Interview met Wouter Kronenberg over zijn boek ‘Bijvangst, over een zzp’er die omvalt zonder vangnet’. Kronenberg wil ondernemers bewust maken van de balans tussen noodzaak en vrijheid. Hij wil geen verzekeringen verkopen, maar wel bereiken dat zzp’ers blijven nadenken over de risico’s die ze feitelijk lopen als ze niks doen tegen arbeidsongeschiktheid en denken dat hen niks overkomt. Dat is letterlijk zijn eigen ervaring, die ook in het boek wordt beschreven. Kronenberg viel letterlijk neer tijdens het pinnen en moest daarna lang de medische molen in. Wat gebeurt er dan allemaal met je en hoe kan je dan overleven?
Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Ik werkte in het theater, was seizoensgebonden en vond nauwelijks houvast omdat het seizoen me jaarlijks dwong om korte contracten aan te gaan. In een samenwerking met drie gelijkgezinden sprongen we in het diepe en richtten gevieren een vof op, met elk van ons als zzp’er aan boord.
Een onverkwikkelijk bezoek aan een bank voor een overbruggingskrediet, waarmee ik een lange zomer kon ‘overleven’ heeft me, door hoe ik werd bejegend, doen besluiten om zelfstandig te willen blijven. Als dat mogelijk zou zijn de rest van mijn werkende bestaan.
Wat doe je precies? En wat is je missie?
Ik ben zoals dat zo mooi heet ‘cultureel ondernemer’ en richt me met mijn werk op creatie. Dat is de kern. En de term is breed, zo ook mijn werkgebieden. Op mijn website www.wouterkronenberg.nl benoem ik de drie hoofdlijnen van mijn werk: sound, art, txt. Dat zijn de deelgebieden. Ik produceer in eigen studio, maak artwork en schrijf. Afgelopen jaar kwam mijn debuut ‘Bijvangst, over een zzp’er die omvalt zonder vangnet’ uit. Momenteel ben ik bezig met mijn eerste non-fictie roman. Mijn missie is vanuit de vrije geest mooie dingen te maken in de drie deelgebieden die ik heb genoemd. Never a dull moment, never a boring day.
Wat wil je bij de zzp’ers bereiken met dit boek?
Ik viel om, in december 2013. Zomaar ineens, terwijl ik stond te pinnen. De gevolgen waren fors, dat wil zeggen: in eerste instantie. Met als dieptepunt een misdiagnose ‘uitgezaaide kanker’ waarmee ik met nog een levensverwachting van zo’n drie maanden de deur weer uitging. Het bleek iets anders. Onschuldiger. Niet levensbedreigend. We zijn bijna zeven jaar verder en ik ben gezond, en druk aan het werk. Mijn boek gaat over het optimisme van vele zzp’ers, het gevoel dat pech ver van je bed is en de gevolgen voor de onverzekerde zzp’er als dat bed ineens je beste vriend blijkt te zijn. Al is het tijdelijk. De worsteling met het (voort-)bestaan, het weer opkrabbelen als zzp’er en wennen aan een ‘nieuw normaal’. Voor de goede orde: het boek is geschreven vóór de coronacrisis.
Door wie ben je geïnspireerd bij het schrijven van jouw boek?
Feitelijk door de gebeurtenis die me overkwam, de onmacht en het zoeken naar een ‘way out’ om het een plek te geven. Die plek vond ik in mijn verhaal. Dat het een boek werd tekent de manier waarop je als zzp’er door het leven gaat: zit er een boek in dan is het ook een ‘productie’. En een rouwproces ineen. Ik voelde me gezegend.
Wanneer is jouw boek succesvol?
Als het een plek vindt bij de mensen die het aangaat: de zzp’ers die ook vanuit optimisme hun bedrijf voeren. Of dat nu noodgedwongen zzp-schap of vrijwillige gekozen is. En dat is al flink gelukt, ondanks dat er sprake is van een bescheiden eigen beheer-uitgave van 500 stuks heb ik er inmiddels toch een kleine 400 weten te verkopen. Het doel is niet eens zozeer dat mensen zich en masse gaan verzekeren. Maar wel blijven nadenken over de risico’s die ze feitelijk lopen als ze niks doen en denken dat hen niks overkomt. Dat is namelijk letterlijk mijn ervaring.
Wat is jouw favoriete (ondernemers)boek? En waarom?
Dat is niet zo simpel. Ik ben een veelvraat en heb veel schrijvers in de kast staan die me dierbaar zijn. Ondernemersboeken zijn voor mij vooral studie, non fictie en biografieën zijn de boeken die me vaak bijblijven. Een van mijn hoogtepunten blijft de biografie ‘Life’ van Keith Richards. Biografieën zijn toch vaak spiegels waar je als mens, maar ook als beroepsbeoefenaar veel uit kunt halen.
Tot slot… wat is jouw belangrijkste tip voor de zzp’er?
Wees je bewust van jezelf en je plek in de wereld. En wees je ook bewust van de balans tussen noodzaak en vrijheid. De vrijheid om niet ‘voor een baas’ te werken is fantastisch, maar kan prima samengaan met een (parttime) job in dienstverband. Omdat er meer is dan alleen jouw plek in het midden van het universum. Corona maakt voor veel van mijn theatervrienden het leven zwaar; ook mijn eigen theatertournee ging pats-boem ten onder, midden in de speelperiode. Ik ging even in de hoek zitten huilen, maar niet lang want ik moest door. Nu werk ik drie dagen als procescoördinator marketing en communicatie, wederom creatief, maar wel voor een werkgever. Daarnaast produceer ik ‘coronaproof’ in mijn eigen studio en schrijf ik door aan mijn tweede roman, die komend voorjaar hopelijk het levenslicht ziet. Als de theaters weer opengaan ga ik op zoek naar een slimme combinatie tussen mijn parttime job en mijn vrijheid als zzp’er. Ik ben en blijf zelfstandig in mijn denken en doen, dat blijft voorop staan.
Het boek is in eigen beheer uitgegeven en alleen online verkrijgbaar via www.wouterkronenberg.nl en bij www.bol.com. Het kost € 17,50 (inclusief bijdrage in de verzendkosten € 19,90). ISBN 978-90-90321-62-2/nur 320/186 blz.