Bespaar op je zorgverzekering middels collectieve korting en andere tips

Avatar foto Zorgverzekering
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Helaas stijgen ook in 2021 de prijzen voor een zorgverzekering weer. Maar als zzp’er zijn er veel manieren waarop je kunt besparen op je zorgpremie. Hieronder lees je 6 tips.

1. OVERSTAPPEN VAN ZORGVERZEKERAAR

De bekendste manier om te besparen op je zorgverzekering is natuurlijk overstappen van zorgverzekeraar. Aan het eind van het jaar ontkom je niet aan alle campagnes rond de goedkoopste zorgverzekering. ZZP Nederland heeft veel premies én voordelen per verzekeraar uitgebreid op een rij gezet. Zo weet je zeker wat voor jou als zzp’er de beste keus is.

2. KIES TUSSEN RESTITUTIE-, NATURA- EN BUDGETPOLIS

Zorgverzekeraars bieden meestal 3 soorten zorgpolissen aan. De naturapolis, restitutiepolis en budgetpolis. Deze basispolissen verschillen qua service en keuzevrijheid.

Een restitutiepolis zorgt ervoor dat je bij elke zorgaanbieder, inclusief zzp’ers, een vergoeding krijgt. Dit betekent dat je overal de zorg kunt krijgen die je nodig hebt. Je hebt dus meer keuzevrijheid.

De naturapolis is iets goedkoper dan de restitutievariant, maar je zorgkeuze is minder uitgebreid. Alleen de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed. Bezoek je met een naturapolis een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf.

De budgetpolis is het goedkoopst, maar (heel) beperkt in het aantal zorgaanbieders. Een zorgverzekeraar vergoedt met een budgetpolis alleen de zorg bij de zorgaanbieders waarmee het een contract heeft afgesloten. Verleende zorg bij andere aanbieders wordt niet vergoed.
Meer uitleg over restitutie-, natura- en budgetpolis

3. VERMINDER JE AANVULLENDE VERZEKERINGEN

Heb je meerdere aanvullende verzekeringen? Kijk hier dan nog eens goed naar: heb je ze nog wel nodig? Wellicht heb je nog een ‘oude’ verzekering lopen voor risico’s die je niet meer loopt. Als je deze aanvullende verzekering stopzet kan je flink besparen. Je kunt je aanvullende verzekeringen ieder jaar aan of uit zetten.

Let wel goed op dat je als ondernemer voor bepaalde zaken gewoon goed verzekerd wilt zijn. Zeker als je een fysiek zwaarder beroep hebt, wil je bijvoorbeeld wel fysiotherapie gedekt hebben.

4. VERHOOG JE EIGEN RISICO

Verhoog je eigen risico. Dit betekent dat je tot het gekozen bedrag van het eigen risico je eigen zorgkosten moet betalen. Daar staat tegenover dat de premie lager is dan bij het basisbedrag van het eigen risico (€ 385). Het maximale eigen risico bedraagt in 2021 € 885. Dat is dus € 500 meer risico per jaar. De besparing op de premie is flink. Je moet zelf een afweging te maken of het bij je past.

5. BETAAL JAARLIJKS IN PLAATS VAN MAANDELIJKS

Iedere maand moet je premie betalen, dat brengt voor de verzekeraar werk, en dus kosten met zich mee. Bij vrijwel alle verzekeraars bestaat ook de mogelijkheid om direct 12 maanden af te rekenen. Daarmee bespaar je minstens enkele tientjes, dat is meer dan de huidige bankrente.

6. SLUIT JE AAN BIJ EEN ZORGCOLLECTIEF

Veruit de makkelijkste manier om geld te besparen als zelfstandige is je aansluiten bij een zorgcollectief. Dit is een zorgverzekering die je gezamenlijk met een groep afsluit. Hierdoor krijg je collectiviteitskorting. Deze speciale polissen bestaan voor zowel de basispolissen als de aanvullende verzekeringen.

ZZP Nederland heeft zo’n zorgcollectief bij verschillende verzekeraars, waarmee je toto 5% korting krijgt op je basis zorgverzekering en tot wel 20% op aanvullende verzekeringen. De enige eis is dat je aansluit bij ZZP Nederland, maar dat kost € 22,50 exclusief btw per jaar, dus dat geld haal je er met de korting gemakkelijk uit.

Meer over ZZP Nederland.
Meer over de kortingen op de zorgverzekeringen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →