerker. Opvallend is ook dat 1 op de 4 bedrijven gebruikmaakt van consumentenproducten om hun digitale gegevens te beschermen. Deze oplossingen voor thuisgebruikers zijn vaak niet toereikend voor bescherming van servers of andere bedrijfsspecifieke digitale producten of applicaties, aldus Kaspersky.“Helaas maakt malware geen onderscheid onder type slachtoffers van cybercriminaliteit. Zelfs zeer kleine bedrijven kunnen grote hoeveelheden gevoelige gegevens verliezen. Inmiddels biedt de markt meer dan voldoende geavanceerde beveiligingsproducten. Daarmee zijn grote investeringen niet langer nodig bijvoorbeeld voor de inhuur van allerlei experts. Het is een kwestie van kiezen voor het juiste beveiligingsproduct”, vertelt Martijn van Lom, general manager Noord-Europa bij Kaspersky.

Hulp bij datalekken

Als er een datalek plaatsvindt binnen jouw bedrijf is het belangrijk dat je snel handelt. Om de schade voor de betrokkenen zo veel mogelijk te beperken, maar ook die voor je eigen bedrijf. Er zijn bedrijven die je compleet ontzorgen als je een datalek hebt (gehad), bijvoorbeeld Privacy Zeker. Via dit bedrijf kan je ook een gratis privacycheck laten doen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | AVG-proof | Staffing Groep
Ben jij als zzp’er al AVG-proof?
Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | AVG privacywetgeving
Wat moet jij doen voor de AVG?
Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →