Onderzoek: 85% van zzp’ers krijgt binnen 30 dagen betaald

Ruim een derde heeft tot 5% van het tarief over voor zekerheid

Maar liefst 85% van de ondervraagde zzp’ers krijgt binnen 30 dagen betaald. Toch zijn er ook situaties waarbij de betaling tot meer dan 60 dagen op zich laat wachten. Voor veruit de meeste zzp’ers is te laat betaald worden echter geen reden om het zzp-schap vaarwel te zeggen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 279 zzp’ers in samenwerking met FreelancePayroll.

Wetgeving

In de wet staat vermeld dat als met particulieren wordt gewerkt, er zelf een betalingstermijn bepaald mag worden. Bij zakelijke klanten werkt het anders. Wordt er niets afgesproken, dan moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. In een overeenkomst mag een termijn van maximaal 60 dagen afgesproken worden. Voor een termijn langer dan 60 dagen moeten beide partijen aan kunnen tonen dat het voor beide partijen niet nadelig is.In totaal krijgt 85% van de ondervraagde zzp’ers binnen de 30 dagen betaald. 6% krijgt binnen 30 tot 45 dagen betaald en een enkele uitschieter krijgt pas betaald na meer dan zestig dagen.

Zekerheid

Op de vraag of zzp’ers een deel van hun tarief af willen staan om via bijvoorbeeld een payrollbedrijf beschermd te zijn tegen risico’s van ziekte, werkloosheid en wanbetaling, gaf 34% aan hier minder dan 5% van het uurtarief voor over te hebben. 17% van de ondervraagde zzp’ers wilde tussen de 5 en 10% hiervoor betalen. 38% van de zzp’ers wil helemaal niet betalen voor een payrollconstructie.

Terug in loondienst

Op de vraag hoe groot de kans is dat de ondervraagden weer in loondienst zouden gaan antwoord 49% dat dat zeer onwaarschijnlijk is. 24% van de ondervraagde zzp’ers vond het onwaarschijnlijk. 19% laat het antwoord in het midden en 7% schat de kans dat ze waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk wel weer in loondienst zullen gaan.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: