Onderzoek: De helft van de zzp’ers gebruikt een boekhoudprogramma

62% van zzp’ers maakt (deels) gebruik van een boekhouder of accountant

Een kleine meerderheid van de ondervraagde zzp’ers (51%), maakt gebruik van een boekhoudprogramma. Onder de respondenten die een boekhoudprogramma gebruiken zijn de gebruikers van een onlineprogramma met 45% in de meerderheid. Bijna een derde van de gebruikers (32%) heeft een offline boekhoudprogramma. Onder andere gebruik van Excel en een schriftje behoren tot de overige antwoorden. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 319 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

Gebruik van boekhouder/accountant

Zzp’ers maken voor de meerderheid gebruik van de hulp van een boekhouder of accountant. 45% zegt gedeeltelijk zelfstandig, maar met hulp van een boekhouder/accountant de administratie te doen. 17% geeft aan dat ze hun complete boekhouding uitbesteden aan de boekhouder of accountant en zich helemaal niet met de administratie bezighouden. Van de ondervraagden geeft 36% aan dat ze geheel zelf de administratie doen.

Jasper Horstink van MoneyMonk: “Wij merken dat het gebruik van een boekhoudprogramma in de lift zit en daar zijn wij natuurlijk blij mee. Boekhoudprogramma’s kunnen veel administratief werk voor zzp’ers wegnemen, het is aan ons om dat duidelijk te maken bij de zzp’er.”

Automatische koppeling

De meeste ondervraagden (45%) importeren nog handmatig hun banktransacties in de administratie (via een csv of MY940). Bij 31% gaan de banktransacties via een automatische bank- en/of boekhoudkoppeling. Van de overige respondenten hebben de meesten een papieren print van de banktransactie die de administratie vormt.

Relevantie boekhoudkoppeling

Gevraagd naar het belang van een automatische koppeling in een boekhoudprogramma geeft 15% aan dat ze deze mogelijkheid helemaal niet belangrijk vinden. Terwijl 9% dit wel heel erg belangrijk vindt. Gemiddeld vindt een kleine meerderheid het belangrijk dat er een automatische bank- en/of boekhoudkoppeling is met hun boekhoudprogramma.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 319 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, derde kwartaal 2019).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: